Părintele lui Smart fortwo a decedat

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 01.07.2010
Nicolas Hayek, fondatorul Swatch şi părintele lui Smart fortwo a decedat în urma unui stop cardiac. Acesta avea 82 de ani şi era considera salvatorul industriei de ceasuri din Elveţia.

Părintele lui Smart Fortwo şi fondatorul imperiului Swatch a decedat în urma unui infarct. Acesta se numea Nicolas Hayek şi era un om de afaceri de origine libaneză stabilit în Elveţia în anii 1930. Acesta a repus pe picioare industria ceasurilor din Elveţia în anii 1980. Ironia sorţii face că libanezul a luat această decizie după ce a fost rugat să creeze un plan de lichidare a două dintre cele mai mari companii din domeniul orologiei din Elveţia.

Pe lângă crearea imperiului Swatch, Nicolas Hayek a creat şi o marcă de automobile, care a prezentat un nou concept in ochii publicului. Ideea creării lui Smart fortwo i-a venit în anii 1990 şi a căutat apoi un partener viabil. În primă fază, acesta trebuia să se numească Swatchmobile şi să fie construit cu ajutorul celor de la Volkswagen. Afacerea nu a funcţionat, aşa că Hayek a bătut palma cu nemţii de la Mercedes-Benz şi a creat joint-venture-ul Micro Compact Car AG împreună cu aceştia.

"Maşina noastră le va permite popoarelor din toate ţările să atingă visul mobilităţii personale pe care l-am atins deja în ţările industrializate.

Suntem convinşi că natura schimbătoare a nevoilor de mijloace de transport va cere şi un vehicul ecologic precum este acesta. Modelul va fi destinat şoferilor tineri şi familiilor care îşi caută a doua sau chiar a treia maşină", declara Nicola Hayek în 1994 la o conferinţă de presă despre viitorul automobil pe care urma să îl creeze.

Numele Smart provine din denumirea internă a proiectului – Swatch Mercedes Art Car. Fortwo a debutat la Salonul Auto de la Frankfurt în 1997 şi a fost introdus în producţie până la jumătatea anului 1998. Insuccesul modelului la debutul pe piaţă a dus la disensiuni în cadrul joint-venture-ului dintre Daimler şi Swatch, iar Nicolas Hayek a fost obligat să părăsească conducerea în octombrie 1998. La acea vreme, Smart fortwo avea două probleme – o suspensie prea fermă şi un preţ ridicat de achiziţie.

Via | Autoblog

Comentarii (5)

  • anti-prostie
    RIP batrane lup!
    5 2
  • prudentul
    Swatch
    Ceasuri de PLASTIC (!!) viu colorate, pentru puştani, care se potrivesc cu noţiunea de ceas elveţian ca nuca-n perete.

    Smart Fortwo - în ciuda numelui înşelător, o apariţie ridicolă şi caricaturală. O ruşine pentru Mercedes că şi-a asociat numele cu o asemenea arătare. Sper ca ambele produse să dea faliment, spre binele reputaţiei adevăratelor ceasuri elveţiene, respectiv industriei auto.

    Acum apăsaţi pe simbolul roşu, cu degetul cel mare în jos.
    6 10
  • anti-prostie
    prudentul ai un vot verde din partea mea!
    4 5
  • razvan
    A scos din faliment printre altele si pe Breguet. Swatch era numele grupului. A fost cea mai distinsa figura a industriei orologere a ultimilor 15-20 de ani. Omul impune respect prin aproape tot ce a facut. In afara de Smart. Smart reprezinta doar 2 metri jumate pe patru roti.
    3 3
  • FLORIAN
    Ma gandesc......
    Sincer, ....nu pot sa cred , de unde atata nesimtire , cum poate un om , gen ,, prudentul ,,, sa poata comenta ceva despre un om care a inventat SWATCH-ul, pun pariu ca nu stie cum se scrie,......nenea prudentule inventeaza o periuta de dinti , cred ca ai nevoie , scuze ........
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru