GM, Ford si Chrysler nu vor mai primi bani de la stat

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 12.12.2008
Ordonanta de guvern prin care General Motors, Ford si Chrysler primeau un pachet de ajutor de la stat nu a trecut de senatul american.

Directorii si angajatii General Motors, Ford si Chrysler s-au bucurat degeaba saptamana trecuta, cand proiectul de lege care le oferea un ajutor de 15 miliarde de dolari a trecut de camera reprezentantilor din America. In urma dezbaterilor din senatul american, cei trei mari producatori de automobile din Detroit nu vor mai primi ajutorul necesar de la stat.

Se pare ca membrii sindicatului UAW (United Automotive Workers) au decis ca nu sunt de acord sa accepte anumite concesii in materie de salariu si beneficii pentru a ajuta companiile la care lucreaza sa treaca peste problemele economice. In aceste conditii nu se mai poate face nimic pentru producatorii de automobile si motiunea este inghetata pana la sfarsitul anului. Vestea s-a raspandit rapid chiar si peste Oceanul Pacific, indexul Nikkei scazand cu 6 procente la bursa japoneza. Sesiunea de tranzationare de la bursa din New York va incepe maine, iar perspectivele sunt sumbre.

Potrivit unor surse, General Motors a dat faliment si isi restructureaza consilierii pentru a putea trece mai departe, pe cand cei de la Chrysler lucreaza cu avocatii lor pentru a putea semna cat mai repede actele necesare declararii falimentului.

Ford nu are inca o lipsa de lichiditati, dar nu putem stii ce prevede viitorul.

Numerosi analisti economici au avertizat americanii privind consecintele iminente in cazul in care unul din cei trei mari producatori de automobile din Detroit vor da faliment. Daca cele trei companii vor supravietui pana la sfarsitul anului, acestea vor mai putea primi o sansa din partea administratiei Obama incepand cu jumatatea lunii februarie.

Via | Reuters

Comentarii (3)

  • Cosmin
    Falimentul este bun
    Ce nu inteleg europenii in general este: falmentul in sistemul financiar american inseamna protectia oferita de "Chapter 11" ceea ce inseamna, in mare: creditorii nu te mai urmaresc si tu trebuie sa vii cu un plan de restructurare fara sa fii obligat sa inchizi nimic, daca esti in stare (sau de valoare, pentru cocalari).
    Falimentul GM si Chrysler inseamna plan de restructurare in primul rand. Daca ceea ce au propus in camera reprezentantilor este acceptabil, atunci este in regula sa intre sub protectia Ch11 si sa-si restructureze afacerea. Tot raul este spre bine!
    0 0
  • Robert
    Ajutorul viza GM si Chrysler
    Ajutorul de 14 miliarde $ viza GM si Chrysler.Ford nu are nevoie de bani imediat,doar daca situatia se va inrautati fiind in acest moment cel mai putin vulnerabil dintre producatorii americani. Senatul a respins planul datorita lui Chrysler,majoritatea analistilor fiind de parere ca cel mai mic producator din BIG 3 nu mai are nici o sansa de salvare depinzand in proprtie de 87% de piata nord-americana.Gm va fi salvat,Chrysler nu.
    0 0
  • @ Robert
    Desi ajutorul viza IN PRINCIPAL General Motors si Chrysler, oficialii Ford au declarat ca vor avea probleme financiare serioase daca oricare dintre cei doi producatori va da faliment. De asemenea, cand CELOR TREI PRODUCATOR LI S-A Aprobat imprumutul de catre camera reprezentantilor, suma vehiculata este mai mare decat cea declarata de GM si Chrysler ca fiind necesara, respectiv 11 miliarde de dolari. Diferenta dintre suma aprobata si suma declarata ca fiind necesara ajunge la Ford.
    @ Cosmin
    Desi din punct de vedere administrativ-financiar falimentul este avantajos pentrul companiile respective, acesta miscare va afecta imaginea lor pe un termen nedefinit. Cine ar cumpara o masina a carei companie producatoare a declarat ca va da faliment, sau a dat deja faliment? Putini si-ar asuma un asemenea risc, si ar cumpara masina doar la un pret mic. Companiile se straduiesc sa aiba o imagine cat mai buna in ciuda problemelor financiare si tensiunilor interne.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru