Porsche se pregateste sa inghita VW

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 16.10.2007
Daca UE va desfiinta legea VW, Porsche isi va mari participatia la 51% in cadrul grupului auto.

Din seria „pestele mic inghite pestele mare”, Porsche detinatorul pachetului de actiuni cel mai numeros la VW (30%) se pregateste sa preia grupul VW .

Wendelin Wiedeking, CEO-ul Porsche, a declarat: "Cred ca UE va suspenda legea VW, si daca o vor face va fi un lucru corect. Noi avem deja multe optiuni de preluare a unui pachet de actiuni pentru a ajunge la 51%. Si o vom face! Suntem pregatiti deja".

Porsche si-a marit participatia in cadrul grupului VW la peste 30% din pachetul de actiuni, lucru care a generat implicatia legislatiei germane. Germania are o lege speciala pentru primul grup auto european. Denumita „legea VW”, aceasta prevede ca orice entitate este limitata la maxim 20% putere de vot in cadrul grupului. De asemenea, legea prevede ca daca un actionar isi mareste participatia peste 30% este obligat sa faca o oferta de preluare integrala.

Porsche si-a marit in acest an participatia in cadrul grupului VW la peste 30%, fapt pentru care a fost obligata sa inainteze o oferta de preluare integrala.

Producatorul german a facut acest lucru, de forma, deoarece valoarea ofertei sala era mult sub nivelul pretului actiunilor. Mai trebuie adaugat ca Landul Saxonia, al doilea actionar in cadrul grupului VW, nu este dispus sa-si vanda participatia. In aceste conditii,conform legii germane in vigoare, daca Porsche ajunge la 51% din actiuni, tot nu ar putea controla grupul VW. In toata aceasta poveste a intervenit Uniunea Europeana, care a considerat ca legea VW este una prohibitiva si cazul a fost inaintat Curtii Europene de Justitie.

In data de 23 octombrie, forul european isi va da verdictul asupra caracterului legii VW, cel mai probabil urmand sa o suspende, lucru care ar da mana libera boss-ului Porsche, Wendelin Wiedeking, sa mareasca participatia pana la 51% din actiuni, lucuru care i-ar oferi control absolut asupra grupului VW.

Grupul auto german cuprinde marcile VW, Audi, Skoda, Seat, Lamborghini, Bentley si Bugatti.

Comentarii (7)

  • Tampenie
    Ce cauta firma de masini de lux sa inghita o firma de masini normale.Vrem masini super bengoase, da n-avem bani sa ne facem strazi.Ha ha...hai ca-i tare.
    0 0
  • Adrian
    Ce bine ar fi sa nu mai lasati toti cretinii sa posteze fara rost.
    0 0
  • Il sustin pe Adrian.
    0 0
  • tot eu
    da
    are dreptate Adrian
    0 0
  • florian
    Ceva normal
    Mi se pare normal ca o firma cu un management mai competitiv si mai bun cum e porche sa achizitoneze VW,plus ca baieti destepti(nu ca Bob) stiu ce inseamna asta.daca ai inceredera unor banci care sa te finantzeze e foarte usor sa faci aceasta achizitie si tu Bob,dar tu nu stii cum sta treaba...
    0 0
  • //
    Adrian are dreptate.............
    0 0
  • AndreiRN
    Porsche + VW
    Cenzori securisti ar trebui spanzurati oriunde nu numai pe acest forum.
    Libertatea cuvantului e sfanta.
    Porsche risca sa se cam inece cu problemele grupului VW care pierde miliarde oficial si poate dublu neoficial fiind o firma de stat.
    Porsche chiar si cu sprijinul unor banci puternice nu poate continua sa vanda masini la cost sau sub cost.
    Numai in SUA au pierdut $2,5miliarde anual si in China peste un miliard.
    Ce banca privata isi permite asta?
    Cat timp sunt de stat merge ca se iau bani de la populatie si nu zice nimeni mai nimica dar altfel .....
    Este absurd sa vinzi o masina cu de 4 ori mai putin decat costul de fabricatie.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru