Programul Rabla se simplifica in 2010

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 08.01.2010
Editia 2010 a Programului Rabla va fi accesibila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice si institutii, iar acestia pot aduce pana la trei masini vechi la casat pentru una noua.

Noul ministru al mediului, Laszlo Borbely, vrea sa schimbe numeroase elemente ale programului Rabla, in speranta ca va reusi sa elimine cat mai multe rable de pe strazi. Propunerile sale vor fi aplicate inca de luna viitoare, iar dealerii si clientii acestora vor beneficia de noul proiect de lege, mult mai libertin fata de cel din anii trecuti. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca bugetul de 228.000.000 de RON sa fie suplimentat in cazul in care va fi epuizat, deoarece Administratia Fondului de Mediu are fonduri suficiente. Pe de alta parte, Vlad Marcoci - presedintele AFM, a declarat ca programul Rabla incepe intre 5 si 15 februarie.

Prima schimbare fata de anul trecut sta in numarul de autoturisme vechi pe care il pot aduce la casat clientii acestui program. Pentru achizitia unui singur autoturism nou, un client poate sa aduca la Remat pana la trei rable (inclusiv), in urma carora va primi 3.800 de lei pentru fiecare unitate casata.Totodata, fiecare client poate sa intre in Programul Rabla de cate ori doreste in decursul unui an, numarul de vehicule pe care le poate casa fiind nelimitat din punctul de vedere al celor de la Ministerul Mediului.

Astfel, un client poate sa caseze, spre exemplu, 12 autoturisme vechi intr-un an, in urma carora sa cumpere 4 autoturisme noi si sa primeasca o prima de casare in valoare de 45.600 RON.

Programul Rabla nu mai este restrictionat la fel ca inainte, persoanele juridice, primariile, scolile si chiar organizatiile guvernamentale putand sa apeleze la acesta la fel ca orice persoana fizica din tara. Noul ministru al mediului nu a specificat daca entitatile de mai sus vor beneficia de tratament preferential fata de persoanele fizice si daca vor putea sa caseze mai mult de trei unitati pentru o masina noua, asa cum anuntasera initial cei de la Ministerul Mediului.

Fondurile de care dispun cei de la Ministerul Mediului sunt suficiente pentru minimum 60.000 de unitati, in ciuda faptului ca in 2009 s-au ocupat doar 32.000 de locuri din programul Rabla. Reprezentantii Ministerului Mediului sunt siguri ca vor avea mult mai multi clienti in decursul acestui an, mai ales daca luam in vedere faptul ca persoanele juridice au acum acces la Programul Rabla, iar vehiculele comerciale vor putea fi achizitionate prin intermediul acestuia.

Potrivit lui Vlad Marcoci, persoanelor fizice li s-au oferit 40.000 de locuri, in timp ce companiile au acces la 20.000 de locuri.

Dealerii au scapat de cotele care i-au oprit sa vanda un numar prea mare de unitati in decursul anului trecut, acum numarul de locuri libere pentru fiecare reprezentanta nefiind restrictionat. Laszlo Borbely, noul ministru al mediului, promite ca bugetul pentru Programul Rabla va fi prezentat in guvern pe 15 ianuarie si spera ca programul va debuta in februarie.

Via | EVZ

Comentarii (28)

  • Vendetta
    Sebastian Toma daca imi permiti as dorii sa te intreb ,ce se intampla in ultimul timp cu stirile? Ma refer la faptul ca din ce in ce mai putine stiri apar pe zi.Nu ma refer la persoana ta ci la modul in general.Stiu ca prin noembrie anu trecut erau o gramada de stiri acum parca totul este sec....
    8 7
  • Dă Doamne
    ...să se ţină de propunerile pe care le văd aici.
    Aşa o să scăpăm de autobuzele puturoase, camioanele care ne îneacă zi de zi şi de Daciile care abia se târâie pe şosele.
    Nu vom scăpa de toate deodată, dar este un început.
    12 6
  • Andrei
    re:
    Dl. Sebastian Toma, nu e nimic nou in tot ce am citit aici.Sunt toate speculatii facute de voi jurnalistii.
    De unde numarul de min. 60.000 de unitati, cand in momentul de fata nici macar nu avem un buget alocat pe ministere pe anul 2010?
    In consecinta nu se stie nici momentul lansarii programului nici nr de masini.

    Nici macar nu exista legislatia necesara aplicarii programului, desi la sfarsitul anului trecut se sestinea ca de la 1 Ianuarie va incepe "Rabla" dupa noile reguli.

    Chiar nu cred ca astfel de stiri isi au sensul, ganditi-va la un posibil cumparator, incantat de noul program si dezamagit de dealer in momentul in care ii cere achizitie prin "Remat".
    8 2
  • benga lonel
    masini
    masinile trebuie sa fie toate 3 pe aceiasi nume ?
    20 3
  • @andrei
    Aceasta stire a fost redactata in baza declaratiilor facute de Laszlo Borbely, noul ministru al mediului.

    In masura in care declaratiile acestuia se vor adeveri, toate elementele din program ar trebui sa devina realitate.

    Potentialii cumparatori prin programul Rabla trebuie sa fie temperati si sa nu se grabeasca in showroom fara sa se informeze in prealabil prin telefon si fara ca debutul acestui program sa fie anuntat oficial.
    9 4
  • inmatriculari
    pt o skoda noua 1,9 tdi euro4 se mai plateste taxa de poluare?
    2 7
  • Andrei
    re:
    Informatiile scapate de Laszlo Borbely, sau alte persoane, sunt mai mult scapari, prin care se pot intrezari caracteristicile noului program.
    Ele sunt mereu amplificate de media, din necesitatea de a scrie ceva, la urma urmei vanzarile sustin activitatea.

    Referitor la atitudinea cumparatorului, asta depinde foarte mult de nivelul de civilizatie.Ce spuneati in raspunsul Dumneavoastra, este o situatie ideala.

    Oricum, va multumesc pentru raspuns, inseamna ca sunteti receptivi la parerile altora.
    Raman un fidel cititor al site-ului Dumneavoastra.
    3 2
  • @dan
    Dan dc sa iti iei 1.9 tdi cand potzi sa iti iei 1.6 tdi informeaza-te
    7 2
  • mocan vasile
    vand masina
    vand dacia 1300 pt programul rabla. nr de tel: 0728823056.
    4 7
  • rabla
    nu stiu de ce va ambalati atat eu sunt posesorul unei dacii care merge brici atata timp cat merge cu viteza legala 50 in localitati si 90- 100km in afara nu vad cu ce va incurca lucrul acesta
    15 1
  • florian
    dacia
    fratilor eu sunt posesor de o dacie din 2000 si sincer nu as schimba aceasta masina merge f bine..nush d c sunteti impotriva daciilor.ganditiva ca nu toata lumea are bani sasi schimbe masina.stima
    12 1
  • Andrei
    @Dan
    1.6 TDI, Euro 5, fara taxe
    N-a zis nimeni ca nu e ok Dacia, depinde la ce o folosesti
    8 2
  • Julius
    nu suntem impotriva daciilor care merg ci a ciuvelor aici intrand orice fel de cazan
    6 2
  • AndreiRN
    Abuz
    Acest program este un abuz socialist prin care orice cetatean este obligat sa plateasca o parte din pretul unei masini noi pt un necunoscut.
    6 2
  • costan
    conditii de predare
    Sunt posesorul a 2 dacia cu vechime de peste 12 ani,una este inmatriculata iar alta radiata.Va rog frumos sa-mi spuneti in ce conditii ma pot scapa de ele,avand in vedere ca nu-mi doresc cumpararea altei masini? Si daca se poate sa-mi spuneti conditiile ce trebuie sa le indeplineasca un autoturism in afara de vechime pentru a putea fi predat la progamul "rabla"Va multumesc mult de tot.
    14 10
  • preadre
    domnu` Costan, eu zic ca cel mai bine ar fi sa va interesati la autoritatile compentente, nu aici , ca poate o sa aveti suprize neplacute, toata stima pentru redactia AutoMarket, dar...greseli fac toti
    3 2
  • rabla
    daca cumpar 3 dacii si le dau la remat, fara sa fiu eu proprietarul lor in acte, pot beneficia de de bonusul ptr. programul rabla?
    15 6
  • costan
    rabla
    Multumesc domnul Relu pentru bunavointa,sunt putini care mai apleaca ureche la necazurile altora
    3 2
  • ok
    bai fratilor buna e si dacia ati faci treaba cu iea nu vedeti ca e tara asta de .... cine as permite
    2 2
  • AndreiRN
    Furt
    Domnul Costan, eu observ ca doriti sa dati o teapa romanilor. Daca aveti doua masini si nu va trebuiesc puneti anunt si le vindeti la valoarea lor reala sau le duceti personal la retopit. Ce incercati este un furt chiar daca e legal sau nu.
    2 2
  • ramona
    rabla
    stie cineva dak sunt primite si masinile avariate pt programul rabla? multumesc!
    0 5
  • rabla
    m-am informat si ma indrum spre skoda 1,6 tdi euro 5,va multumesc
    0 1
  • HA HA HA
    HA HA HA
    ...INCLUSIV CAZANELE DUMNEAVOASTRA PROPRII SI PERSONALE PE CARE LE DETINETI SAU MAI DEGRABA PE CARE V-ATI DORI SA LE DETINETI...SUNTEM DESTUI PROPRIETARI DE CAZANE DOMNULE "Julius" SI NOI SI SECOND HAND SI V-AM CALCA CU PLACERE DE FIECARE DATA CAND VA ZARIM PE UNDEVA.MULTUMESC...PENTRU MAI MULTE NELAMURIRI, SUNATI VA RUGAM LA 112...INAINTE SA FIE PREA TIRZIU...
    1 0
  • HA HA HA
    HA HA HA
    SI INTR-ADEVAR STIREA E NEOFICIALA SI POATE CREEA CONFUZII.NU AR FI TREBUIT PUBLICATA, CEL PUTIN PINA NU APAREA CEVA OFICIAL...DE OBICEI STIRILE SERIOASE SI REALE SUNT SCRISE DE PROFESIONISTI, IAR CELE NASCOCITE, TOT DE PROFESIONISTI, DAR MAI PUTIN EXPERIMENTATI, SAU CARE NU CERCETEAZA O STIRE INAINTE DE A O PUBLICA, SA VADA DACA E CONFIRMATA SAU NU.FARA SUPARARE, DAR CE SPUNETI AICI, INCA NU SE APLICA.INCERCATI SA REPUBLICATI STIREA PRIN MARTIE/APRILIE....EVENTUAL...CEEA CE E REAL, ESTE CA PESTE TOT IN ROMANIA, OAMENII SUNT DATI AFARA DIN CAMPUL MUNCII...DIN NEFERICIRE...
    1 0
  • Expertu'
    ALTE TXE DE INMATRIC ALTE PRIME DE CASARE
    Dupa cum stiu, masina pe care o duci la Remat trebuie sa fie pe numele tau si sa aiba ITP-ul valabil. Asa ca trebuie sa platesti taxe pe la Politie pt inmatriculare, la RAR,...s.a. Banii se aduna la buget si mai intra si alte prime de casare. Tot inainte pana avem toti romanii masini din 2009 si 2010. Bafta
    0 0
  • ingineru
    io unu ma bag acum cand o incepe rabla.mai bine imi iau "o masina noua decat taote "jafurile" alea de la bulgari
    0 1
  • rabla
    stie cineva cand dau astia drumu la progrmul rabla?
    am auzit ca ar fi pe5 februarie dar nu e sigur .
    1 0
  • microbus
    Am si eu o intrebare poate cineva sa-mi spuna daca microbusele pana in 3.5 tone intra in acest program?
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru