Hyundai a lansat o versiune electrica a lui i10

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 04.09.2009
Hyundai va prezenta o versiune electrica a modelului i10 la Salonul Auto de la Frankfurt. Acest model are o autonomie de 160 kilometri si va intra in productie din 2012.

Coreenii de la Hyundai au creat o versiune electrica a lui i10, pe care au prezentat-o cu doua saptamani inainte de dezvaluirea oficiala de la Salonul Auto de la Frankfurt. Noul i10 electric marcheaza o schimbare de strategie a coreenilor de la Hyundai, care au anuntat in urma cu ceva vreme ca nu vor produce modele electrice in favoarea hibridelor si a modelelor alimentate cu hidrogen. Modelul va intra in productia de serie in anul 2012, si va fi disponibil pentru inchiriere in Coreea de Sud, in baza unei faze de test care va avea loc cea de-a doua jumatate a anului 2010.

Hyundai i10 electric este echipat cu un motor de 49 de kW si cu o baterie Litiu-Ion de 16 kW. Acumulatorul a fost dezvoltat impreuna cu cei de la LG, iar tehnologia Litiu-Ion a fost aleasa deoarece ofera o durabilitate mai buna decat bateriile conventionale Nichel-Cadmiu si sunt mai usoare cu 30%. Volumul bateriilor este cu 40% mai redus, iar eficienta acestora este cu 12% mai mare, in comparatie cu bateriile clasic Ni-Cd.

Motorul si bateriile lui i10 sunt racite cu apa.

Inginerii Hyundai au conceput modelul i10 pentru o incarcare rapida, care are loc in doar 15 minute daca este realizata de la o sursa de 413 volti. Mai exact, un i10 electric poate fi incarcat la 85% din capacitate in doar 15 minute, pe cand o incarcare completa dureaza pana la cinci ore. O singura incarcare completa ofera o autonomie de 160 kilometri. Viteza maxima a acestui model este de 128 km/h, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h este realizata in 15 secunde. Cuplul motor oferit de motorul electric al lui i10 este de 210 Nm, disponibil inca de la zero rotatii pe minut.

Potrivit directorilor Hyundai, versiunea electrica a lui i10 a fost dezvoltata in doar cateva luni, iar motivul acestei lansari sta in spatele primelor speciale care vor fi oferite in Coreea celor care isi cumpara un vehicul electric. Astfel, cei de la Hyundai vor beneficia de un stimul sprijinit de guvernul din Coreea de Sud pentru a vinde mai multe modele, fie ele si electrice.

Via | Leblogauto

Comentarii (1)

  • Mircea
    Cum ar fi aratat oare...
    ...omenirea astazi daca automobilele electrice ar fi avut aceeasi sustinere de care s-au bucurat cele cu combustie interna ?

    Tinand cont ca ambele au inceput la fel, cu un mic avans chiar de partea celor electrice (in 1899, "Le jamais Content" stabilea un record de viteza de 70 mph), drumurile lor s-au despartit odata cu folosirea pe scara larga a petrolului in SUA si ideea lui Henry Ford de a produce automobile cu combustie interna pe scara larga.

    Desi inca nu ma gandesc serios la un automobil electric ca masina personala, nu pot sa nu remarc progresele imense facute in doar doua decenii in domeniul automobilelor electrice.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru