OFICIAL: Piata auto chineza e cea mai mare din lume

De Iulian Cazacu
Publicat Duminica, 10.01.2010
Vanzarile de vehicule noi din China au crescut anul trecut la 13.6 milioane, depasind astfel numarul de vehicule noi vandute in SUA.

Daca pana acum se vorbea doar prin prisma prognozelor de sfarsit de an, de aceasta data e oficial: China a devenit in 2009 cea mai mare piata auto din lume, depasind Statele Unite. In China s-au vandut anul trecut 13,6 milioane de vehicule, dintre care 10,3 milioane sunt automobile, cu 45% mai mult decat in 2008. Spre deosebire de China, vanzarile din SUA au scazut fata de 2008 cu 21%, ajungand la 10,4 milioane de automobile si camioane usoare. 2009 a fost primul an in care cea mai mare piata auto din lume nu mai este SUA.

Previziunele pentru 2009 ale China Passenger Car Association erau de 9 milioane de vehicule, dar numarul de vehicule vandute a crescut, piata auto fiind stimulata de o serie de masuri luate de guvernul de la Beijing. "Cresterea a fost foarte puternica, mult mai puternica decat ne-am asteptat la inceputul lui 2009", spune John Bonnell, analist al J.D. Power.

Statutul Chinei de cea mai mare piata auto este inca un semn al dezvoltarii sale economice rapide. Producatori auto ca General Motors, Ford si Volkswagen si-au indreptat atentia spre China, vanzarile lor din SUA si Europa scazand dramatic anul trecut. Volkswagen a declarat China ca fiind cea mai mare piata a grupului.

Vanzarile GM in China au crescut cu 67% anul trecut, iar cele ale Ford cu 44%.

Guvernul chinez a impusionat vanzarile de vehicule noi prin reducerea sau chiar eliminarea unor taxe pentru automobilele economice si prin oferirea de prime in valoare totala de 730 de milioane de dolari cumparatorilor de SUV-uri, pick-up-uri si monovolume.

via | detnews.com

Taguri: 2009, China, piata auto

Comentarii (2)

  • piata auto
    cand va intra si in vizorul celor de la Dacia aceasta piata?
    9 0
  • hai mey....ganditi normali...ce populatie are china si ce populatie are SUA........e cv normal asa cv....dar totusi daca ati estima valoarea masiniilor vandute in SUA ati vedea ca e mai mare decat valoarea masinilor vandute in china......in china se vand masini ieftine.....chiar ar fi bn sa ia si dacia in vizor aceasta piata a chinei......a avea mare succes
    10 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru