Nokia construieste autostrada la Cluj

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 22.10.2007
Grupul de telefonie mobila Nokia va construi o autostrada de 500 de milioane de euro la Cluj.

Noua fabrica de telefoane mobile Nokia din Romania va beneficia de o autostrada cu o lungime de 40 de kilometri, care va asigura legatura auto intre unitatea de productie, orasul Cluj-Napoca si Autostrada Transilvania.

Dupa o intalnire cu autoritatile locale si judetene, Mihai Grecu, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, a declarat ca "autostrada urbana va fi construita in partea de sud a municipiului Cluj-Napoca, iar lucrarile ar putea incepe anul viitor. Aceasta autostrada urbana va avea circa 40 de kilometri, costurile investitiei ridicandu-se la 495 de milioane de euro".

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a afirmat ca autostrada are rolul de a asigura fluxul auto mai rapid dinspre investitia Nokia spre Aeroportul Cluj-Napoca, municipiul resedinta de judet si Autostrada Transilvania. "Cand va incepe productia la Nokia, vor fi mii de masini si TIR-uri care vor trebui sa ajungã de la fabrica la aeroport si Autostrada Transilvania.

De asemenea, autostrada ar servi si ca centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia Bistrita-Dej spre Zalau", a spus Nicoara.

MIhai Grecu a mai adaugat ca tot anul viitor vor incepe lucrarile la centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca prin partea de nord. Compania de Drumuri va incepe, in termen de doua saptamani, licitatia pentru actualizarea studiului de fezabilitate a proiectului.

"Vom gandi aceasta varianta de ocolire sa fie legata direct de Autostrada Transilvania. Centura de ocolire ar putea fi construita pe tronsoane. De exemplu, tronsonul de vest al centurii de nord sa fie gata cu tronsoanele 3A si 3B ale Autostrazii Transilvania. Lucrarile vor putea incepe chiar anul viitor, in functie de rezolvarea problemelor legate de exproprieri, de relocare a utilitatilor, de avize si acorduri", a afirmat Grecu.

Centura de ocolire care va lega comunele Baciu, situata la vestul municipiului Cluj-Napoca, si Apahida, aflata la est, va avea o lungime de 25-30 de kilometri, patru benzi de circulatie si va costa circa 250 de milioane de euro.

Costurile vor fi suportate de Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale, beneficiarul lucrarii.

Comentarii (5)

  • Bravo Nokia
    Noroc cu investitia Nokia la Cluj precum si alti mari investitori, ca altfel nu se face nimic in tara asta, pe partea de autostrazi.Pe cand mult dotita autostrada Iasi-Tg.Mures cu legatura la autostrada Transilvania????
    Mult noroc,stimez mult ardelenii din toate punctele de vedere,asa oameni ar trebui si la Iasi si la Bucuresti.
    0 0
  • andrei
    autostrazi
    poate s-a gandi cineva sa lege shi mult dorita autortrada Iasi-Tg mures da aut Transilvania
    0 0
  • bogdan
    autostrazi
    bn ca vin altii sa ne faca noua autostrazi ca "noi" nu suntem in stare
    0 0
  • Ce prosti suntem
    Cand te gandesti ca era sa ii pierdem din cauza ca nu aveau unde sa isi puna fabrica.
    0 0
  • Valentin & Ana
    Sper ca pot merge cu dacia?!!!
    este un beneficiu mare pentru noi care nu stim ce inseamna cu adevarat o autostrada....
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru