Ford va construi la Craiova un model pentru export
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Premierul Calin Popescu Tariceanu se va intalni, marti, cu Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale, si Sebastian Vladescu, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, pentru o discutie privind privatizarea Automobile Craiova.
AVAS a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca a solicitat Ford sa imbunatateasca oferta financiara pentru Automobile Craiova, iar trecerea societatii in proprietate privata va avea loc printr-o lege speciala. Comisia de privatizare a Automobile Craiova a cerut Guvernului, la 1 august, sa aprobe un memorandum privind finalizarea tranzactiei printr-o lege speciala si sa fie mandatata sa poarte negocieri pentru acest tip de tranzactie.
AVAS a anuntat ca Ford va depune oferta financiara imbunatatita pentru preluarea Automobile Craiova dupa ce reprezentantii constructorului american si ai statului roman vor agrea forma finala a contractului de privatizare. Principala problema discutata in negocierile dintre statul roman si compania Ford pentru privatizarea Automobile Craiova este legata de datoriile uzinei, investitorul american dorind sa preia "o societate curata", fara vechile restante fata de creditori.
Reprezentantii Ford au prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu si comisiei de privatizare a Automobile Craiova, in luna iulie, oferta tehnica pentru preluarea fabricii, anuntand ca in 2012 cheltuielile anuale ale companiei in Romania se vor ridica la un miliard de euro.
Producatorul american se angajeaza la investitii directe de 675 milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si la cresterea numarului de angajati de la 3.900 la 7.000 si, posibil, la 9.000 de persoane. Ford are in curs de proiectare un nou model de automobil care va fi fabricat exclusiv la uzina din Craiova, urmand ca productia unitatii sa fie destinata in special exportului.
Actionarul majoritar al Automobile Craiova este statul roman prin AVAS, care controleaza un pachet de actiuni de 72,4% din capital. SIF Oltenia detine 22,06% din actiuni, restul titlurilor de 5,5% fiind detinute de mai multe persoane fizice si juridice. Automobile Craiova controleaza 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de catre uzina.
Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 de milioane de euro pentru participatia sa de 72,4% la Automobile Craiova.
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Chinezii de la BYD au debarcat, oficial, în România. Inițial, gama va fi compusă din patru modele, 3 electrice și un plug-in hybrid. Până la finalulanului, BYD intenționează să deschidă peste 30 de reprezentanțe la noi în țară. (09.05)
-
Echipa Dacia Sandriders se află în România pentru un eveniment off-road care se desfășoară pe cel mai înalt drum montan din țară: Transalpina. Traseul a fost parcurs cu un Duster Adventure, modificat special pentru această provocare. (07.05)
-
Renault a deschis oficial comenzile pentru toate modelele echipate cu noua motorizare hibridă E-Tech 160. Acest motor va fi disponibil pentru modelele Captur și Symbioz, iar prețul de pornire este de 24.700 euro. (06.05)
-
Noua Toyota Corolla Cross facelift: linie de echipare nouă GR Sport
-
Primele imagini cu viitorul Volvo XC70: modelul revine după aproape 10 ani
-
Ford Kuga primește un pachet de design nou: jante de 20 de inch și plafon negru
-
Renault deschide comenzile pentru noul motor hibrid E-Tech 160 în România: start de la 24.700 euro
-
Viitoarele modele Scout vor avea motoare Volkswagen produse în Mexic
Comentarii (2)