Luati lumina de la Mercedes!

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 02.05.2006
Germanii reusesc din nou sa se impuna prin transformarea radicala a tehnologiei existente pana acum. Sistemul Intelligent Light System provoaca o revolutie in ceea ce priveste farurile adaptive.

Informatia ar putea fi concentrata in expresia “Mercedes a reinventat farurile adaptive”. Daca pana acum atributul “adaptiv” se referea la directia si raza de actiune a luminii, sistemul ILS (Intelligent Light System) confera noi directii in acest sens. La propriu.

Noile faruri adaptive reusesc sa se ajusteze in functie de modul in care cel de la volan ruleaza si in functie de conditiile atmosferice. Sistemul se bazeaza pe farurile Bi-Xenon si a fost dezvoltat de Hella, o firma specializata pe acest domeniu. ILS include cinci functii diferite de iluminare: Motorway (pentru autostrada si drumuri nationale) Country (pentru orase), Active Bend Lightning, Fog (functie ideala pentru ceata) si Cornering (singura functie pe care farurile adaptive devenite deja clasice o aveau pana acum).

Setate pe “Country” (practic, modul normal de rulare in orase), farurile adaptive lumineaza mai intens sensul invers de rulare, oferind o panorama larga asupra traficului de noapte. Perimetrul vizual al soferului se extinde astfel cu 10 metri.


Functia “Motorway” se activeaza automat la atingerea vitezei de 90 km/h si produce un con de lumina uniform care ofera o vizibilitate de 120 de metri. In centrul acestui con de lumina raza vizuala este mai lunga cu 50 de metri decat in cazul farurilor normale.
In functia “Fog”, soferul se orienteaza mult mai bine in caz de ceata prin imbunatatirea radicala a sistemului de iluminare: lumina nu mai este reflectata de particulele lichide din atmosfera, orientarea facandu-se mult mai usor.

Noul sistem va fi disponibil optional pe noul E-Klasse.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru