Industria auto germană e în pană de ingineri: "Vrem oameni calificaţi", spun BMW şi Porsche

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 29.08.2011
Dacă eşti inginer specializat în ariile de interes ale celor de la BMW sau Porsche, încearcă-ţi norocul în Germania. S-ar putea ca norocul să-ţi surâdă, deoarece cele două companii duc lipsă de oameni de bază pentru noile proiecte.

Într-o perioadă în care şomajul la nivel european atinge cote înalte, cei mai mari constructori de automobile din lume anunţă oficial că ar angaja ingineri calificaţi, dar că nu au de unde să-i aleagă. Conform unui studiu comandat de Camera de Comerţ din Germania, o treime dintre companiile germane consideră că lipsa de oameni calificaţi şi specializaţi în anumite domenii reprezintă un risc enorm din punctul de vedere al viitorului industriilor în care acestea activează.

"Vorbim de o problemă foarte serioasă, care poate afecta cercetarea şi dezvoltarea", declară Willi Fuchs, directorul Asociaţiei Inginerilor din Germania. Conform acestuia, lipsa oamenilor buni de pe piaţă poate scădea substanţial profitul şi cifrele anunţate la începutul anului de cele mai mari companii de pe piaţă.

Evident, industria auto nu a scăpat de această problemă. BMW şi Porsche au anunţat recent că vor angaja oameni specializaţi pentru dezvoltarea următoarelor proiecte de mari dimensiuni ale celor două companii.

Este vorba de dezvoltarea conceptelor electrice i3 şi i8 de partea BMW şi de construcţia SUV-ului compact Porsche Cajun de cealaltă parte. BMW va recruta circa 800 de oameni în proiectele sale electrice în care investeşte 400 de milioane de euro, în timp ce la Porsche există 1000 de posturi disponibile.

Vestea bună pentru inginerii români specializaţi este faptul că cele două companii au anunţat deja că, în lipsa oamenilor de calitate din Germania, acestea se vor reorienta spre ţările în curs de dezvoltare. Astfel, pe lângă recrutarea efectivă, BMW şi Porsche vor colabora cu anumite universităţi pentru ca tinerele talente în curs de dezvoltare să fie descoperite şi antrenate cât mai repede.

via | Turbo

Comentarii (5)

  • ingineri
    eu sunt inginer mecanic de meserie mi-am pus CV-ul pe site-ul de joburi la BMW dar nu suna nimeni. Cu cine o sa faca astia i3 si i8 si Seria 4 si Z2 si alte modele care nu au existat pana acum in gama BMW si normal ca nu au nici oameni disponibili?
    4 2
  • eu mai am un an şi termin AR-ul! poate prindem ceva!
    2 2
  • kumite
    Mda!
    Chestia asta e valabila peste tot.Toata lumea are nevoie de personal calificat.Din nefericire nu mai vine aproape nimic din urma.Generatiile actuale sunt la pamant,generatiile viitoare sunt dezastru.Scoala a devenit un adevarat chin.Elevii sau studentii au personalitati puternice.Au si multe drepturi.Nu trebuiesc fortati sa invete,pt.ca sunt abuzati.Li se calca personalitatea in picioare.Noroc au cu guvernantii ,care ii platesc sa nu faca nimic.Sau nu-i platesc.Voi ce ziceti?Mai exista un student,in ziua de astazi care poate trasa un unghi de 90 de grade,doar cu o rigla si un compas?
    2 0
  • Marlani
    Acum 3 ani nu stiau cum sa mai scape de oameni, ca de ...era criza. Iar acum vai vai n-avem oameni. Sa ma scuteasca.
    2 0
  • lasa ca le merge celor de la Opel bine :) Poate s-au dus acolo inginerii, pentru ca mi se pare ca marca asta face treaba buna si pentru preturi decente la masini. Eu am un Insignia pe care l-am cumparat de la fostul aaa auto, a fost in flota de leasing operational asa ca am luat masina aproape ca noua, practic, si pe cuvant daca nu mi se pare o mare realizare inginereasca in clasa ei, masina asta! Asa ca...glumind acum, i-as trimite pe cei de la BMW sa bata la usa Opel, ca sunt la o aruncatura de bat, tot la ei iin tara :))
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru