Dacia SUV: construit pe platforma lui Logan, sistem 4x4 nou

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 10.09.2009
Noul SUV Dacia nu va fi construit pe platforma lui Nissan Qashqai Sau X-Trail, asa cum se zvonea pana acum. Inginerii Dacia-Renault au utilizat aceeasi platforma B0 a lui Logan.

Viitorul SUV pe care Dacia il va lansa pe piata in cursul anului viitor se afla intr-un stadiu avansat de dezvoltare, urmand ca modelul - cel mai mare ca dimensiuni din gama Dacia - sa fie construit pe platforma B0, aceeasi utilizata la constructia gamei Logan si a lui Sandero. Informatiile au fost dezvaluite de Patrick Pelata, directorul general delegat operatiuni Group Renault, in cadrul unei intalniri avute astazi cu jurnalistii din Romania. Oficialul francez dezminte astfel zvonurile conform carora noul model Dacia va fi construit pe platforme utilizate anterior de Grupul Renault-Nissan, cum sunt cea a lui Nissan Qashqai sau chiar cea a lui Nissan X-Trail.

"Ritmul de dezvoltare a SUV-ului Dacia, cel de-al saselea model produs pe platforma Logan, este foarte sustinut iar tinerii ingineri romani m-au surprins prin faptul ca se afla intr-o faza mai inaintata decat era prevazut pentru acest moment", sustine Pelata, care ocupa a doua pozitie ca importanta in grupul Renault, dupa CEO-ul Carlos Ghosn.

Acesta a continuat dezvaluirile legate de modelul care va fi lansat la Geneva, in martie 2010, sustinand ca Renault va dota SUV-ul cu un sistem de tractiune integrala dezvoltat special pentru acest model, evitand sa preia un pachet 4x4 deja existent in gama Nissan sau Renault.

"Noul Dacia SUV va fi un model inovator, rubust, spatios, care va fi vandut atat in Romania, cat si in Europa, Asia, Africa si America de Sud", a mai spus oficialul marcii franceze.

In ceea ce priveste viitorul gamei Dacia, Patrick Pelata nu a ascuns faptul ca vor exista - pe langa SUV - inca cel putin doua noi tipuri de caroserie construite pe aceeasi platforma B0 a lui Logan, cele doua noi modele urmand sa fie "mai mari decat Logan". Acest lucru este posibil, a continuat Pelata, "deoarece platforma B0 este extrem de flexibila, pe baza acesteia putand sa fie construite atat modele de dimensiuni mai reduse decat cea a lui Sandero, cat si modele precum viitorul SUV sau chiar mai mari".

Patrick Pelata nu a ratat ocazia de a analiza situatia Dacia in conditiile crizei economice, sustinand ca este prea devreme pentru o prognoza legata de vanzarile si productia marcii romanesti in 2010: "Daca anul 2009 va fi unul cu o productie-record pentru Dacia, modul in care marca se va comporta in cursul anului viitor va fi afectat pe de o parte de scaderea vanzarilor, dar va beneficia pe de alta parte de aportul aparitiei noului SUV.

E putin cam repede pentru pronosticuri de acest tip", a incheiat COO-ul Group Renault.

 

 

Comentarii (46)

  • Dacia
    Deci Logan Suv va fi vandut in Romania,Uzbekistan,Irak cu precadere tari Africane si liliputane,in Islanda,Siberia si nu in ultimul rand Congo,Sudan sau Afganistan.Deci,preturile vor creste si productia va scadea.Pe platforma Logan vor putea fi construite si modele mai mari precum elicoptere Apache sau Avioane Boeing 737.Astfel a incheiat.Amin
    35 75
  • Un nene
    Bravo Dacia!
    @Benny:
    Nu crezi ca daca te-ai fi abtinut de la comment-ul asta pseudo-ironic, tara asta ar fi mai buna?
    Un lucru e clar, 2 lucruri are Romania in exces in momentul de fata: Dacii pe platforma B0 care se vand ca painea calda in tari "bananiere" gen Germania si romani atot-cunoscatori in toate domeniile vietii. Pacat ca pe astia nu-i vrea nimeni, asa ai fi si tu bagat in seama si n-ar trebui sa-ti refulezi frustrarile pe site-ul asta...
    68 14
  • @benny

    din cauza unor mascarici ca el Roamnia nu poate evolua si intampina atata reticenta pe plan international...
    50 16
  • Eu cred ca dacia o sa dea faliment doar din cauza comentariului postat de benny. hai pe bune, nu mai luati in seama toti coplexatii care viseaza la amg-uri si nu au o chifteluta in burtica.
    39 9
  • tara de rahat
    Bv Benny
    nu stiu ce sa zic tara asta a ajun asa din cauza alora care fura, in Japonia a fiost un caz cu un director care a luat spaga si a fost condamnat la moarte nu ca la noi eu nu am vz unu care a furat 1-2 mil $ sa fie inchis in romanica voi nu vedeti ori aveti 12 ani si va uitati la familia Flinston, ne conduce base si bercea mondialu guta si alte ciori asta e mentalitatea romanilor "las-o ba ca merge asa" de 5 ani aceeasi masina cu alt nume si alta caroserie in rest nimic, francezi isi fac plinu in conturi, platesc 10 romani cu salariu pe care il ia un francez
    PS scuze pt greselile de ortogafie sunt obosit
    22 8
  • babicu
    H79
    e cam gata, nu ca e in stadiu avansat de dezvoltare. deja se lucreaza la Super Logan.
    14 3
  • Islanda
    Pentru ignorantul care a postat primul, sa stii ca in Islanda nivelul de trai este printre cele mai ridicate din lume, iar cand vom ajunge sa vindem Logan acolo inseamna ca suntem departe!
    24 6
  • wormostar
    oribil
    Ca desinge este un esec fiind practic combinatia dintre logan si tiguan care arata penibil!
    9 14
  • gabi-bc
    fiecare cu parerea lui...
    ...dar hai sa nu aruncam cu noroi doar de dragul de a arunca...
    cui nu-i place dacia, sa viseze la nemtoaice, italiene, americane, dar sa nu-i jigneasca pe ceialti...
    ...eu am dacie, si la cat am dat pe ea de noua, sunt multunit!
    21 5
  • 4 var de caroserie
    daca nenea baselu vrea un SUV rosu, inseamna ca baietii au ales varianta finala de caroserie. cum erau 2 frumoase si 2 urate ( cea din foto e una dintre cele "urate" ), sa speram ca au ales una FRUMOASA.
    mai fac cel putin 2 modele ??? cool, o sa iasa ceva gen LAGUNA si poate un VAN.........mai vedem !
    5 4
  • combinatoru9
    suv dacia
    Totusi economia noastra are nevoie de Dacia si mai nou de Ford pentru ca altceva nu mai producem sau daca producem nu la acest nivel asa ca ar fi bine sa cumparam prima masina a familiei produsa in romanica si apoi sa cumparam de import sa fim mai nationalisti asa precum sunt italienii,germanii care au cel putin o masina produsa de ei in curte si asa vom reusi sa crestem nivelul de trai si sa nu mai stam cu mana intinsa la guvernanti sa ne dea ce le scapa lor printre degete....
    14 1
  • bravo
    Chiar n-arata rau dupa ce te obisnuiesti un pic. Sper ca fiabilitatea acestui model (mai ales la partea de 4x4 care zic ei ca e nou nouta) sa fie similara cu cea a logan-ului. Astfel va spulbera concurenta de tucsonuri si kii care la capitolul asta stau prost tare. Stiu de la prima mana.
    E destul de critica treaba. Nu stiu exact care e tinta lor cu masina asta. Adica se doreste sa fie super competenta pe teren accidentat sau sa fie doar o fitza de oras cu tractiune integrala (gen x3, x5, q7, tiguan, etc. etc.) ?
    Cert e ca pe niste vai de munti super salbatice (nu o sa le nominalizez aici pt. ca mi-as dori sa ramana salbatice) si pe niste drumuri pe care abia treceai cu piciorul am vazut o Lada Niva si m-am inchinat. Sper ca asta sa fie si tinta astora de la Dacia. Altminteri poti sa iti iei logan.
    20 1
  • ^_^
    chiar daca esti roman nu poti fii nationalist cu paralelipipedul asta din imagine sau cu logan care e un cub...un design vai de mama lor de patratzoase, sunt atatia tineri talentati in romania care pot sa deseneze o masina, chiar nu inteleg...daca arata loganul macar ca un hyundai accent atunci succesul pe care-l are dacia e nimic comparabil cu ce ar fi avut. si da , sunt roman, si respect munca celor de la mioveni si nu e vina lor ca arata masina cum arata, ei doar fabrica ceea ce le impune conducerea..daca cineva are un comentariu nu tocmai favorabil la adresa DACIA nu e un comentariu la adresa romanilor care o asambleaza..nu va mai legati de acestia..fiecare vine cu parerea lui...daca ala vrea motor de 100 CP diesel, AC, servodirectie, geamuri electrice ca standard, atunci asta e cererea si trebuie satisfacuta..si de-ar fi satisfacuta nu poti cere pret pe ea, asemenea celorlalte branduri, DACIA nu are renumele celor de la Hyundai sau Kia...DACIA poate! ca nu suntem nascuti de ieri dar eu stiu ce au astia??...in schim sandero imi place la nebunie cum arata, e dragut modelul, prea scump ca celelalte de altfel dar merge...totusi prea incet progresul asta din 2004 pana acum...multumesc!
    14 14
  • vulpea
    Dacia
    In vara asta in concediu am vazut destule Loganuri (MCV) si Sandero in Austria, Germania si Elvetia. Dar mai inportant am vazut zeci de tiruri pline cu Dacii ce veneau de la noi spre ei. Mai mult, in Budapesta am vazut pe Dunare cateva vaporase pline ochi cu Dacii. Nu am Logan si nu sunt fan dar trebuie sa ii recunosc avantajele, e ieftin, arata decent ( pentru persoane practice, fara fite) si e destul de fiabil. Stiu ca o sa imi sara in cap toti copii de 13 ani, insa cand traiesti din banii tai si cand mai ai si copii de crescut nu iti mai arde de design si vrajeli. Pace voua.
    34 5
  • Marius_New
    Dupa posibilitati, coane Fanica!
    Frumos a scris tipul de mai sus - VULPEA.
    A pus punctul pe "i". Tot respectul !

    Oricum suntem o tara "reshapata, regulata si cu gust de cauciuc"...cum zicea odata un ins la tv. Asa ca, mai usor cu mofturile si moftuletele. Vorba aceea: saracul e si-al dracu.
    Ai bani - ia-ti o masina buna. Nu ai bani sau nu vrei sa investesti - merge si Dacie sau un Reno Symbol....eventual un Fordulet in perspectiva.
    Dupa posibilitati, coane Fanica!
    13 5
  • relu-belu
    4x4
    sistemul 4x4 cel nou nout sper sa nu fie cel de pe vechea dacie papuc asta ar fi o surpriza{nu de alta dar trebuie reduce costurile"criza"
    8 1
  • dacia suv
    cam ce nu-mi place acuma la dacia suv e grila din fata si modul in care farurile se intalnesc cu caroseria
    sa vedem ce preturi si motorizari o sa avem si cate stele va lua pt siguranta
    de aici pana la lansare sper sa se produca dacii de calitate cu finisaje si materiale mai bune. :)
    4 1
  • desi
    am criticat-o foarte mult de la inceput imi place cum arata , sunt sigur ca o sa dea lovitura
    4 1
  • Toti pustanii sa se duca la papat grisulet si la culcarica urgent, cu tot cu designul lor si motoarele lor de cin'spe mii de cp. Vorba lui Vulpea, cand o sa aveti si voi nevoie de o masina spatioasa, ieftina si robusta, o sa va doara-n poponet de design si motoare. O sa ziceti merci cand zeci de mii de km o sa faceti doare reviziile si cand o sa aveti loc de pus carucioare, hainute, pampersi si alte cele. Pana atunci, gurita mica si vedeti-va de Facebook-urile voastre.
    Cat despre masina, daca ar fi putin schimbata la partea din fata, n-as mai avea nimic de comentat. Bate-ma, omoara-ma, dar fata aia nu-mi place deloc. In rest, cat se poate de decenta, si daca mai vine si cu un pret bun, e super.
    11 7
  • Ovidiu B
    bravo dacia
    dacia trebue laudata pt acest suv....
    pacat ca e pe aceasi platforma cu loganu.... la cati bani invarte dacia acuma in perioada de criza puteau dezvolta alta platforma, desi nu cred ca renault le-ar fi dat alta optiune
    eu zic totusi sa ne bucuram ca vom avea un suv ieftin si sa mai scapam putin de complexele fata de "jeepanuri"
    8 2
  • aditataya
    bun si loganu'
    sa speram ca macar la modelul asta sa aiba comenzile la geamuti pe usa,nu pe consola centrala,daca tot fac ceva nou .bafta
    5 1
  • La salarile noastre e bun si asa, 4x4 sa fie si sa aiba pret mic... caldura are, aer rece are, roti are, se misca pe sosea ??deci e buna. nu mai comparati cu alte masini dacia noastra, ca dacia tot dacia o sa ramana si nu o sa se bata cu alte marci.
    3 7
  • Client Dacia
    Un pas important !
    Platforma B0 si-a dovedit robustetea si cred ca impreuna cu noul sistem de tractiune integrala va fi o oferta extrem de competitiva pe piata. Garantat 100% !
    11 3
  • Designerii de la Dacia
    Eu cred ca tinerii ingineri de care vorbeste Nea' Patrick Pelata au un job pe cinste pentru ca dintr-un hobby (putem spune chiar dintr-o joaca!) reusesc sa castige si bani. Bravo lor! Acuma, se intelege, se mai intalnesc si ei in weekend la o maslina, o bere, ceva, o fac lata si, cand vin luni la lucru, "decarteaza" tot felul de ghidusii. Apoi vine o tanti de serviciu care, dupa ce curata grosul, "scapa" maruntisul sub pres (pres = internet).
    Cand se trezesc de-a binelea baietii (pe la mijlocul saptamanii), se uita pe net, pe la comentarii, pe forumuri si prin alte cele si ii umfla rasul cand vad ce agitatie s-a starnit din nazdravaniile lor. Apoi printeaza modelele sau detaliile atat de criticate de noi, astia care tot trancanim pe aici, dupa care le spanzura la Gazeta de perete a Centrului de Design, la rubrica ASA NU!
    Cand trece vreun bastan de la Renault pe acolo, vede Gazeta, face ochii maaaaaaaari, se da pe spate, apoi, asaltat de ziaristi, emite tot felul de ghicitori pe care tot noi le "rezolvam pe net". Si uite asa, incet-incet, ia forma o noua masinuta pe care o prezinta DACIA AUTOMOBILE la vreun Salon Auto, sub sloganul LA CEREREA TELESPECT... pardon, INTERNAUTILOR. Pai, ei fac studiu de piata gratis, va dati seama? Iar noi nu primim nici macar o bere:):):).
    1 9
  • Fite
    Lasand gluma la o parte, ce-i al lor e al lor: produc masini care se vand binisor; nu stiu cat de profitabil este pentru RENAULT, dar cei ce lucreaza la DACIA isi iau salariile. Ceea ce, in zilele astea, nu-i de neglijat.

    Ca mai sunt si tot felul de copii de bani gata, cu fumuri de BMW&CO, asta e, tre' sa latre si ei. Da' nu inteleg de ce, atunci cand unii ii combat, se bat atata in piept cu Romania-n sus / Romania-n jos, care, oricum, nu e a noastra, nici a urmasilor nostri ci e a LOR si a urmasilor LOR. Sa-i lasam pe EI sa-si vada de coruptu-n-fundu' LOR, si pe noi sa ne lase-n durerea noastra! De cate ori noi, oamenii de rand, ne laudam in lume cu Romania, nu facem altceva decat sa tinem in carca CLASA POLITICA. Nu v-ati scarbit inca de EI?!
    3 7
  • pt cel care a zis ca daca vindem Dacia in alte tari suntem departe, io=l intreb: unde suntem acum?
    2 7
  • si adaug: pt. mine care sunt profesor si sotia la fel; mi se pare extrem de scumpa Dacia pt salariul nostru, de ce dracu se vinde ca painea calda in alte tari, nu stiu?
    3 7
  • @eu
    la 5900 ti se pare scump un Logan?!!! cat vroiai sa fie? 3000 de euro? da' ce-i Tata Nano ?
    6 4
  • @eu- Dacia Logan e 5900 euro (5000 E cu remat)
    nu e scumpa deloc... pai un scuter e 2000 de euro !
    daca iti aduci aminte pana si Dacia berlina era 4000 de euro in 2004 (noua)
    5 2
  • optimist
    punct pe i
    DACA E BUNA ..... inainte de toate sa invatam in tara nostra sa producem lucruri de calitate, apoi o sa avem vreme sa le facem si frumoase, daca dacia va arata ca un frigider, sa i spunem c ao lada niva sau mai bine ca un defender dar va si la fel de suparata in ale 4x4rilor .......JOS PALARIA,

    sa -ncepem cu arata bine arata rau e CHINEZARIE,

    multumesc si...la recitire
    4 6
  • Arkamis
    @bozzo26 and others
    Chicotesc de fiecare data cand vad cate unu ca scrie 'dacia e tot dacie' si sunt copii nascuti dupa '90. Va intreb: stiti voi ce a fost si ce e Dacia, mah ??

    @optimist
    optimistule esti incoerent ! daca stii ca nu stapanesti limba romana, nu mai lungi pagina sa ma faci pe mine sa dau scroll la nesfarsit
    6 2
  • adn opel
    Cand rugineste arata ca un tanc sovietic
    Alta conserva cu aer de Paris
    Romania scularea!!!!!am vazut SUV la Pitesti in fabrica,o sa va indoaie la piese,la 100.000 km grupul o sa cedeze,2600 roni unul nou ,nu se schimba rulmentul cine stie cunoaste problema de pe Renault RX4,plasticurile sunt penale,franele sunt si mai rele,dar o sa se vanda ,cocalarii de pretutindeni au foamea mare ,tabla este de la Galati ,am vazut cum arata,vai de noi,si la urma consumul o sa va dea jos,14 litrii/100 km,daca scoate 2 stele la impact o sa fie lux,poate o sa ma injurati dar masina este de TOATA JENA ,nu stiu dar suntem o tara care ne batem joc de concetateni,nu are calitate,in germania sunt sute de Loganuri care zac la hendleri asta nu spune nimeni,cu 2000 de euro si nu le cumpara nimeni,curg toate pe la distributie,si se taraie pe autostrada,sa auzim de bine.
    5 12
  • truthseeker
    ca de obicei, inainte ca Dacia sa lanseze un produs, apar tot felul de carnati care incep sa-si imprastie duhoarea cu tot felul de povesti fantasmagorice...
    ar fi multe explicatii savante la comportamentul lor, dar o sa ma rezum la a scrie PROSTIA!
    8 4
  • acidudezoxiribonucleic opel
    iar mananci KKT?

    daca te citeste un retard de 13 ani te crede...ghiniounu tau e ca majoritatea dintre noi avem macar cu 12 clase decat ai tu. Asa ca...treci si-ti fa tura in opelu tau galben sa ai ce pune pe masa. Si incearca doar sa numai arunci paharu de cafea prin parcare ca ne-am saturat de mizeria voastra.
    5 4
  • Dacia
    Mai baieti,parerea mea:DACIA

    -Daca Ai Cap Ia-ti Alta!

    @andt

    Si apropo,nu sunt complexat si pe deasupra am mai mult de o chifteluta,chiar daca tu numai cu atat te poti lauda:).
    3 5
  • optimist(ule)
    O
    @ Arkamis ( sper sa ma fi facut inteles )

    hai sa ma repet..........chiar daca dacia ar arata ca un frigider, vezi defender, daca ar fi la fel de bun la capitolul SUV......ar insemna un pas in plus

    chinezarie = pretentii estetice la pret de nimic si de cea mai proasta calitate
    4 5
  • DACIA
    Ne certam degeaba . DACIA a incetat sa mai fie a noastra atunci cind am vindut-o . Noua ne-au ramas doar locurile de munca si "oportunitatea" de a umple buzunarele altora .
    6 4
  • Benedict
    3 little piggies :))))
    @Benny- cand toata lumea iti spune ca esti complexat, apai esti complexat ! :))

    @optimist(ule)
    Cat de idiot sa fii, sa scrii de calitate cand n-ai vazut masina in realitate?! =)) oh yeah! you're smart ! =))))))

    @ gabi- o minte simpla nu poate exprima decat judecati simple...
    Automobile Dacia este singura marca nationala care a rezistat tranzitiei, devenind totodata mai puternica decat era inainte de inceperea tranzitiei.
    6 3
  • 1 fucking bitch
    @benedict

    Cand iti zice lumea ca esti.... asa esti:)
    0 3
  • opeladn - istule, reciceste-ti comentariul si dupa mai gandeste-te cand si cum poti sa faci clasificarea sociala impartind lumea in "cocalari" si ne"cocalari", (te uiti in oglinda dimineata ?, care este categoria in care incadrezi profesorii, care au cunoste generale mult peste nivelul tau si totusi nu au nici Logan ?), este un articol despre un anume autoturism, si nu un loc pt delibarari imbecile, daca o sa te uiti mai bine la "hendlerii" din germania o sa vezi k cel mai ieftin logan este 4.000 de euro si ala doar cu servo si abs, revenind la subiect le doresc succes celor de la Dacia, si mai nou si celor de la Ford, pe langa locuri de munca si taxe, cred ca un aspect important este si rating-ul de tara, apar si lucruri de calitate facbricate in Romania, ar mai fi multe de spus dra deja sunt offtopic peste masura,
    toate bune
    3 3
  • bine dacia logan se vinde pentru ca este ieftin si frumos, dar asta....................
    1 3
  • optimist
    catre benedict
    cat de aproximativ sa fi cand nu citesti cu atentie un comentariu si te arunci in atacuri ( criticoase )

    "..inainte de toate sa invatam in tara nostra sa producem lucruri de calitate " insemnand ca si daca e urata mai imp. e sa fie de calitate

    "..chiar DACA dacia ar arata ca un frigider..., DACA ar fi la fel de bun la capitolul SUV.."

    BENEDICT BAIATUL MAMEI !
    1 3
  • adnopel
    pt istetul de Mihai
    Mihaita fraierica,am scoala multa ,sunt istet, nu ca tine! si stiu multe in auto ,tu esti acolo ...un stresat belicos si naiv,mai invata,si profesorii sunt destepti ca nu au Logan, ca stiu ce poate conserva aia ca o au la inspectorate si toti se vaita ca este scumpa la intretinere,in Germania sunt second deja ,s-au lamurit oamenii ce au facut cu banii lor,acum sa-i vedem cine le cumpara lada de zestre...nemtii cred ca nu...despre Ford , sunt deacord ,o afacere buna dar Dacia se duce ..vezi declaratiile oficialilor Renault cu relocarea ....ROMANI NU ASCULTATI UN FRAIERICA CI SA-I SCOATEM PE FARNCEZI DIN UZINA DE LA MIOVENI, SA FACEM CEVA CU NEMTII SAU JAPONEZII,SA AUZIM DE BINE.
    1 10
  • adnopel
    nu prea mai meritai un raspuns, dar sunt curios cum ii vei da tu afara pe francezii de la mioveni cand acea uzina este a lor ? " istetule"
    5 1
  • adnopel
    si inca ceva..............am si un opel corsa din 2006, 1.3 cdti, asa k mai lasa-ma cu criticile la adresa Daciei.........am destule de spus si despre opel, nu asta era ideea citat: "stresatu- le belicos"
    5 1
  • state fabian
    duster
    salut un singur lucru vreau sa mentionez ma baieti voi sunteti sanatosi s-au nu ce tot aveti cu marca ,,DACIA'' ce va facut voua masinuta asta ma puteti sa-mi dati un raspuns.Al doilea lucru eu am un logan de 4 ani si nu am avut nici o problema cu el il am si acum si am mai cumparat si un ,,SANDERO''chiar mi-ar place un duster.E am ajuns la al treilea cuvant ce vreau sa il adresez celor care nu au decat sa critice ,,si vulpea spunea ca strugurii sunt acrii '' si stiti de ce ca nu ajungea la ei asa ca va rog mai vedetiva de ale voastre sa va intre in cap odata pentru totdeauna.FELICITARI DACIA FELICITARI MIOVENI
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru