Guvernul a demarat Programul Rabla 2010

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 19.02.2010
Editia 2010 a programului Rabla a debutat ieri si are in vedere scoaterea din uz a 50.000 de masini mai vechi de 10 ani si poseda fonduri de 228 milioane de lei.

Esential

3 masini pot fi casate de catre o persoana fizica in schimbul a trei tichete valorice de 3.800 lei.
3800 lei este valoarea unui tichet valoric.
2800 de euro va obtine un client care aduce trei vouchere de la Programul Rabla la achizitia unei masini noi.

Editia 2010 a Programului Rabla a debutat ieri cu forte si reguli noi. Un client poate sa caseze pana la trei masini, iar voucherele sunt transmisibile. Un voucher are o valoare de 3.800 de lei si poate sa fie vandut mai departe sau folosit pentru achizitia unei masini noi prin intermediul acestui program. Guvernul spera sa scoata din uz intre 50.000 si 60.000 de rable de pe sosele.

Suma alocata in 2010 pentru Programul Rabla este de 228 de milioane de lei, iar menirea secundara a programului este de a stimula cumpararea de masini noi. Initial, Guvernul vroia sa demareze programul Rabla pe 20 februarie, dar termenul a fost devansat pana in data de 18. Anul trecut, Programul Rabla a casat 32.000 de masini mai vechi, in conditiile unei caderi economice de 7%. Premierul Emil Boc a declarat ca spera ca programul Rabla sa mearga mai bine in 2010, deoarece in acest an se contureaza o crestere economica de 1.3%.

Pentru a evita orice fel de inselaciune, tichetele valorice acordate pentru masinile casate vor fi securizate impotriva falsificarii. Tot in acest an, Guvernul va inaugura Programul "Rabla" pentru tractoare, care va incepe in data de 20 martie si dispune de suma totala de 100 milioane de lei.

Via | Mediafax

Comentarii (11)

  • un roman
    rabla
    O prostie ,chiar cred astia ca o sa caseze 50000 de masini,mai bine dublau prima de casare si asa ajutau mai mult pe cei care vor o masina noua.Asta ca sa nu mai luam in calcul faptul ca jumatate din prima de casare o dai pe taxa de inmatriculare si asta daca-ti iei Logan la care taxa este 400 E.Poate mai invata de la nemti.
    6 3
  • mihai2001
    Ce bine ar fi sa le pese....
    Ce bine ar fi ca progr rabla sa fie valabil doar pentru motoare diesel pana in 2.0 si cu emisii foarte reduse.

    Asa cumpara toata lumea dacie si la ce motoare au mai rau fac.
    4 5
  • Crysty
    Rabla
    Guvernul asta incurajeaza pe de-o parte innoirea parcului auto national, iar pe de alta parte trebuie sa ajunga la 1 milion de someri!
    Mai bine ar da la oameni de munca !
    8 1
  • guvern tampit
    Ce idioti nici macar in anii decrestere economica nu s-au casat atatea masini dar acum,mai bine banii pt 20-30000 de rable ii alocau pt altceva (locuri de munca de ex)decat sa-i tina degeaba.Sunt convins ca ei stiu din start ca nu se vor casa atatea masini si fac altceva cu banii.
    7 0
  • @COTY
    Bravo ai dreptate mai bine dadeau o parte din bani pt reabilitarea blocurilor,care oricum e si aia o hotie eu deex stau in Buc in sect 3 si tr sa platesc pt reabilitare 10000 ron care zic ei este de fapt 20% din cost ,de fapt asta trebuia facuta 100% din banii statului si uite de aici de la rabla se puteau lua banii.
    3 2
  • rabla
    Statul da statul ia.Oare cati din cei care duc o rabla au bani pt euro 5?Majoritatea sunt clienti pt Logan care este euro 4 si are o taxa de inmatriculare de aprox 400 E ,DE FAPT PRIMA DE CASARE ESTE DE 500 E.
    2 2
  • rabla
    pai daca nu au bani de euro 5 sa mai astepte, ca si dacia e obligata sa scoata masini euro 5 anu acesta. deci nu e graba. si au aparut deja multe masini cu eu 5.
    3 1
  • Cristi
    funny
    era si mai funny sa nu se poate transmita bonurile ... sa fie doar pt aia care aveau 3 dacii 1300 pe vremea lu' ceasca :))
    4 1
  • @Cristi
    ssst ,taci nu le da idei ca tampitii astia sa-ar putea sa ia asta drept sfat
    3 0
  • tovarasi, tovarasi
    Dragi prieteni si tovarasi. Se vede ca ori sunteti prea tineri (si normal necopti) ori prea batrani ( deci comunisti) Pentru :"un roman, Crysty, Coty, Dorel" pai mai romanasi voi va auziti ce spuneti, ca guvernul nu da locuri de munca (daca se stimuleaza productia de autoturisme implicit se vor stimula si productia de piese si accesori auto. DECI mai copii daca productia creste oameni se angajeaza si au bani de cheltuit si atunci cumpara de la Carrefour paine si lapte si atunci are taranul unde sa vanda laptele si faina, DECI economica merge . Dar in conceptia voastra cum ati dori ca statul sa faca locuri de munca, sa faca fabrici si uzine. Nu stitati ca intro fara democratica implicarea statului este foarte mica. Anul trecut cand nemti au lansat rabla lor erati toti fericiti. Acuma avem si in romania asa ceva, un program asemanator care ne da sansa sa facem ceva, Dar noi nu, Batman, Batman. Si inca ceva DE CE MAMA NAIBI AR TREBUI SA DEA GUVERNUL BANI DE REABILITAT BLOCURILE. SCUZAMA DAR TU PE CE MUNCESTI PE SCOBITORI. FRATE NU MAI CERSITI LA STAT. SUNTETI GENUL ALA DE OAMENI CARE FAC CASA IN ALBIA RAULUI SI CAND DA RAUL AFARA SI VA INUNDA APELATI LA STAT.
    Propun sa va hotarati: doriti comunins sau democratie. Ce tot acuzam statul si cerem atata de la el daca atunci cand tu te duci in Carrefour cumperi orice altceva ce este fabricat in afara granitelor tari.
    Daca tot sunteti asa patrioti consumati numai produse Romanesti si o sa fie totul roz in tara asta, pana atunci felicitari guvernului BOC pentru ca au lansat acest program remat si pentru ca au lansat si programul remat pentru tractoare. Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in traista. Acum mingea este la noi. Cumparam sau nu. Cumparam iesim din criza si aveti bani sa reabilitati blocul Nu cumparam ramanem in criza si ne uitam la nemti si zicem ca sunt buni.

    In concluzie - mai faceti si voi ceva nu mai vorbiti atata.,
    3 2
  • Cosmin
    Probleme de perceptie...
    Programul Rabla este dupa parerea mea o mostra reprezetativa de "gandire romaneasca". In primul rand, e o contradictie aici foarte evidenta pe care se pare ca nimeni nu o sesizeaza... Ce legatura poate exista intre "fondul pentru mediu" - care se presupune ca ar trebui sa fie folosit pentru protectia mediului si acest program care are ca scop declarat "stimularea cumpararii de masini"- fie ele si noi. Oare nu masinile sunt unul dintre principalii factori de poluare? Da, dar masinile vechi polueaza mai mult, veti spune. De acord, dar acest program stimuleaza in primul rand cresterea numarului de masini, si avand in vedere acest lucru iata cum banii pentru mediu sunt folositi intr-un scop tocmai pe dos fata de cel propus. Si in niciun caz in interesul nostru, al romanilor, dimpotriva. Adevaratii beneficiari sunt marile companii producatoare de masini (in cea mai mare parte straine sau cu capital strain) si cei ce au incasat oarece "comision" gras pentru a pune la punct si sustine un asemenea "program" in interesul acestora. Se pare ca noi romanii avem grave probleme de perceptie. Am ajuns sa ne bucuram atunci cand cineva ne face rau. Ganditi-va doar cate lucruri bune puteau fi facute cu acei bani in situatia economica in care ne gasim. Pentru a intelege mai bine, sa ne uitam peste granita: da, Programul Rabla exista si in alte tari... doar ca acolo functioneaza asa: dai o masina veche si primesti... o bicicleta noua. Iata cum se stimuleaza cumpararea de masini in tarile civilizate. In Germania, in intersectii, prioritate au bicicletele. In Japonia s-a introdus recent obligativitatea detinerii unui loc de parcare. In mai toate tarile exista culoare unice pentru transportul in comun iar in altele se pune problema interzicerii circulatiei autoturismelor cu o singura persoana sau aplicarea unei taxe pentru locurile neocupate; a existat si o initiativa legislativa supusa votului in parlament ce viza interzicerea circulatiei automobilelor ce folosesc benzina si motorina. Dar cel mai bun exemplu este Amsterdam-ul unde, de exemplu, de vreo 20 de ani se intrec edilii sa desfiinteze cat mai multe locuri de parcare si exista cartiere intregi unde masinile nu au acces. Si sunt votati pentru asta. Noi ne plangem pana si de taxa auto... pentru ca se pare ca noi romanii nu intelegem nimic... Si vom fi tare surprinsi si revoltati daca asemenea reguli ne vor fi impuse, inevitabil, in curand de comunitatea europeana. Dar ne lasa rece ca banii nostri sunt cheltuiti aiurea, pe "programe rabla", ba chiar ne bucuram...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru