OFICIAL: McLaren MP4-12C, nou rival pentru Ferrari si Lambo

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 09.09.2009
McLaren a prezentat primul model produs 100% independent de vechii parteneri de la Mercedes. Acesta se numeste MP4-12C, are 600 de cai si face suta in circa 3.5 secunde.

Dupa despartirea oficiala in ceea ce priveste productia de serie, Mercedes si McLaren raman unite in ceea ce priveste datele prezentarilor noilor supercaruri proprii. Daca astazi dis de dimineata am facut cunostinta cu primele imagini ale lui SLS AMG, noul model de performanta al celor de la Mercedes, McLaren nu se lasa mai prejos si "scapa" pe internet, probabil voluntar, primele imagini ale lui MP4-12C, noul model construit 100% de compania britanica.

Ajuns pe sosea direct din Formula 1, acolo unde McLaren s-a bucurat in ultimele decenii de succese notabile pe pista, MP4-12C vine cu solutii tehnologice testate de inginerii companiei in Marele Circ si cu un design care il va face imposibil de ignorat pe sosea. De altfel, denumirea modelului il transforma pe acesta intr-o parte componenta a istoriei McLaren in motorsport, particula "MP4" fiind regasita in toate numele monoposturilor McLaren din Formula 1 din 1981 pana astazi. Cifra 12 denumeste in sistemul propriu McLaren valoarea pe care o are modelul in comparatie cu concurenta, in timp ce originea particulei "C" trebuie confirmata. Ea vine fie de la Carbon, elementul de baza al constructiei modelului, fie de la Coupe, in conditiile in care modelul McLaren va avea ulterior si o versiune Roadster.

Sub capota, noul McLaren MP4-12C dispune de un motor V8 twin-turbo de 3.8 litri dezvoltat in-house de McLaren.

Acesta este montat in pozitie centrala posterioara si dezvolta 600 de cai putere si 600 Nm. Conform declaratiilor oficialilor constructorului britanic, primul motor produs 100% de McLaren dupa o lunga perioada de timp este extrem de dezvoltat din punctul de vedere al performantelor si al emisiilor, acesta avand cel mai bun raport putere-emisii CO2 dintre toate modelele cu combustie interna existente astazi pe piata, incluzand aici hibrizii diesel si pe benzina. Desi cifra nu a fost inca anuntata oficial, se vorbeste de circa 300 de grame CO2/km, ceea ce duce raportul mai sus mentionat la 2 CP/1 gram CO2. Motorul este cuplat la o cutie automata cu doua ambreiaje.

Ajutandu-se de faptul ca 80% din cuplul maxim este disponibil sub 2000 de rotatii pe minut, acceleratia 0-100 km/h urmeaza sa se situeze undeva in jurul a 3.5 secunde. Viteza maxima va urca si ea proportional, la peste 320 km/h.

In ceea ce priveste constructia efectiva, modelul McLaren se va folosi extensiv de fibra de carbon. De altfel, McLaren sustine ca "scheletul" masinii este construit integral din acest material compozit scump si rezistent, denumind structura lui MP4-12C Carbon MonoCell.

"Burta" masinii este perfect plata, contribuind serios la un coeficient aerodinamic foarte ridicat, in timp ce prizele de aer laterale sunt functionale si au un rol mai mult decat pur decorativ in peisaj.

McLaren planuieste sa lanseze efectiv pe piata noul sau model in 2011, urmand sa produca 1000 de exemplare pe an. Conform previziunilor britanicilor, cate 250 de exemplare anual vor lua drumul Statelor Unite si al Marii Britanii, a doua jumatate a productiei urmand sa se imparta intre Germania, Europa de Vest si Orientul Mijlociu. Pretul orientativ al unui exemplar McLaren MP4-12C va fi de 180.000 de euro, acesta incadrand perfect supercarul britanicilor in segmentul masinilor cu performante ridicate in care in acest moment domina Lamborghini si Ferrari.

Taguri: MP4-12C, McLaren

Comentarii (19)

  • frumos si f. puternic
    este superb, imi place la nebunie!!!
    3 0
  • @dl. Mircea Mester
    Va rog, o data ce ati postat o stire sa o lasati ca atare sau sa o modificati, nu o sa o stergeti definitiv si sa o republicati. Cei care apuca sa posteze un comentariu se vad nevoiti sa-si vada comentariul sters.
    Mi se pare lipsa de respect fata de cei care va citesc.

    P.S. scrisesem cateva randuri cand ati publicat doar filmuletul.
    Succes in continuare!
    5 0
  • revin
    Uitasem de ce ma suparasi :) ....... Pentru ca nu e pentru prima oara.
    4 0
  • nu mi se pare potrivit titlul, SLR presupune o mare amprenta Mercedes, mult stil si multa traditie, masina de aici e un McLaren veritabil , e altceva
    4 0
  • TZENU BMW
    SUPERB
    mi se pare mie sau partea frontala seamana cu ferrari 458 italia.in rest frumoasa .o doresc
    0 3
  • Avatar
    F1
    Nu este mai curand urmasul lui McLaren F1?
    3 0
  • Mircea mester nu poate sa faca diferenta intre un roadster mare si un coupe cu motor central mic........Cum e sa spui ca e urmasul lui slr cand una are sigla mercedes si alta sigla mclaren......
    3 0
  • Cristi
    Ciudat
    ma duce cu gandul la Gallardo, sau oricum ceva entry level in materie de super car, parca fara legaturi prea mari cu supercaruri serioase ca F1 sau SLR ... parerea mea ... si arata ieftin parca ca modelul ala Saleen
    1 2
  • :)
    Personal imi place,insa astept revenirea legendei F1.
    1 0
  • R
    Deci intodeauna apare cate un idiot miop care trebuie sa spuna "asta seamana cu ...... , asta au furat de la........" fara ca prostul sa poata deosebi un urs de o ciocanitoare.
    3 1
  • LilShaq
    frumos
    de data asta s-au indurat si ei sa puna doua locuri la masina lor. lucru bun.
    0 0
  • Ferrari
    Mult mai frumos decat noul Ferrari italia opinia mea e ca bordu nu prea imi place
    1 2
  • haha
    zici ca-i F1 restilizat!
    0 2
  • 1. puteau sa o lase cu scaun central...mai original de atat nu cred sa fie.
    2. puteau sa o lase mai rough...era o masina pentru conoseuri
    3. pare sa se fi transformat intr-o masina pentru fitze. Tot marlanu' cu caramida de verzisori o sa-si urce curul mare si lat intr-o masina care ar fi trebuit sa ramana pentru ce-i ce stiu cei aia motor. Asa diferente intre ei si Ferrari sau Salinu' ala sau etc ala nu va fi. Doar o masina de pus in garaju' lui X sau Y. Pacat

    In rest...arata fucking good!
    1 2
  • andrei
    mda
    OFICIAL: McLaren MP4-12C, urmasul lui SLR nu stiu cum sa va zic asa ca o spun pe-a directa: asta ii urmasu lu McLaren F1 nu a lui SLR domnilor.
    1 0
  • e pentru fraeri
    e o copie mai urata la RENAULT LAGUNA CUPE, da mai are mult pana la ea muult si e si foarte scumpa. nu cred ca au vreun diesel capabil engleji astia sa faca fata la concurenta
    2 0
  • http://www.jaylenosgarage.com/video/video_player.shtml?vid=1155167
    prezentata de Jay Leno
    0 0
  • mclaren
    in reportaju de la autocar.co.uk de mai sus mie mi se pare ca zice ca are schimbator manual
    mai sus scrie ca : "Motorul este cuplat la o cutie automata cu doua ambreiaje."
    0 0
  • catalinB
    @Misi
    ti se pare? "a seven-speed dual-clutch gearbox (no manual is available)"
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru