Germania pune limitari de viteza pe autostrazi

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 29.10.2007
Autostrazile germane nu vor mai fi rai pentru vitezomani. O initiativa legislativa ar putea limita viteza maxima la 130 km/h.

Autoritatile germane iau in calcul limitarea vitezei maxime de rulare pe autostrazi, motivul fiind legat de schimbarile climatice majore ale ultimilor ani. Astfel, raiul vitezistilor ar putea cadea in scurt timp, la initiativa Partidului Social Democrat din Germania, care sustine ca o limita normala, de 130 km/h, ar duce la reducerea brusca a emisiilor de gaze cu efect de sera.

"Vorbim de o caderea unei chestiuni simbolice. Va fi dificil insa sa transformam aceasta propunere in lege deoarece nu vom gasi o majoritate in Parlament", a declarat Sigmar Gabriel, ministrul Mediului.

Initiativa legislativa a germanilor vine dupa ce Al Gore i-a criticat dur pe nemti saptamana trecuta, atunci cand a primit Premiul Nobel, pentru faptul ca mentin legea nelimitarii de viteza pe autostrazi.

Limitele de viteza lipsesc de pe autostrazile germane inca de la construirea acestora, din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. In timpul Razboiului Rece, sloganul cu care ii intampinau autoritatile germane pe cei care intrau in tara era "Freie Fahrt fuer Freie Buerger" ("Circulatie libera pentru cetateni liberi").

Comentarii (6)

  • ....
    fur nu fuer.....nu is eu un mare cunoscator de limba germana :D dar sa fie corect.
    0 0
  • marius
    americanii
    americanii sa taca cand e vorba de poluare! ei au impresia ca cu motoarele lor de 8l protejeaza mediu? hmm eu in locul lor n-as fi deschis subiectul
    0 0
  • americanii si nemtii
    @marius, ai dreptate - motoarele lor numai ecologice nu sunt iar mentalitatea lor ca numai truck-ul de 3 tone e bun pana la supermarketul din coltu` strazii e iar o alta problema; insa Al Gore are dreptate cu faptul ca masinile care circula cu viteza maxima (sau ce inseamna mai mult de 160 km/h) polueaza in draci, si cred ca ar trebui sa adopte respectiva lege.
    0 0
  • @Livio
    E fuer, ca si la Buerger, fiindca e vorba de u cu "umlaut" (alea doua puncte de deasupra lui u).
    Asta pentru stiinta ta :)
    0 0
  • prudentul
    ... şi alţii
    "că", nu "k"
    "dacă", nu "dk"
    "şi", nu "shi"
    "maşină", nu "mashina"
    "ţânţar", nu "tzantzar"

    Nu-s eu mare cunoscător de limba română:D dar să fie corect(ă).
    0 0
  • Poluarea masinilor Americane
    Al Gore vorbea si el. Eu nu zic ca o masina europeana nu polueaza cand se fuge cu peste 160 km/h dar e cred ca e mai putin decat un Dodge sau Chrysler sau Chevrolet 4x4 cu motor de 7.0L la 75 mile/h care nu scade la consum sub 25 L/100km. Eu cu Passatul meu W8 la 75 mile/h pe autostrada scot 12 l/100km deci nu vorbi de poluarea americana. E varza si nu le pasa si nu sunt restrictii. La un Lincoln de 5.0L platesti taxe de 50 USD/an si la un BMW de 2.5 platesc taxe de 15 usd/h. Iar nu ma gandesc la consum. Eu cand m-am dat cu 200km/h nu am sarit de 20l/100km deci trageti concluzia.....
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru