Qatar cumpara 17% din Volkswagen

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 23.07.2009
Statul Qatar va cumpara 17 procente din Volkswagen Auto Group, urmand sa devina al treilea actionar al constructorului german.

Statul Qatar va cumpara 17% din actiunile Volkswagen Group (VAG). Informatia a fost publicata de agentia de stiri France Presse, care il citeaza pe insusi Martin Winterkorn, presedintele executiv al companiei germane.

"Avem in vedere faptul ca statul Qatar va cumpara 17 procente din Volkswagen AG", a declarat Christian Wulff, premierul landului Saxonia Inferioara, care detine 20% din VAG. In momentul achizitiei celor 17 procente, Qatar va deveni cel de-al treilea actionar al VAG, dupa Porsche AG (51%) si Saxonia Inferioara (20%).

Pe langa procentul anuntat, Qatar va cumpara si o parte din Porsche, companie care isi va mari capitalul cu cinci miliarde de euro pentru a permite intrarea unui nou actionar in lista.

via | AFP

Taguri: Qatar, VAG, Volkswagen

Comentarii (9)

  • greseala
    cred ca este o eroare in text....Porsche isi va mari capitalul cu 5 miliarde de euro si nu cu 5 milioane cum scrie in stire.

    ----------------

    ADMIN: Corect, s-a rezolvat. Multumim
    4 0
  • aha
    cand spunea ca VW si Porsche au probleme financiare, toti au sarit in sus..............falimentul inca bate la usa lor :)
    3 12
  • Claudiu
    @ LEE
    Noul grup VW-Porsche este de departe cel mai puternic grup auto din lume din puct de vedere financiar iar din punct de vedere al productiei auto este pe locul 2 fiind foarte aproape de Toyota. Insa Toyota are mari probleme financiare, in primele 6 luni din 2009 pierzand 14.6 miliarde $ . Nici Honda nu sta prea bine insa producand mai putine masini ca Toyota automat pierderea este mai mica . Ieri analistii auto din Germania au emis un raport prin care au recomandat celor de la Daimler si BMW sa urgenteze discutiile privind colaborarea dintre cei doi constructori premium germani , avand ca argument principal puterea fenomenala a noului grup VW-Porsche . Dupa Porsche urmatoarea marca ce va intra in grupul VW-Porsche este MAN , concernul MAN SE ( ce detine si marca Neoplan) avand ca actionar principal grupul VW ce detine 29.99 % din MAN SE . Iar dupa MAN va urma una din marcile tale preferate (si ale mele) si anume Suzuki .Prezenta foarte puternica in India (locul 1,50 % din piata ) si Japonia, face din Suzuki partenerul ideal pentru VW . In plus Suzuki este si un jucator important pe piata motocicletelor. Urmareste stirile economice in lunile urmatoare si vei vedea ca stirile despre alianta VW-Suzuki vor reaparea .
    12 1
  • Muciin ceai
    Iar ai amarut!!Si iar iti dai cu presupusu aiurea, iar vorbestii prostii!!Auzi probleme financiare si vand de rup VAG, poate te referi la Porsche ca au ceva probleme financiare dar VAG sunt printre putinii care sufera de pe urma crizei!!
    1 3
  • @Claudiu
    felicitari pentru mesaj, dar:

    1- daimler + bmw nu poate iesi nimic bun, parerea mea.......
    2 - MAN , divizia de camioane, stiam ca apartine de BMW
    3 - suzuki nu e bine sa se alieze cu VW, momentan le merge excelent :) ............. VW vrea se se foloseasca de ei, nu sa colaboreze pentru a castigat ambele parti.............

    vom vedea ce va urma.............

    nu ma bucur pentru durerea altora, e greu acum pentru toti............altfel, nu vindea VW 17 % pentru cash-ul color din Qatar
    0 0
  • DADADADA
    Da , sa-l vanda arabilor ca oricum e masina de arabi si tarani .
    2 15
  • Claudiu
    @ LEE
    Nu VW a vandut cele 17 % din actiunile sale, statul Qatar a cumparat de la Porsche SE optiunile VW (o parte din ele ) care in momentul in care sunt exercitate a rezultat acest procent de 17 % . Toate optiunile reprezentau 20 % din actiunile VW dar restul de 3 % a fost cumparat de familiile Porsche-Piech care vor detine in noul grup VW-Porsche 54 % din actiuni . Referitor la MAN, acesta este importat in Romania de fostul importator BMW, contractul find semnat in perioada cand VW nu avea actiuni la MAN . Potrivit organigramei MAN SE, cine detine 30 % din companie ( VW detine 29.99 %) este obligat sa faca o oferta pentru restul de 70 % . Zilele trecute in presa germana s-a vorbit despre apropiata absortie a MAN SE de catre VW dar toata atentia a fost captata de stirile despre VW si Porsche . Si sa nu uitam un lucru esential si anume presedintele MAN SE nu este altul decat Ferdinand Piech, presedintele VW si unul dintre cei mai importanti actionari individuali ai noului grup VW-Porsche ( va detine 16 % din actiuni din cele 54 % detinute de familiile Porsche-Piech ) . Iar Daimler si BMW nu vor fuziona ci vor folosi in comun componente auto ce nu se vad din exterior, procentul variind intre 20 si 50 % ( ex. sisteme de climatizare, alternatoare, motorase electrice pentru actionarea geamurilor etc ) .
    12 1
  • @alex
    Poate esti tu un taran mai necioplitule. Inteleg ca iti plac coreene si frantuzesti, dar e o chestie de gust, lasa masinile bune in pace!
    13 1
  • @lee
    stiu ca ai ceva impotriva grupului vag, dar, pt moment, stau cel mai bine in piata.. asa ca, SSSSSSTTT!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru