Germanii au inventat un sistem care controleaza masina cu privirea

De Cornel Șocariciu
Publicat Sambata, 24.04.2010
Cercetatorii germani au creat o tehnologie prin care soferul poate controla directia masinii prin intermediul ochilor, nu cu mainile.

In anii care urmeaza, sofatul ar putea deveni mult mai usor multumita oamenilor de stiinta care isi dau silinta sa inveteze noi metode in ceea ce priveste controlul automobilelor. Cercetatorii germani au dezvoltat o tehnologie prin care soferii auto pot controla directia masinii doar cu ajutorul privirii.

Raul Rojas, cercetator al inteligentei artificiale in cadrul Universitatii Freie din Berlin, a declarat ca aceasta tehnologie monitorizeaza miscarea globilor oculari ai omului, o transmite directiei automobilului, iar acesta va urma traiectoria impusa. Raul Rojas si echipa cu care a lucrat la acest proiect au prezentat prototipul pe aeroportul abandonat Tempelhof din Berlin.

Masina aleasa de cercetatorii din Berlin pentru a fi dotata cu acest tip de tehnologie este un Dodge Caravan. In cadrul testului, soferul masinii a reusit sa controleze automobilul doar cu ajutorul miscarii ochilor, incercarea cercetatorilor dovedindu-se a fi un real succes.

Via | AP

Comentarii (11)

  • !
    Aiurea, nu te mai poti uita stanga-dreapta dupa fete :)
    21 1
  • cu cu mainile???
    0 0
  • Semtex
    cretini !
    ce prostie ! va dati seama cata concentrare trebuie... pai dupa un drum sinuos de munte cred ca esti la fel de extenuat ca dupa un maraton de 40 km... asta pt cine ar avea cojones sa incerce asa ceva:))
    si ce faci daca esti sasiu? sau ce faci daca ai tremurici?? :)) uite de ex. aveam un coleg caruia ii tremurau pupilele in spatele ochelarilor... avea o boala saracu... ii spuneam "steady shot"... ce faci daca esti ca ala si trebuie sa conduci?
    8 2
  • @semtex
    se numeste cercetare..... doara nu crezi ca maine ti-o montezi tu pe dacie. Varianta finala va fi cu totul diferita, asta daca fi implementata de vreo culoare. D'oh!
    8 7
  • Semtex
    @Castravetele
    ba tu asta care faci pe desteptul, ia ofera-ne tu informatii detaliate.
    cum o sa arate "varianta aia finala cu totul diferita" ? huh?
    5 3
  • esti incredibil. Mai priveste odata clipul. Crezi ca vei vedea VREODATA pe cineva purtand asa ceva pe cap?
    4 4
  • Semtex
    @Castravetele
    ba nu ma lua pe mine prin invaluire ! eu te-am intrebat direct: cum va functiona "varianta aia cu totul diferita"? si ofera-mi sursa informatiilor tale ! hai arata-mi ca nu esti un mascarici bagator de seama
    9 4
  • esti praf, sa moara fanii mei de nu. Eu nu am zis nicaieri ca eu STIU cum va arata dar putina intuitie presupuneam ca ai si tu... asta e doar studiul unei tehnologii noi, implementarea si dezvoltarea comerciala nu sunt factori importanti inca. Ma simt nevoit sa repet: d'oh!
    3 3
  • Semtex
    @Castravetele
    bla bla bla... dupa cum spuneam: mascarici bagator de seama.

    Parerea mea e aceeasi: e o prostie ! O TEHNOLOGIE INUTILA !
    2 3
  • la fel au zis si de PC. La un momendat insusi Bill Gates spunea ca nu crede ca utilizatorul obisnuit va avea vrodata nevoie de mai mult de 256 kb spatiu de stocare. Asa ca wait and see...
    3 0
  • Foarte tare!
    Teoretic, ai sanse mai mari sa te intalnesti cu Elvis decat sa vezi tehnologia asta pusa vreo data pe vreo masina. Ce te faci daca vrei sa te uiti in oglinda? Asta este numai o demonstratie de tehnica, jos palaria, dar fara nici o aplicatie reala in domeniul auto. Parerea mea...
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru