Pakistan tuning: odios!

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 09.11.2006
va aduceti aminte de Daciile impodobite ca brazii de Craciun? Ei bine, acele imagini reprezentau adevarata arta pe langa "tuningul" din Pakistan. Vizionare placuta!

Termenul “tuning” are o semnificatie diferita in functie de zona la care facem referire. Astfel, daca ne uitam in ograda americanilor, asociem fenomenul cu celebrele Pimp My Ride, daca venim in Europa vedem formele supersportive ale tunerilor de casa ai celor mai cunoscuti constructori germani iar daca ne mutam in estul Asiei avem in fata o intreaga industrie de modificari genetice cu scop estetic si functional. Peste toate acestea sta insa tuningul – sau mai bine zis industria incercarilor nereusite de tuning – din Pakistan. Galerie de kitsch unic si personalizat pentru fiecare masina in parte, cuburile impodobite care se misca pe patru roti sunt, in varianta extrema, ceea ce insemnau elementele de personalizare la fel de kitschoasa de pe Daciile produse inainte de 1989. Doar ca in Pakistan sunt atinse de febra modificarilor estetice toate mijloacele de locomotie, de la camion la tractor si terminand cu bicicleta.

Si totusi, desi aceste imagini sunt ridicole pentru noi, europenii, totul se rezuma la un stil cultural si la un simt al gustului care nu are nevoie decat de spirit pentru a se face vizibil.

Enjoy!

Click pe fotografii pentru a le vedea la dimensiuni mari

Comentarii (12)

  • Iulian
    Sectiune noua
    Cred ca ar trebui sa creati o sectiune separata cu oribilitati, unde sa puneti, pe langa masinile astea de "Coca Cola Christmas Brew" si BMW-ul Alpine Tunning de ieri... La mai mare!
    0 0
  • Patraulea
    not bad...
    Unele sint chiar misto in naivitatea lor
    0 0
  • nu e odios deloc, este stil asiatic 100%
    cred ca ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a cataloga aceste masini ca si kitsch, ganditi-va ca acesta este stilul traditional de decorare din Asia: multe culori, panglici, broderii..daca intrati intr-o casa traditionala sau un templu multicolor tot kitsch o sa-i spuneti ??! Kitsch este o denumire pentru decorul de dragul decorului (de obicei de prost gust) insa eu am vazut pe masini inclusiv simboluri, deci..nu este ODIOS !
    0 0
  • i s-ar potrivi lui minune,salam,de la vilcea
    astea is mashinile manelishtilor
    0 0
  • Ce ti-e si cu titlurile ziaristilor
    Cind n-ai atitudine, cultura si bun simt...
    mimezi o atitudine.
    0 0
  • Jian valjian
    a, da?
    Nu cred ca aveti dreptate. In text ni se spune foarte clar "Si totusi, desi aceste imagini sunt ridicole pentru noi, europenii, totul se rezuma la un stil cultural si la un simt al gustului care nu are nevoie decat de spirit pentru a se face vizibil."

    Cititi textele pana la capat inainte de orice. O fi foarte subtil si in acelasi timp problematic pentru unii. Mie unul imi place cum e formulat.
    0 0
  • YMihai
    fiecare ...
    Fiecare cu-aleluia mai fratzilor. Daca asa le place ..si asta ii reprezinta ...sa-i lasam cu a lor cultura...
    0 0
  • asdasd
    totusi...
    Mie personal nu mi se par urate masinile... sunt vechi... oamenii de acolo nu au bani destui cat sa faca ce au facut cei de la Alpine si in plus nu cred ca tema "sinister car" ii intereseaza prea mult dar au reusit sa faca ceva original si nu au facut aceleasi clone neterminate care apar in fiecare zi pe strazi. Asa cum a zis si cineva inaintea mea... acesta este stilul si traditia celor din Asia. Nu o sa vedeti prea multe lucruri doar in alb si negru. Asia, si in principal India si Pakistan, sunt foarte atasate de cultura aceasta plina de culori si asta nu de putin timp ci de cateva secole bune. Nu cred ca a continua o traditie si a o adapta la lumea moderna poate fi catalogat drept kitsch .Ar insemna sa criticam evolutia unei culturi si sa credem ca stagnarea acesteia este calea care trebuie aleasa de o multime care a implementat aceasta cultura in viata de zi cu zi si care si-a adaptat stilul de viata fara sa piarda aceasta traditie.
    0 0
  • Dragos
    pentru Iulian
    SUBSCRIU , FRATE !
    ..ca daca le au pakistanezii pe ale lor..sa nu le avem si noi, europenii pe ale noastre?
    0 0
  • Christophor
    Sunt curios
    Mashinutzele astea care ne amuza pe noi,pe ei ii fac sa se simta "cool" shi poate asa vad shi ei mashinile noastre "tunate" -AMZANTE SHI RIDICOLE!
    0 0
  • ce, parca un BMW e mai tare ???
    Cred ca masinile de pe la noi cu cei xlx.kw ce rag prin boxele montate inclusiv pe plafoniere, tetiere, etc. sunt mult mai odioase decat cele care poate chiar reprezinta o cultura. E cultura lor, trebuie sa o respectam.
    0 0
  • Florin
    Aveti dreptate
    Impartasesc ideile majoritatii care au scris aici. Ceea ce pentru noi pare ridicol si kitsch (nu pentru toti), poate pentru ei reprezinta o cultura pe care o aplica pe acele masini, asa vechi cum sunt, avand in vedere posibilitatile lor materiale. Nu trebuie sa ridiculizam posibilitatile mai reduse ale altora. Daca suntem atenti, acolo este pur si simplu arta, fiecare amanunt e pictat cu atentie si migala. Din pct. meu de vedere, este de respectat, avand in vedere munca in intregime manuala.
    Fiecare cu cultura lui, trebuie sa ne respectam unii pe altii, altfel dam noi dovada de prostie, ingamfare si rautate. Tocmai asta e frumos la varietatea culturilor, la fiecare e ceva deosebit.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru