S-a dovedit stiintific: cafeaua te tine treaz la volan

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 30.10.2008
Cofeina ii ajuta pe soferi sa isi mentina gradul de concentrare si reactiile la un nivel inalt, arata un studiu australian.

Cafeaua ajuta cu adevarat soferii sa treaca peste drumurile lungi. Concluzia este de acum demonstrata stiintific si a fost dezvoltata in urma unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Tehnologica din Melbourne.

Cercetarea a avut ca subiecti un grup de soferi cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani carora le-a fost administrata o doza de 200 de miligrame de cofeina, echivalentul a doua cesti de cafea. In urma studiului s-a descoperit faptul ca cei carora le-a fost administrata doza de cofeina au reusit sa isi mentina timpii de reactie si starea de alerta neschimbata timp de trei ore.

"Autoritatile din diferite tari ale lumii au fost puse fata in fata cu exemple diametral opuse ale efectelor cafelei asupra soferilor. Unele cercetari au aratat ca, in cele mai multe cazuri, cofeina ridica nivelul de alerta a soferului. pe de alta parte, alte studii nu au reusit sa demonstreze asta. Noi am reusit sa aratam tuturor, cu mijloace avansate tehnologic, faptul ca aceasta substanta lucreaza intr-adevar asupra subiectilor", sustine Dr John Patterson, coordonatorul studiului australian.

Analiza cercetatorilor de la Antipozi s-a bazat pe calculele facute de un aparat care masura oboseala bazandu-se pe numarul de clipiri, pe durata totala, calculata in milisecunde, a inchiderii ochiului in cazul clipirilor si pe viteza cu care se misca pleoapele.

Rezultatele cercetarii au fost publicate oficial in publicatia Psychopharmacology, una dintre cele mai importante reviste de medicina din Australia.

via | Drive

[poll]132[/poll]

Comentarii (21)

  • WOW
    wow ce stire interesanta, ce descoperire epocala... iti dai seama cati oameni o sa bea cafea de acum incolo? bine ca ne-au fost "deschisi ochii"
    0 0
  • Catalin
    Apa ma tine treaz cel mai bine
    Am constatat ca unul dintre cele mai bune energizante pentru mine este ... apa! Obisnuiam sa imi iau la drum lung (peste 400-500km - pana la 2000) cateva doze de red bull, etc; doar ca ma lua somnul de la ele...
    Intamplator am baut apa si daca ai o sticla pe care sa o poti folosi cu usurinta (gen cele sport, care se puneau la bicilete, sau de 0,5l) si "sorbi" periodic cateva guri, vei vedea diferenta!!! Apa este extraordinara, noi suntem in jur de 80% apa; mie cel putin imi ofera o energie super!!!
    0 0
  • Autogreen
    Energizante
    Cand pleci la drum lung e destul de ciudat, eu beau cafea, energizate (mai ales in ultima perioada)si dau drumul la radio.
    0 0
  • coffebreak
    In sfarsit !!!!
    Aveam niste dubii de talie existentiala. Acum trebuie sa mai aflam daca ne tine treji la televizor, cand mergem pe jos si ... bineinteles..cand dormim.
    0 0
  • somnorici
    este intradevar fabulos.nu ma gandeam la asa ceva
    0 0
  • asa o fi ...
    ... singura problema e ca daca beau in timpul zilei cafea nici cofeina pura nu ma poate trezi noaptea la drum lung. Au uitat sa faca niste precizari: daca esti cafengiu inrait, efectul este mult diminuat. Reteta mea personal este sa nu beau cafea in timpul zilei sa dorm dupamasa 1-2 ore si apoi .. la drum. ATUNCI isi face efectul cafeaua in timpul noptii.
    0 0
  • redundant
    pt catalin
    offtopic:
    @cataline, ai dreptate cu apa;
    eu daca beau multa apa, imi vine sa ma usurez;
    cum nimeni nu poate adormi cand ii vine sa se usureze, cred ca este valabil si la volan
    :lol:
    0 0
  • In cantitate redusa
    In cantitate redusa este benefica...se aplica vorba "cei prea mult strica"...va spun din experienta.Eu personal la drum lung merg pe coca cola si chiar are efect de invioarare,te tine treaz. In fine sunt binevenite si discutiile astea pasnice,nu cum tot comenteaza unii pe aici fara rost si sunt pusi tot timpul pe cearta. Probabil ca redactorii mai intra in pana de subiecte dar cei care comenteaza nu au habar cata munca este in spate...aduna material,posteaza,etc.etc....66 Fiti voiosi !
    0 0
  • always coca cola
    coca cola functioneaza cel mai bine in cazul meu
    0 0
  • In cantitate redusa
    In cantitate redusa este benefica...se aplica vorba "cei prea mult strica"...va spun din experienta.Eu personal la drum lung merg pe coca cola si chiar are efect de invioarare,te tine treaz. In fine sunt binevenite si discutiile astea pasnice,nu cum tot comenteaza unii pe aici fara rost si sunt pusi tot timpul pe cearta. Probabil ca redactorii mai intra in pana de subiecte dar cei care comenteaza nu au habar cata munca este in spate...aduna material,posteaza,etc.etc.... Fiti voiosi !
    0 0
  • Puteti sa probati cu coca cola
    Puteti sa probati cu coca cola ....e garantat 100 %
    0 0
  • redundant
    on topic
    la mine cel mai bine functioneaza ness+pepsi
    0 0
  • cafea irlandeza
    la mine cafeaua cu un pic de tuica de pruna functioneaza perfect.
    eu beau 5 cafele pe zi cu tuica...asa mere minunat
    va recomand
    0 0
  • tot mai bun e un somn.....
    cand esti obosit nici mama cafelei nu te mai tine treaz.dupa ce conduci 1000 de km poti sa bei cafea si energizante la greu ca nu mai ajuta la nimic. asa ca cel mai bun e un somn bun de cateva ore!!
    0 0
  • Orice activitate te scoate din monotonia unui drum lung si alunga oboseala, cu conditia sa nu iti distraga atentia de la condus. Eu cand simt oboseala ma apuc si rontai seminte de floarea soarelui. Am ras si eu cand mi-a spus prima data un prieten : " Ia aci o punga de floare si cand te prinde somnu baga samanta". Iti trece instant!
    0 0
  • bbbobbbo
    extraordinar
    Da chiar, e dovedit stiintific ca alcoolul te imbata? Pana nu se dovedeste asta, cu ce drept dau astia amenzi si suspenda permisele pentru soferii beti? :))
    0 0
  • lol:)))))
    si urmeaza sa descoperim si focul...asta da stire de ultima ora:)))))))
    0 0
  • Fara cafea
    sa vedeti ce bine poti sta treaz, daca te odihnesti bine inainte. Am facut Stockholm-Cluj timp de 3 ani cu camion, am baut cafea in primele ture, cand nu eram obisnuit. In rest, nu ma otravesc cu asa ceva. Cel mai bine, cand ti-e somn, da-i drumul la muzica, si te apuci sa canti, miscarea buzelor si concentrarea te tine treaz, sau dai drumul la aer rece la picioare, cu picioarele reci, foarte greu poti adormi...si ami sunt alte trucuri simple si nedaunatoare vietii ;)
    0 0
  • de varza
    supa
    manci ceva bine..bei o tuica buna de pruna si n-ai treaba..da-i in p... de politei..io mis din maramu si ma duc la iasi in fiecare saptamana...io beu o cafe cu tuica si mi bine si inainte de toate beu o zama de varza sa am potol si gata ...beu si la volan o cafe si o tar de tuiculita buna si nai somn...
    0 0
  • Cafeaua
    Eu fac aproximativ 300 km zilnic. Cafeaua pentru mine a devenit o bautura obisnuita...dar am devenit imun la ea.Totul depinde de experienta. Cand ma urc la volan la orice ora, oricat de obosit as fi, ma trezesc instantaneu. Despre cola......ca si apa...cum a spus cineva mai sus "iti vine des sa te usurezi...:-)", tuica nu e recomandata deoarece se "inverzeste" fiola.
    Testul stiintific e irelevant...daca e facut cu fete ca in poza e de inteles...:-)...daca ar fi sa ma opresc din 3 in 3 ore sa beau 2 cafele nu as ajunge la destinatie ci la spital ca de la atat cofeina imi plesneste inima....Inainte de plecare la drum cel mai bine e sa fi foarte odihnit.....dar tot degeaba pentru ca oricum v-a fi altul care v-a intra pe contra sens si te va arunca in sant....oricat de treaz ai fi......nu va luati dupa test.....mai bine invatati sa conduceti prudent in orice conditii...:-)
    0 0
  • e-stuff.ro
    Dispozitiv Anti-Adormit
    Anti Sleep Driving Alarm

    Brilliant idea for long distance truck drivers or professional drivers who run the risk of falling asleep behind th wheel. This anti-sleep driving alarm rests behind your ear, if your head tilts forward more than 45 Degrees a high pitched alarm will sound bring you back to alertness. A great safety gadget. Note: Please Note that this item is sold in pairs. Which means that if you order 1 one of this item you will be receiving 2 Anti Sleep Driving Alarms.

    PRET: 60 lei

    http://www.e-stuff.ro

    Categoria > PRODUSE
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru