S-a descoperit cauza blocajelor in trafic! (+video)

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 12.03.2008
Cercetatorii japonezi au aflat care e motivul blocajelor din trafic: un singur sofer care incetineste sau opreste!

O echipa de cercetatori japonezi a pus la cale un experiment reusit in care acestia au incercat sa decopere care este adevaratul motiv al blocarii traficului in orase. Astfel, dupa ce au ales 22 de soferi pe care i-au pus sa se invarta intr-un cerc de 230 de metri lungime cu aceeasi viteza constanta, japonezii au ajuns la concluzia ca cei 22 variaza totusi vitezele de rulare atat de mult incat, de foarte multe ori, acest lucru cauzeaza oprirea masinilor aparent fara niciun motiv.

In aceste conditii, concluziile studiului asiatic reusesc sa aduca la lumina ceea ce se credea de foarte mult timp, fara a fi insa demonstrat vreodata stiintific: in traficul din orase un singur sofer care opreste sau reduce viteza fara niciun motiv poate cauza congestii pe kilometri in sir.

In studiul japonezilor, soferii au fost rugati sa mentina o viteza constanta de 30 km/h. Chiar daca primele minute nu au adus nimic spectaculos din punctul de vedere al traficului, masinile au inceput sa aiba fluctuatii de viteza si sa opreasca astfel rularea liniara pana cand un grup de masini a fost nevoit sa opreasca pur si simplu pentru cateva secunde.

Mai mult, "unda de soc" s-a propagat mai departe: atunci cand o masina din fata prindea un spatiu liber sa se indeparteze de celelalte, in spate exista alta masina care se lovea de aglomeratie.

"Desi blocajul din experiment a fost mic, comportamentul masinilor nu este diferit fata de marile blocaje de pe autostrazi. Daca puneam roboti sa se invarta la viteza constanta, nu avea loc niciun blocaj. Eroarea umana este insa cheia fluctuatiilor de viteza din trafic", a concluzionat Tim Rees, seful unei companii britanice specializate in cercetarea transportului.

Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru