Honda FCX Clarity vine in Europa

De Cornel Șocariciu
Publicat Duminica, 11.10.2009
Honda intentioneaza sa lanseze modelul FCX Clarity si in Europa. Modelul ecologic utilizeaza un propulsor electric care dezvolta 136 CP si functioneaza pe baza de hidrogen lichid.

Oficialii Honda intentioneaza sa lanseze pe Batranul Continent modelul ecologic FCX Clarity. Disponibil doar in California si Japonia, adica in zonele unde americanii, respectiv japonezii, ofera posibilitatea alimentarii cu hidrogen, FCX Clarity ar putea patrunde incet si pe piata europeana. Honda a declarat ca tarile scandinave au avansat in ceea ce priveste sistemele de alimentare a acestor tipuri de masini, insa planurile japonezilor nu sunt momentan certe.

Modelul nipon utilizeaza un propulsor electric care livreaza 136 CP si dezvolta un cuplu motor de 256 Nm. Aceasta functioneaza cu ajutorul pilelor de combustie pe baza de hidrogen. Masina este capabila sa produca energie electrica cu ajutorul pilelor de combustie pe baza de hidrogen si oxigen. Capacitatea “rezervorului” este de 171 de litri de hidrogen gazos, iar autonomia anuntata de producator este de 460 de kilometri. Viteza maxima pe care Honda FCX Clarity o poate atinge este de 160 km/h.

via | Honda

Comentarii (9)

  • asa da
    Multumim!
    asa da sa incepi duminica!
    multumim!
    4 0
  • intrebare
    Cat costa un litru de hidrogen gazos?
    eram curios daca se merita :)
    merci!
    4 0
  • Rodallega
    FCX
    conform top gear pretul litrului de hidrogen e acelasi cu pretul benzinei la americani....deci se merita.....ipotetic vorbind ca ar ajunge sa se vanda si la noi pun pariu ca statul ar pune sa plateasca taxa de poluare chiar daca are 0 emisii =))))))))
    7 0
  • george
    INCA NU SE MERITA
    @ LEE

    Din cate stiu eu, H2-ul costa vreo 8 EURO pe litru. Daca ne luam dupa datele de mai sus, 460 de kilometri se parcurg cu 171 de litri de hidrogen care costa, prin urmare, cca 1500 de EURO...

    Si dupa calcule mult mai optimiste (1 EURO / litrul de H2 - mai putin de atat e SF curat), tot nu se merita pentru ca masina asta are un consum mediu (nu tocmai, dar sa-i credem pe cuvant) de 37 de litri la 100 km. E mai mare decat la Cayenne Turbo si alte avioane din astea. Nu mai vorbim de pretul masinii si costurile de intretinere.


    @ Rodallega

    Daca H2-ul consumat de masina respectiva e obtinut prin generarea unei cantitati foarte mari de poluanti, atunci e normal sa aiba o taxa de poluare foarte mare...
    1 3
  • pret hidrogen
    Am gasit pe net pretul de $6.00 per gallon = 3.78541178 litri.
    1 litru H2 = 1,5850 $ X 2.9014 RON ( azi ) = 4,5988 lei :)

    1 km te costa = 1,7095 lei !!!

    cool................
    1 1
  • un pas important, dar mai e mult de lucru
    Hidrogenul poate reprezenta o solutie pentru viitor doar daca se rezolva macar o parte din probleme in maximum 20 ani.
    In primul rand, productia de hidrogen prin procesul de electroliza a apei este, inca, ineficient si prea slab productiv. Honda experimenteaza cu un astfel de sistem, http://world.honda.com/FuelCell/FCX/station/ (statie de hidrogen prin electroliza cu ajutorul electricitatii venita de la Soare), dar este nevoie de mai multa cercetare pentru a-l imbunatatii, avand in vedere ca solutia productiei prin hidrocarburi e din start sortita pierii (muti poluarea de pe strazi la poluarea din fabrici si estei dependent in continuare de petrol) iar raportul energie consumata/energied egajata in cazul asta e inca subunitar.
    In al doilea rand, trebuie gasite solutii pentru ca pila de combustibil sa reziste bine la temperaturi sub zero grade Celsius, avand in vedere ca pila contine apa si aceasta poate ingheta, blocand procesul. Deocamdata, nu s-au gasit solutii pentru a rezista sub -20 grade C.
    In al treilea rand, o chestiune foarte importanta o reprezinta necesitatea existentei metalelor rare, cum ar fi platina, in procesul de generare a electricitatii la pila. Se lucreaza la un 'catalizator' din nichel care sa inlocuiasca platina, dar inca nu s-au finalizat cercetarile.
    In al patrulea si ultimul rand, reteaua de alimenatre cu hidrogen trebuie sa se dezvolte cat mai rapid. Deja, nemtii si nordicii au facut eforturi mari in sensul asta, dar cu o floare nu se face primavara.
    Daca e sa privim cu atentie, cam aceleasi probleme le-a intampinat si benzina la sfarsit de secol 19, insa, pe masura ce tehnologia a avansat, acestea s-au rezolvat.
    0 0
  • pret hidrogen
    In articol se spune masina ca are un rezervor cu o capacitate de 171 de litri de hidrogen gazos. Datele obtinute de tine cred ca sunt pentru hirdogenul lichefiat, deci calculul tau nu este relevant.
    2 1
  • da
    corect! ai dreptate...........sorry, dar asta am gasit.
    2 1
  • adrian
    FCX
    H2 se vinde la kilogram si costa ~ 8 Euro/1 kg. la presiunea de 360 bar la care lucreaza, incap cca 5 kg la un plin.

    Intri la Agipul de langa Infraserv (Frankfurt) treci de ultima pompa de benzina si ajungi la pompa cu H2. Mufezi frumos si in 3 min ai plinul facut - voila !

    H2 ieftin se obtine ca produs auxiliar in urma productiei clorurilor. la volumele care se produc in ziua de azi in .DE , se pot alimenta 500.000 masini cu pile de combustie.

    Dar in loc sa ma laud atat, mai bine accesati http://www.hondazeroemissions.eu/
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru