Persoanele fizice nu mai pot înmatricula autoturisme fără dovada plăţii TVA

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 10.09.2010
Guvernul încearcă să împiedice evaziunea fiscală cauzată de importul de automobile noi şi second-hand din Uniunea Europeană prin obligarea plăţii TVA în vederea înmatriculării.

Un nou Ordin al Ministerlor Administraţiei şi Internelor şi al Finanţelor Publice le va interzice persoanelor fizice care nu au plătit TVA-ul pentru un autoturism nou din spaţiul intra-comunitar să îl înmatriculeze în România. În cazul autoturismelor second-hand, persoanele respective trebuie să prezinte un certificat care îi scuteşte de această taxă. Măsura are rolul de a elimina profiturile bişniţarilor care fentează plata TVA şi importă autovehicule noi sau second-hand şi le comercializează apoi în România.

Certificatul pe care trebuie să îl prezinte o persoană fizică pentru a putea înmatricula un autoturism nou în Romnânia se numeşte "Certificat privind atestarea plăţii taxei pe valoarea adăugată, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport" şi este emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Aşadar, românilor li se pune încă o piedică birocratică în vederea înmatriculării unui autoturism, fie el nou sau second-hand.

Reglementarea nu se aplică şi în cazul personelor juridice, acestea urmând să fie verificate pe cale informatică dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Cetăţenii care vor să înmatriculeze un autoturism second-hand din spaţiul intracomunitar fără să plătească TVA trebuie să prezinte un document care atestă ca autoturismul respectiv nu intră sub incidenţa plăţii TVA. Această măsură este interpretabilă şi are ca rezultat îngreunarea înmatriculării de autoturisme second-hand din afara României. Guvernanţii nu au specificat ce se va întâmpla cu persoanele fizice care au importat deja vehiculul în baza condiţiilor vechi şi trec prin formalităţile de înmatriculare.

Noua măsură a guvernanţilor a intrată astăzi în vigoare şi nu a fost anunţată anterior. În urmă cu mai puţin de 10 zile, o serie de zvonuri anunţau că taxa auto va creşte din 2011. Noile norme prevăd taxarea autoturismelor Euro5 şi creşterea semnificativă a taxelor pentru autoturismele cu norma de poluare Euro 4 şi Euro 3.

Având în vedere valorile exemplificate de guvernanţi pentru normele Euro 3 şi Euro 4, ne putem aştepta ca taxa de înmatriculare pentru autoturismele Euro 2, Euro 1 şi Non-Euro să fie de peste 3.000 de euro la o cilindree de 1.000 cmc. Spre exemplu, pentru un autoturism cu o vechime de 4-6 ani, echipat cu un motor de 1.4 litri, un cetăţean trebuie să plătească 933 de euro.

Via | Mediafax

Foto | Capital

Comentarii (16)

  • Doamne cata prostie!!!!!
    Cata prostie zace in astia care ne conduc!!!!!Sunt incredibili de prostii!!!Pai cretinii nu gandesc ca or sa incurajeze inmatricularea in Bulgaria cu cresterea semnificativa a taxelor si hartogaraia asta...unde dracu traim fratilor ca suntem mai rau ca in tarile bananiere!!
    15 2
  • '' Ia de la Basescu ! '' Ciocusu alcoolic face in asa fel incat sa traim bineeee !!! '' Ia de la Basescu ! '' Uhaaaaaaa !!!
    10 4
  • Jos GUVERNUL!!!!!!!!!!Sunt cei mai prosti oameni care traiesc pe pamant!!!Ei nu se gandesc ca daca cumperi o masina sh din afara ei i-a fost platit TVA-ul cand s-a cumparat de noua.Dc sa-l mai platim si noi??Doamne astia sunt redusi de-a binelea.Vor sa creasca taxa auto si mai vor sa platim si TVA-ul.
    O sa dam Guvernul jos ca altfel nu se mai poate!!
    8 4
  • Nu se mai poate
    Fratilor astia sunt nenorociti vor sa mai bage un bir si nush ce sa mai bage, hai sa facem o petitie sa iesim in strada ca de asta si fac asa, zic ca romanu e prost, NUMAI haideti sa protestam sa facem ceva sa le fie frica, mai au putin si ne pun taxa pe aer pe mersul pe jos....
    sunt plin de draci vroiam sa imi iau o masina dar creca mai bine o sa iau o bicicleta bagami-as ceva in ei de guvernanti INCOMPETENTI
    7 2
  • @Dorin
    Stai linistit cu sa iesim in strada ca la cat ii duce mintea, e posbil sa spuna vreun pupincurist ca tu ai instigat la revolta!Ai vazut ce a patit Cozma si nu mai zic de Vantu.

    P.S
    Foloseste si tu WEB PROXY ca sa iti dea mai greu de urma :)
    7 1
  • you_hoooo
    stimati iritati
    Daca ati lua lucrurile logic, ati vedea ca ne indreptam spre normalitate din punct de vedere al taxelor. TVA-ul se plateste la orice tranzactie (ori ca masina e noua sau ca e folosita). Banuiesc ca s-au iritat toti samsarii ca nu mai pot sa faca bisnita pe seama tuturor fraierilor. Schimbarea asta incurajeaza si comertul civilizat. Nu tin cu puterea sau cu tot ce inseamna politruci dar cateodata trebuie sa intelegem ca toti suntem egali (pana acum doar firmele varsau TVA-ul la stat). Cat de curand vom asista la disparitia talciocurilor auto gen Vitan, etc.
    Legat de taxa de poluare, aceasta trebuia sa aiba o valoare minima la aducerea in tara dupa aceea impozitarea diferentiata in functie de vechime, capacitate cilindrica, norma de poluare si emisii CO2.
    Bulgaria este o solutie temporara... eu vad o taxa de tranzit, asa cum e in Croatia, in valoare de 10 eur/ zi... si suntem rezolvati.
    Legat de '' revolutia'' care ne paste... cred ca stim povestea cu marmota. Romanii sunt o natie de lasi si pe deasupra papagali.
    Astept injuraturi :))
    20 3
  • Victor
    E mic Boc
    Da astia sunt imbecili,deja nu mai vad nici un motiv sa iti mai tii masina inmatriculata in Romania si sa nu o inmatriculezi in Bulgaria,si scapi dracu de probleme T.P.I,impozit samd si treba asta cu schimbarea taxei de inmatriculare tin sa spun ca TAXA DE PRIMA INMATRICULARE ESTE ILEGALA PT O MASINA DIN UE este aceslasi lucru cu a cumpara o masina de la Baia Mare si daca va aduceti o masina din UE si trebe sa platesti TPI trebuie sa dat statu in judecata iar pt imbecili le recomand sa ia de la Basescu..
    6 5
  • incredibil
    Astia sunt chiar cei mai tembebi dintre tembeli!!!!!!!
    3 2
  • .
    Nene Basescu,si nene Boc,eu cred ca un glont ar fi cel mai nimerit pt dumneavoastra.Intr-o buna zi,lumea satula de prostia voastra,v-a pune mana de la mana si v-a tocmi un lunetist.Caci de prostia voastra numai asa se poate scapa.Cand v-ati nascut,cred ca in loc sa va taie buricul,mai bine va taia gatul!
    3 3
  • O sa plateasca!
    Cn o sa plateasca o sa urmeze sa ii dea in judecata si sa castige impotriva statului tot ce fac ei e ilegal suntem din ue nu suntem pe dinafara in morti vostrio de comunisti De iesit in strada se iese revolutie e greu de facut va zic eu ca nu de sapt viitoare iese in strada medicii-profesori....etc nu e greu sa te alaturi grupul minim e deja format ....ce ne paste pe noi in 2011 o sa vedeti grecia si rep.Moldova a fost paduche de ce o sa urmezae ca Cioflingari si hotii de la putere nu se lasa usor treb arsi de viii;)Punctele cele mai importante din tara lea atacat:armata,medici,profesori,transportatori(taximetristi,CFr...etc,someri,pensionari tot ce cuprinde romania inafara de familiile lor de hoti! Sa traiti bn luavar dracu ce va de genui gandeste stafidiu asta cu un ochi stiuca pu*li si cape de ou! Revolutie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    2 2
  • jeguri de oameni
    un glont in cap as vrea sa le trag ,sa ma in taxa lor de bulangii
    2 2
  • ioioiooioo
    ULTIMA SOLUTIE INCA O REVOLUTIE
    nu ei sunt prosti!!!!!!! noi suntem ca nu iesim in strada sa dam cu ei de pamant si sa facem si noi cu ei cum au facut ei cu ceausescu!!!!
    2 2
  • poluare
    masina mea are norma de poluare germana DK4 adica in Germania poate intra in zona 0 (green) a orasului si in Romania sunt mari sanse sa nu ``iasa gazele`` la RAR sau chiar euro 2 cum e trecuta in acte....deci foarte trist ca ei au masini tari si noi nu mai putem cumpara si vinde nimic ...intradevar cei ce fac un comert din asta sa si faca o firma ceva si sa plateasca o suma modica ma rog ..dar care si cumpara o masina la 5 ani sa zicem? ala ce vina are ...
    2 1
  • vasy ibiza
    taxa lor de prosti
    fratilor in sfarsit dupa 2 ani de spania mi-am luat si eu un seat cordoba an 96 motor 1.6 si vreau sa mi-o inscriu pe romania dar vad ca prostia persista la noi si inca ceva tot noi suntem prosti ca le inghitim rahaturile lor cred ca prefer sa platesc aici 1000 euro asigurarea decat sa o inscriu in romnia sa dau 2000 euro fratilor tara asta se duce pe rapa ori faceam ceva ori ne ducem si noi am vazut aici in spania citoene vechi de cand e mama si circula frate pe drumuri aici linistiti la noi e invers te face sa iti cumperi masina noua cu bani din olae ei cred ca toti avem salarile lor si inca ceva pot sa anulele numerele de imatriculare cu ro cred ca o sa ajunga o tara cu nr..e.espania,,,i.italia si asa mai departe.lasa ca prosti tac.
    0 0
  • Ne trebuie contabili destepti
    1. Astia de la guvernare vor fi tot timpul niste idioti sau mafioti.
    2. Trebuie sa gasim contabili destepti ca altfel platim ca prostii pentru ca you_hoooo are dreptate.
    1 0
  • o sa fim o tara cu masini inmatriculate in alte tari
    Bravo domnilor guvernanti BRAVOO , uneori raman uimit de cat de lipsiti de strategie politica sunt oamenii care ne conduc . Oare prin aceasta masura credeti ca aduceti bani la buget ? Total eronat nu o sa mai intre bani nici cat intrau pana acum , pt ca toti o sa isi imnatriculeze masina in Bulgaria , Ungaria , Anglia , o sa plateasca impozit altor tari , o sa circule cu asigurari false , o sa dea spaga la politai . UUUUUUUUUUU)))))))) rusine nenorocitii naibi care incurajati spaga , frauda ! Ce vreati sa faceti cu tara mea nenorocitilor?!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru