Inovaţie Ford: sistemul care protejează lovirea uşilor la deschidere

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 22.09.2011
Ford a inventat un sistem care protejează portiera maşinii voastre atunci când o deschideţi prea aproape de un perete sau de o altă maşină.

Vi s-a întâmplat de multe ori să fiţi nevoit să parcaţi în locuri deosebit de înguste? Atât de înguste încât portiera atinge de perete sau de maşina alăturată atunci când o deschideţi? Nu de puţine ori aţi constatat şi că uşa a fost zgâriată din cauza deschiderii neglijente?

Ford a găsit o rezolvare pentru această problemă măruntă. Nu este vorba despre încă un tampon cauciucat menit să strice aspectul estetic al maşinii, aşa cum găsim astăzi în magazinele specializate. Este ceva mult mai inteligent de atât, care va ajunge pe piaţă pentru prima dată pe actualul Focus.

Sistemul, botezat Door Edge Protector este de departe a fi unul extrem de simplist, funcţionarea sa fiind destul de complexă, dar extrem de utilă. Sistemul brevetat de Ford vine cu un tampon din cauciuc, poziţionat pe interiorul portierei. Acesta se lipeşte de conturul uşii imediat ce aceasta este deschisă mai mult de 15 centimetri. Fixarea are loc într-o fracţiune de secundă şi este aproape insesizabilă, asemeni retragerii, care se face în doar 60 de milisecunde, permiţând fără probleme închiderea uşii.

Ford susţine că sistemul său oferă protecţie pentru uşile faţă în 90% din cazuri şi pentru cele spate în 85% din situaţii.

Pentru cei care se întreabă deja cât de fiabil este sistemul, Ford susţine că singurul element ce ar putea ceda este cauciucul protector, foarte uşor de înlocuit.

Matthias Tensing, inginerul care a coordonat dezvoltarea acestui sistem, susţine: "Door Edge Protector va fi una din acele invenţii care va stârni publicului exclamaţii de genul: <De ce nu s-a gândit nimeni la asta până acum?> Sistemul va fi foarte util pentru părinţii cu copii pe bancheta din spate, dar şi pentru oricine trebuie să parcheze într-un spaţiu îngust."

Noul Door Edge Protection va debuta oficial în ianuarie 2012 pe actuala generaţie a modelului Focus. 

via | carscoop

Comentarii (14)

  • grigore
    inca un motiv de mers la sevice...
    Vei constata, cand te astepti mai putin, ca respectivul tampon n-o sa mai vrea sa se retraga si... o sa fie motiv de cruciulite sau in cel mai bun caz doar de pana sau puii proprietarului...
    20 27
  • @grigore
    mai bine sa se strice aia decat sa sara vopseaua de la tine sau de la ala pe care-l lovesti cu usa
    33 1
  • dar...
    nu mai bine suntem toti atenti sa nu lovim portiererele ? eu cel putin sunt... indiferent daca lovesc o dacie 1310 sau un supercar... chestia respectiva ar putea sa fie mai daunatoare, nu ne-ar mai pasa daca lovim, ca doar avem... "tampon" :)
    22 7
  • grigore
    @rzn.ozn
    Cand deschizi usa, de regula, unde te uiti? Pur si simplu tragi de manier si o impingi uitandu-te dupa o gagik in cealalta parte, sau, din instinct te uiti pe geamul usii pe care tocmai o deschizi?... Nu vezi dk ai un elefant langa portiera?
    Ca sistemul de fata, nu protejeaza in cazul bordurilor sau ai popicilor pe care ti-e de multe ori imposibil sa-i vezi... Si tocmai aici era nevoie de un sistem... Niste senzori banali care sa piuie cand dai sa deschizi usa...
    Inovatie complicata si inutila pe care, bineinteles, vor cere bani...
    9 14
  • un alt sistem anti-prost
    22 12
  • Cu sistemul asta, cei de la ford si-au facut clientii prosti facuti gramada.
    13 23
  • Ca si sofer/proprietar auto, te uiti unde deschizi usa. Pasagerii in schimb, nu sunt tot timpul atat de atenti. E bun pentru taximetristi...
    23 1
  • explica-i tu unui copil de 5 ani sau de ce nu si 14 ca trebuie sa aiba in vedere anumite aspecte atunci cand deschide portiera,sa vedem,pricepe?sau unei femei aeriene care graviteaza in jurul rujurilor...
    30 2
  • mai bine includeau in optiunile masinii o pereche de ochelari....daca esti chior sati acasa nu te sui la volan!
    5 20
  • Interesant sistemul. Presupun ca actionarea bratului cu tamponul este electromagnetica, deci nu prea are ce sa se strice.

    Totusi Ford mai bine monta sistemul la toate celelalte masini din lume inafara de Focus, si atunci Focus n-ar mai suferi de gaurile din portiere facute de tarani in parcare la Carrefour etc.

    Si daca deschizi usa doar 10cm, si vine cineva si trage usa fix de marginea ei, acolo unde se rabateaza tamponul, ii amputeaza degetele? Eh ma gandesc ca inginerul ala care l-a proiectat e mai destept ca mine, dar totusi nu cred ca e o experienta placuta.
    11 2
  • kumite
    @je
    Daca tu ai copii din aia (5 sau 14 ani) si o nevasta care graviteaza in jurul rujurilor,atunci iei o masina care are usi glisante.In felul asta nu o sa loviti alte masini.Parerea mea.No offence!
    3 3
  • Video cu sistemul in actiune
    http://www.wimp.com/doorprotector/
    2 0
  • titi duru
    Interesant
    Sa fim seriosi orice e neatent din cand in cand daca sistemul este fiabil nu vad de ce lumea este revoltata
    1 0
  • titi duru
    Imi cer scuze in avans pt scris (probleme cu tastatura )
    *oricine
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru