Rovinieta electronica intra in vigoare de la 1 august si costa 28 de euro

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 21.01.2010
Soferii romani vor avea roviniete electronice de la 1 august. Acestea costa 28 de euro pentru autoturisme si sunt controlate electronic de CNADNR.

Esential

28 de euro costa o rovinieta pentru un autoturism pentru un an.
250 de lei este valoarea minima a amenzii in cazul in care sunteti prins fara o rovinieta valabila.

De la disputa cu celebrele roviniete galbene, cei de CNADNR vor obliga romanii sa treaca la roviniete electronice. Soferii romani vor fi nevoiti sa aiba de a face cu sistemul electronic de emitere si control al rovinietei, care va intra in functiune de la 1 august. Soferii care nu vor avea documentele de atestare a platii rovinietei vor plati despagubiri catre CNADNR in functie de tipul vehiculului, pe langa amenzile deja cunoscute.

In cazul in care un sofer conduce un autovehicul pe drumurile din Romania fara sa detina o rovinieta valabila, acesta va fi oprit de un echipaj de politie si va fi nevoit sa plateasca o amenda contraventionala intre 250 si 4.500 de lei, alaturi de despagubiri catre CNADNR intre 28 si 1.210 euro. Sumele provenite din despagubirile inregistrate de la soferii romani vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si reprezinta suma egala cu tariful pe un an pentru o rovinieta corespunzatoare vehiculului respectiv.

Un autoturism trebuie sa plateasca 28 de euro pe an pentru o rovinieta electronica.

Vehiculele de marfa cu masa pana la 3.5 tone trebuie sa plateasca un tarif de 96 de euro pe an, in timp ce camioanele cu masa intre 3.5 si 7.5 tone trebuie sa plateasca 320 de euro pe an. Camioanele cu masa intre 7.5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri trebuie sa plateasca o rovinieta in valoare de 560 de euro pe an, in timp ce camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe trebuie sa plateasca 720 de euro pe an. Tariful maxim al rovinietei din Romania este valabil pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe, acesta fiind de 1.210 euro pe an.

Soferii prinsi fara rovinieta vor plati intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maxima de 3.5 tone si pana la 4.500 de lei pentru camioanele din categoria maxima de taxare a rovinietei, cele de minim 12 tone si patru axe.

Sistemul de control al rovinietei functioneaza in mod automat si inregistreaza vizual numerele de inmatriculare ale vehiculelor care nu au rovinieta valabila.Sistemul fotografiaza doar zona in care se afla numarul de inmatriculare, ora tranzitarii si inregistreaza pozitia geografica tranzitata la momentul respectiv.

Apoi, vehiculul respectiv va fi controlat in teren de catre agentii Politiei Rutiere, care vor controla valabilitatea rovinietei. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile vehiculele care trebuie sa fie controlate. Cei de la CNADNR anunta ca vor fi oprite doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif.

Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferul va ramane fara certificatul de inmatriculare (talonul) al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Via | Mediafax

Comentarii (40)

  • alecstm
    ro vigneta
    Nu am inteles ceva, vignetele astea (sau ce or fi), taxa de drum, pana acum ne trebuia doar pe drumurile europene si nationale, pe cele judetene si altele nu. De acum incolo cum va fi? Ne va trebuie pe toate drumurile sau tot asa ca si pana acum?
    13 0
  • catre @alecstm
    CNADNR = Compania Nationala Autostrazi si Drumuri Nationale Romania
    Asta ne garanteaza ca rovinieta nu e necesara pe drumuri judetene, comunale, forestiere sau orasenesti.

    P.S. Sebastian Toma putea fi insa mai precis in exprimare, sau eventual sa completeze copy/paste-ul cu acest aspect.
    14 0
  • autostrazi pe cand?
    "Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferul va ramane fara certificatul de inmatriculare (talonul) vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei."
    Adica daca ma prinde fara rrovinieta pe un drum national eu nu pot sa circul dupa aia nici macar la mine in localitate???
    PS: O sa cumpar rovinieta cand o sa pot merge de la Nadlac la Bucuresti pe autostrada!
    13 3
  • invers
    eu zic ca mai intai facem drumuri si apoi aplicam rovinieta, nu invers.....
    21 2
  • la motociclete cat e taxa?
    tot 28 euro ?
    5 0
  • ASA-I LA NOI
    CNADR . REGULI NUMAI INSTITUTILE AU .CUM SA CEARA DESPAGUBIRI CAND DRUMURILE SANT JALNICE ,CNADR-UL ITI DESPAGUBESTE REPARATILE LA MASINI DACA DIN CAUZA DRUMULUI ITI RUPI MASINA,SAU TE DESPAGUBESTE DACA FACI ACCIDENT DIN CAUZA DRUMURILOR JALNICE . SA CIRCULE CINE RASPUNDE DE DRUMURI PE SOSEAUA ZIS "DN"ARAD ORADEA BAIA MARE CA ITI ESTE FRICA SA DEPASESTI CA NU STI CE GROAPA ITI IESE IN CALE
    LA NOI SE POATE ,UN BAN LA BUGET CA TREBUIE SA TRAIASCA SI DOMNII
    .
    20 2
  • solutia: blocarea drumurilor
    Maine am auzit ca transportatorii vor fi prezenti in pta Victoriei pt a le face niste urari guvernantilor. Ce s-ar intampla daca s-ar bloca maine tot Bucurestiul ( dar macar sa fie liber intre 15 30 si 16 30 sa ajung si eu la examen :P ) , mai ales in intersectiile importante si toate iesirile din capitala. Apoi luni sa se continue cu proteste in toata tara si sa se blocheze si autostrazile, alea putine care le avem si toate drumurile nationale de catre cei care au platit rovigneta si nu numai. La cate masinsi sunt in Romania, nu cred ca au astia masini d-alea de ridicare si nici locuri unde sa le depoziteze! Si asta doar asa de distractie, cum se distreaza si ei cu noi!
    13 1
  • LA FEL CA INTOTDEAUNA
    Nu am inteles expesia ,,despagubiri,pe langa amenzile primite''? Adica ma prinde,iau amenda si apoi ma obliga sa ma ,,roviniez''? Unde scrie ca e legal? Iau amenda,OK,vrei sa-ti cumpar rovinieta? Asta-i alta mancare de peste! Nu pricep de ce nu se grabeste legislativul cu legi simple si APLICABILE IN FAPT pt. atunci cand i-mi fut masina in gropile interminabile din Romania,pt a primi si eu despagubiri. HOTILOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOR!!!!!!!
    20 1
  • de doi ani....
    De doi ani merg fara rovinieta, am s-o platesc atunci cand vom avea drumuri decente, nu pline de cratere la tot pasul! Rusine incravatatilor penibili care au adus tara asta in pragul colapsului economic si financiar!
    13 3
  • flavius
    Nu rovignetei
    Sa nu mai luam niciunul rovigneta pina nu se imbunatatesc drumurile.
    8 1
  • Degeaba vorbim daca nimeni nu face nimic. suntem obisnuiti sa inghitem orice prostie scoasa de nemernicii astia. O sa ajungem sa ne puna taxe si pe mersul pe strada si noi la fel nu vom face nimic.
    12 1
  • da frate
    io ma plimb toata ziua cu masina prin sibiu(cand am timp)si de 2 ani nu miam platit nici o rovinieta......
    daca mar opri astia de la politie(dupa 1 august) si miar da amenda si mar obliga sa mai platesc si alte 'despagubiri' cred ca as fi in stare sa dau statu roman in judecata..................
    asa cum a castigat tipu ala din timisoara(cred)impotriva taxei auto cred ca si io as avea ceva sanse de castig..........
    si apai le cer io 'despagubiri' de nu mi le pot da nici in n10 ani.......
    ROMANIA are nevoie de o noua REVOLUTIE(daca se poate fara victime)care sa fie cel putijn de mare ca cea din 89'...........
    9 3
  • bogdan
    fiti destepti
    deci, daca esti destept si faci constatare cu politistul ai sanse foarte mari sa fii despagubit,credeti-ma. In legatura cu rovinieta electronica, mi se pare EXTRAORDINAR, deoarece un astfel de proiect era dp vremea liberalilor dar nu s-au gasit bani si credeti-ma cu un astfel de sist cu tot ce curpinde COSTA si e mai rentabil deoarece cunosc MULTI IMBECILI care nu circula cu rovinieta in romania si acestia sunt peste 60% din romania. si mi se pare normal o ditamai raba sa plateasca 1200 euro ca doar na, strica carosabilul datorita tonajului. si sa-mi spuneti si mie daca va duceti pana la mare pe ce drum judetean mergeti( exemplu)
    5 6
  • vincze
    un comentariu
    ma fratilor
    cine-i prost? ala care cere sau ala care da?
    asa ca pana noi toti dam si ei vad ca noi dam o sa tot ceara mai mult si mai mult
    asa ca fara comentarii asta am ajuns noi, populatia, nise oameni de rahat, condusi de oameni de rahat care profita de pe rahatu nostru.
    cum a zis @NewSymbol ca ar trebui sa facem si noi grava si sa blocam drumurile asa de distractie cum se distreaza si ei cu noi, numa ca noi suntem prosti si de rahat si nare nici unu curaju sa faca asta.
    asa ca platim dragilor si o sa mai platim
    ia faceti un calcul
    28 de euro * Nr de masini =??? milioane de euro la stat,
    si intrebarea vine, se vede vre-un rezultat? DA "Nu sunt bani"
    :)
    8 1
  • cautam un avocat
    Am o intrebare, nu exista nici o firma de avocatura care sa stea pe langa gropile in care se fac pene din cauza conditiilor de drum ( vezi stirile televizate) si sa isi racoleze clienti pentru procese cu statul pentru recuperarea prejudiciilor financiare precum si pentru prejudicii morale din care sa isi ia comision, si aici pot cere oricat .
    Atunci sa vedem cum se vor repara drumurile.
    Luati exemplu din SUA
    8 0
  • Mircea
    Iete cine arunca cu pietre...
    Catre cei de mai sus care sustin sus si tare ca nu au platit si/sau nu vor plati rovinieta si totusi "fac gura":
    Esti indreptatit sa faci scandal atunci cand platesti pentru ceva si nu primesti acel ceva. Dar voi de ce faceti scandal ???

    Departe de mine sa iau apararea Statului, dar ma consider indreptatit sa-i iau de guler in conditiile in care imi platesc "darile".
    Iar daca Statul si-ar face intr-adevar datoria cu responsabilitate, si ar aplica amenzi in stanga si-n dreapta pentru neplata impozitelor, amenzilor, taxelor samd, sunt convins ca n-am mai fi in rahatul in care suntem azi. Si in cativa ani poate ca nici n-ar mai fi atatea taxe si am avea si drumuri, si scoli, si spitale, si un sistem functional.
    7 2
  • vai de buzunarul nostru :((.....
    roviniete scumpe si despagubiri si mai scumpe toate pentru CNADNR.......DAR pe noi soferii cine ne despagubeste ca ne omoram masinile pe drumurile astea de RAHAT ????!!!!!!!
    Eu sau muuuuuuulti alti care ne-am rupt si ne vom rupe in continuare masinile pe drumurile poleite cu taxe si roviniete si despagubiri si...... toate pt CNADNR, unde trebuie si la cine trebuie sa crem despagubiri pt reparatiile survenite in urma circularii cu rovinieta pe drumurile nationale, judetene, "europene" etc.
    3 1
  • vigneta
    nu inteleg de ce va plangeti de drumuri daca nu ati platit rovigneta aia niciodata? cum ati vrea sa se faca drumuri daca nu cotizati? asa ca din cauza voastra nu avem autostrazi, sosele, etc. intai platiti si apoi vin si drumurile!
    3 13
  • georgemed
    vai de noi
    sa dam mai multi bani ca e criza si regii asfaltului nu mai au bani saracii. daca totul ar fi corect in tara asta da , dar asa noi platim ca prostii taxe peste taxe pt ce, pt ca ne amagesc cu cativa km de autostrada la suprapret? si restul banilor tot in combinatii jegoase se duc asa ca cetateanul de rand plateste dar tot aia mari beneficiaza de aporturi financiare considerabile, si noi tot cu drumuri sub limita bunului simt ramanem
    3 1
  • codrin
    bani
    deja am platit cel mai mare pret din Europa si probabil din lume pentru autostrazi invizibile. Cam cat cred unii dintre noi ca ar trebui sa mai platim? Pana cand? Daca ati deschide ochii ati vedea ca in 20 ani de cand ne conduce "democratia" nu s-a mai construit nimic decat in mediul privat. (cladiri companii magazine mall-uri etc.). Da' o strada, o autostrada, un Vidraru, o hidrocentrala o cale ferata - ceva asa de interes national ???? Sa ne luam gandu ca in momentul in care astia de la guvernare nu mai au ce fura nu se mananca intre ei (ca gandaci ce sunt) ci ne mananca pe noi - Apropo de gandaci - nu mor niciodata
    9 0
  • sergiu
    o intrebare
    am o intrebare , poate ma lamureste cineva: acu citiva ani, taxa asta de drum nu s-a bagat in fiecare litru de benzina pe care il cumparam ? am inteles eu gresit, sau aceea era un alt fel de taxa?
    7 0
  • taxe
    Va jupoaie de va indoaie.Va rupetzi totzi bmw-urile pe drumurile noastre,toate.Va plangetzi de drumuri,dar va luatzi bmw.400 de cai putere ,sau mai multzi cai putere forjatzi prin hartoape.Merita?
    Blondule,ca sa dai dai statul in judecata,trebuie sa-tzi vinzi si tzenu si bmw-ul.Ce stii tu de revolutzie?Cred ca nici nu erai pe tzeava atunci,sau tocmai iesisei si te minunai de primul bmw.Un lucru e cert:nu avem sange in "ciocan"ca sa facem ceva
    Era o reclama mai de mult,la pantofii Gregorio Rizzo.Ar fi trebuit sa sune cam asa ceva:"Alungatzi monotonia si fugitzi din romania,cu un pantof Gregorio Rizzo"
    Hotaritzva cine stinge lumina.
    3 4
  • de ce nu?
    dupa cum vad taxa e facultativa cine e fraier o plateste cine e jmecher se lauda ca NU . haide-ti fratilor sa o platim asa cum o platim si in HU,IT,AT iar apoi sa-i luam la intrebari pentru ca in prezent cca 40% achita contravaloarea si sa stiti ca nu tin cu Ursul
    3 2
  • un shofer
    nu ar fi o problema daca ar repara shi drumurile de banii ashtia
    3 1
  • Cristi
    Gunoaiele
    Sa faca drumuri si dupa aia sa ceara rovinieta ca nici din pretul carburantilor nu sa retras aceasta rovinieta adica o platim de 2 ori.
    Nu cumparati nimeni nicio rovinieta sa vedem ce pot sa ne faca la toti,inafara sa ne pupe-n cur.
    "Sumele provenite din despagubirile inregistrate de la soferii romani vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania "
    Pe asta ati citit-o cu atentie,adika ei i-si vor da prime enorme pe spatele nostru si noi vom rabda foame mai mult.
    Nu l-i frica de D-zeu??? Ca odata toti vom platii
    5 0
  • rovignieta
    bine fratilor...de cerut cereti bani dar drumurile cine dreaq le repara?
    1 0
  • rovignieta
    aaa...si pe langa faptul ca nu repara nimeni drumurile....nici banii de pe indreptat jantele, cauciucuri noi, capeti de bara si nici de pe planetare nu ne dati.......JEGOSILOR
    3 1
  • o tara plina de kk
    o tara plina de kk
    o tara plina de kk
    3 1
  • bmw power
    ASA CEVA ESTE DE MULT AFARA, EX UK.DAR SPRE DEOSEBIRE DE NOI, EI AU SI AUTOSTRAZI.NICI EU NU PLATESC ROVINIETA DE MULTI ANI,NU AM PT CE
    4 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    AM PLATIT ANI DE ZILE ROVINETA, MI-AM REPARAT MASINILE CE LE-AM AVUT, FACUTE PRAF PE DRUMURILE PATRIEI TOT PE BANII MEI.AM ALIMENTAT CU COMBUSTIBIL UMFLAT LA PRET SI CU VALOAREA TAXEI DE DRUM(A MAI FOST INTRODUSA ODATA IN PRETUL COMBUSTIBILULUI ACEASTA TAXA), IAR ACUM TREBUIE SA PLATESC ROVINETA DIN NOU?NU, MULTUMESC EU UNUL M-AM SATURAT.PINA NU FAC DRUMURILE ASA CUM TREBUIE, NU LE MAI DAU NICI UN BAN.UNDE SUNT BANII SI FONDURILE PE CARE LE-AU AVUT AN DE AN SI PE CARE LE-AU FACUT DISPARUTE?CE DRAK DE DRUMURI S-AU FACUT DE ATITIA ANI CU BANII PE CARE NOI, CEI DE BUNA CREDINTA, PLATITORII LE-AM DAT?VA SPUN EU:BANII AIA SUNT IN CONTURILE, IN CASELE ALESILOR SI CONDUCATORILOR NOSTRI.NOROC CA MAI EXISTA DUMNEZEU PE LUMEA ASTA SI-I MAI SPERIE CAND MAI CRAPA CATE UNUL DE PLIN SI SATUL CE ESTE.SUNTEM JECMANITI LEGAL SI NU FACEM NIMIC.DE EXEMPLU:SE MARESTE TAXA LA CURENTUL ELECTRIC;ROMINUL DE BUNA CREDINTA SE INTREABA DE UNDE SA MAI FACA ROST DE BANI SA-SI PLATEASCA TAXELE LA TIMP/INSA AR TREBUI SA-I INTREBAM CU CE MOTIV SE TOT MARESC TAXELE ASTEA AIUREA?A, CA E CRIZA SI INFLATIE SI NU-S LOCURI DE MUNCA?DA NICI NU-SI DA NIMENI INTERESUL SA FIE.TOTI CONDUCATORII NOSTRI CAUTA SA FURE, SA AIBA MAI MULT SA TRAIASCA EI MAI BINE.PROBLEMA E CA IN TARA ASTA NU MAI E NIMIC DE FURAT, NU MAI E NIMIC DE VANDUT.SI ATUNCI, IN LOC SA FACA BANI MAI MULTI IN TIMP, SA PUNA LA PUNCT INDUSTRIA, AGRICULTURA, SA CREEZE LOCURI DE MUNCA, CEI MARI INCEP SA FURE DE PE CEI MICI SI PUTINUL ALA CARE-L MAI AU, CA DE ASA-S INVATATI SI NU-I DUCE CAPUL SA GANDEASCA MAI MULT DE ATIT.ASA CA BAGA TAXE PESTE TAXE.MAI RAMINE SA NE PUNA TAXA PE FUMUL COSURILOR CASEI, SAU PE MERSUL LA BUDA.SI DINCOLO SE FURA, DAR SPRE DEOSEBIRE DE ALESII NOSRTII, AI LOR AU GRIJA DE PROSTUL ALA CARE LE MUNCESTE SI LE ADUCE BANI SI-I DAU SI LUI ACOLO CEVA SA TRAIASCA (O CASA, O MASINA, UN SALARIU SA POATA SA SE DESCURCE).SUNTEM FRAIERI CA NU NE UNIM ODATA TOTI SA IESIM IN STRADA SA PARALIZAM TOT:SI INVATAMINT SI INDUSTRIE SI SANATATE SI AGRICULTURA, DAR TOTI ODATA SA IESIM IN STRADA, SA VEDEM CE O SA FACA ATUNCI MAI MARII NOSTRII:O SA DEA DIN COLT IN COLT/DE IMPUSCAT N-AU CUM SA NE IMPUSTE PE TOTI CA DE, SUNTEM PROSTI, DA' MULTI SI CHESTIA ASTA S-A MAI INCERCAT IN '89/O SA FUGA CU AVERI CU TOT SI O SA STEA PE UNDE SI-AU CUMPARAT VILE PRIN STRAINATATE/ASTA E :A DISPARUT COMUNISMUL AU RAMAS COMUNISTII (ASTIA NE-AU CONDUS SI PINA IN '89 SI S-A VAZUT;COZI LA ULEI, PAINE, BUTELII,...ETC.CEAUSESCU NU STIA MULTE SI DE OBICEI ASA SE IMTIMPLA-SEFUL AFLA CAM TOT TIMPUL ULTIMUL CE SE INTIMPLA PRIN OGRADA LUI))...HAIDA PA...
    4 1
  • codrin
    taxe
    Pentru cei care nu sunt in tema, sa stiti ca mai sunt niste taxe: cea de prima inmatriculare si impozitul anual la primaria locala (in functie de capacitate) - nu mai zic de RCA care e mai mare daca e pe firma - muuult mai mare
    1 0
  • johhnyy
    bai fratilor
    suntem romani cu prea multa rabdare .....dar fura ai de sus si de acolo pleaca ...........nu platity sa vedem daca o sa ne lege dar nu dati actele........... o revolutie in direct cu MILITIA e mai bine.. si asa sunt corupti.....
    1 0
  • Deci fiecare cu drumul lui din cate vad
    Niciodata cei care nu paltesc nu se vor intelege asupra faptului cine da primul, ei sau statul. eu am platit rovigneta, 117 lei mi se par putini pe langa amenda si daca e cazul de procese cu statul care foarte greu le castigi si cu ceva bani. Niciodata statul nu va multumi pe toti, insa dau si eu cateva exemple din drumurile patriei, cate gauri in care poti sa-ti rupi masina sunt pe E85 sau celalt drum care tranziteaza moldova (dn2B)? Asta vara veneam noaptea de la Cheile Bicazului inspre Baile Tusnad si un sector din acel drum era in reparatie capitala ( sau cel putin se turna covor asfaltic) si se circula pe o singura coloana, erau si unii nemultumiti ( in spatele meu 2 bmw-uri carora li se stricasera raliul) insa majoritatea asteptau linistiti. Pe E 60, pe E 81 (nu stiu sigur indicativul dar e intre Brasov si Sibiu) e asa de prost drumul? Sa nu mai zic de DN2B in jud Galati care an de an (vara trecuta de doua ori au lucrat la el) il repara , rar vad o fisura in el si nici vorba de groapa. Adevarat, sunt si drumuri gen intre Iazu si Slobozia, unde e enervant drumul ala si mai e si spre A2. Am mai auzit ca drumul intre Satu Mare si Oradea e plin de gropi chiar asa e? Cand se va mai echilibra transportul de marfuri intre rutier si feroviar poate se va mai face ceva. Eu de exemplu mi-as dori ca atunci cand plec intr-o vacanta sau pe o distanta mai mare, sa-mi pot urca si masina in tren si s-o folosesc numai prin imprejurimile locului unde vizitez. Si asa s-ar mai reduce si din poluare si din accidente si din costurile de intretinere ale masinii etc.
    1 2
  • Mircea Matei
    Petitie impotriva taxei de drum
    Nu e normal sa platim taxa de drum si sa nu vedem nimic de pe urma banilor nostri. Am gasit petitia de mai jos impotriva incasarii taxei de drum. Nu cred ca va tine cont cineva de ea, indiferent de cate semnaturi se vor aduna, dar cel putin le dam de stire ca existam si ca avem si noi un cuvant de spus.

    Semnati petitia!
    0 0
  • Cornel
    Intrebare
    Am cumparat rovigneta pentru un an, acum o luna si intre timp mi-am vandut masina. Cumparatorul este din alt judet si are numere noi. Intrebare: eu pot sa-mi recuperez banii pentru perioada (11 luni) in care nu mai folosesc drumurile nationale ? Multumesc
    3 0
  • iulikas3
    bonurile de casa de la petrom se voaleaza in timp
    bonurile de casa de la petrom se voaleaza in timp si cand te opreste gaboru`de la tara ce sa-i arati...un bon alb ,stie cineva cum verific daca sunt in bazade date a astora care ne toaca bani?
    0 0
  • Coiosu
    KK
    KK MK
    0 0
  • una din marile excrocherii
    Rovinieta este und din cele mai mari magarii pe care am vazut-o oficial facuta in Romania. Vinieta este peste tot in lume o modalitate de "recuperare" a banilor investiti de catre un intreprinzator care a construit o AUTOSTRADA si care in decurs de "n" ani isi v-a redobindi banii plus cistigul din afacere. In cele mai multe tari AUTOSTRAZILE sint facute de privati. Acestia prin diferite modalitati, pina acum vreo 10- 15 ani isi recapata banii plus cistigul la chioscurile de pe autostrada; circulai pe acea portiune de AUTOSTRADA plateai, in functie de distanta pe care a-i strabatut-o. Mai nou, tarile fiind practic impinzite de AUTOSTRAZI, s-a convenit si generalizat ca datorita faptului ca orcine are de parcurs o distanta mai mare v-a folosi AUTOSTRADA, directa, mai scurta si pe care se poate circula cu viteza mare, sa se stabileasca o suma pe care in functie de mai multi parametrii, toti conducatorii auto sa contribuie la plata AUTOSTRAZII. Drumurile nationale insa, sint platite o parte tot de conducatorii auto prin banii dati pe benzina. In Germania era afisata odata suma costului unui litru de benzina prin ceva de ordinul citorva zeci de centi ( pfenigi pe atunci ) pentru benzina propiuzisa iar restul, multul, era pentru construirea, repararea si intretinerea strazilor. Cealalta parte a banilor necesari pentru acest scop, strazile nationale, este venita de la buget, din fondul alocat infrastructurii. Spuneti si Dv., nu este de risul curcilor ca in Romania o tara fara AUTOSTRAZI, se plateste Vinieta? Deci conducatorul auto, plateste prin taxe anuale catre stat o parte din cheltuielile de construire, reparare si intretinere a drumurilor nationale. 2) Conducatorul auto plateste prin pretul la benzina aceleasi cheltuieli de construire, reparare si intretinere a drumurilor nationale. 3)Tot acelasi coducator auto plateste printr-o Rovinieta din nou pentru aceste cheltuieli de construire, reparare si intretinere a drumurilor nationale. Iar atunci cind parasesti Romania dupa o vizita in tara, trebuie sa mergi cu masina direct in Service pentru reparatii la directie, suspensii etc. Adica Romania nu are drumuri nationale. Bine-nteles sint si oameni care sint fericiti cind merg de la Bucuresti la Buzau sau Focsani, bucurindu-se de cele doua + benzi, pe care poti chiar depasi. Nu e de risul lumii ?! Oare cit mai poate indura acest popor astfel de .... nu stiu cum sa le spun.
    1 0
  • Cetetean contribuabil
    Rovigneta electronica
    Confirm prin acest mesaj nemultumirea mea privind considerarea de catre guvernanti a autoturismelor personale ale cetatenilor ca pe niste centre de produs bani ( mici surse de venituri ). Pai cum ramane domle , toti suntem taximetristi ? De unde atata profit pe masinile astea necesare pentru transportul familiei la putinele locuri de munca ramase ? Locucir de munca ramase putine datorita guvernarii defectuoase pe care ati practicat-o pe rand la carma tarii !!!
    Credeti voi ca masinile cu greu achizitionate ( cu imprumuturi la bancile avide de dobanzi mari ) sunt bunuri care genereaza profit si voi ne puneti impozite mascate prin rovignete pentru mers pe drumuri pline de gropi de 20 de ani de zile ???? Dupa parerea mea exagerati in demersul vostru de a taxa cetatenii ce nu desfasoara activitati generatoare de profit cu autoturismele !!! Taxati , taxati dar sa stim si noi Nene Iancule ! Dupa ce principii de drept hotarati voi sa ne bagati mana in buzunar ??? Ar fi bine sa cer si eu atunci ajutor social pentru tansport , incalzire , sanatate ( in unele cazuri am fost pus sa platesc serviciile desi platisem deja la Asigurarile medicale ...) , invatamant , hrana , acestea toate apartinand de traiul decent in aceasta tara , trai decent pe care Constitutia mi-l legifereaza iar voi ati jurat sa o respectati ?!? Pai dati-mi banii pentru a trai sau macar lasati-ma sa munces sa castig sa pot trai decent , ce tot imi puneti taxe pe masina , o sa ajungeti sa-mi puneti taxe pe masina doar fiindca are faruri sau antena radio , nu ???? AJUNGE !!! Lasati pe altii capabili sa conduca tzara ca voi ne terminati de tot ! Ar trebui ca parlamentarii sa dea examen pe post ( cunostiinte de specialitate si de drept civil ) !!! Sa dea examen si sa aiba contract de munca cu fisa postului , care sa prevada obligatii si sanctiuni ! Singura lor sanctiune pentru legile si conducerea proasta este nealegerea ca parlamentar ! Mi se pare foarte putin , fata de pagubele aduse tzarii prin greseli legislative ! ( Unde e petrolul ala de pe teritoriul recuperat de la ucrainieni pentru care faceati reclama la tv . ca o sa ne ajunga 20 ani de independenta energetica ??? Cine raspunde pentru contracte paguboase in care toti pierdem ? Unde sunt vinovatii acestui contract ? Unde sunt foloasele exploatarii resurselor , fiindca nu a mai aparut nimic nici in presa nici la tv ? Acolo sunt taxele voastre , iar eu ca si Cetatean contribuabil va cer sa cercetati pe cei care aduc pagube bugetului si implicit mie cetateanului si sa-i pedepsiti legal recuperand si pagubele , iar nu sa-mi puneti mie taxe nejustificate pe masina pe care o utilizez din necesitate pentru a putea merge la munca !!! Vreau sa traiesc decent , am dreptul asta !!! Eliminati taxele pentru rovigneta pe drumurile nationale , este impotriva mea , a cetateanului contribuabil !
    0 0
  • hallo
    abia astept sa ajunga si la noi pe piata masina zburatoare care deja exista,sa vedem atunci sub ce forma vom plati 'Rovinieta'.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru