Saab are trei potentiali investitori de ultim moment

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 07.01.2010
Viitorul marcii Saab sta in continuare sub semnul intrebarii deoarece GM are trei potentiali investitori care au o oferta pentru marca din Trollhattan, pe langa olandezii de la Spyker.

General Motors ar putea sa vanda marca Saab unuia din cei trei potentiali investitori. Doi dintre acestia sunt de origine suedeza, iar cel de-al treilea este o companie de investitii din Luxemburg. Astazi este ultima zi in care americanii de la General Motors primesc oferte pentru Saab, iar presedintele interimar al acestei companii s-a declarat sceptic in privinta sanselor de supravietuire ale acestei marci intr-un interviu acordat ieri. Koenigsegg nu face parte dintre cei doi investitori suedezi care sunt interesati de achizitia marcii din Trollhattan.

Problema principala a ofertelor pentru marca Saab sta in finantarea din spatele acestora, care nu poate fi dovedita. Astfel, cei de la GM nu pot sa semneze niciun contract cu un potential investitor ale caror posibilitati nu pot fi verificate. Americanii de la GM spera sa evite astfel problemele pe care le-au avut cu cei de la Koenigsegg. General Motors a cumparat 50% din actiunile Saab in 1989 contra sumei de 700 de milioane de dolari.

GM a platit 125 de milioane de dolari si si-a asumat datoriile pentru restul de 50% a actiunilor Saab in anul 2000.

In ultimii 20 de ani, cei de la Saab au lucrat pe pierdere, nereusind sa inregistreze profit in niciun an in care au fost controlati de catre General Motors. Anul 2008 a adus cu sine pierderi in valoare de 340 de milioane de dolari. Tot in acelasi an, Saab a vandut 93.295 de unitati la nivel global, ceea ce reprezinta 1.1 procente din totalul vanzarilor GM, cu 25% mai putin fata de cat reprezentau cei de la Saab pentru GM in anul 2007.

Potrivit publicatiei suedeze Dagens Arbete, un om de afaceri din Suedia i-a anuntat ca luxemburghezii de la Genii Capital au facut o oferta pentru marca Saab. Cei de la Genii Capital au avut o intalnire cu oficialii guvernului Suediei, pentru a discuta planurile lor privind marca Saab, deoarece guvernul acestei tari si politicienii suedezi au devenit interesati de viitorul Saab. Totodata, cei de la Spyker si-au rafinat oferta pentru Saab si aceasta are aceeasi valoare cu cea prezentata celor de la GM in data de 20 decembrie 2009. Potrivit unei surse, cei de la GM au acceptat sa redeschida negocierile cu olandezii de la Spyker dupa ce doi dintre investitorii rusi ai marcii olandeze de nisa s-au retras de la aceste discutii.

Via | AutomotiveNews (inreg.)

Comentarii (1)

  • bravos. copy copy copy
    aveti dreptul de a copia poze de pe alte site-uri fara incuviintarea proprietarului de drept?

    rusine! Astea-s surprizele pe 2010, Mestere?

    faceti si o sectiune Top Gear unde toti pupincuristii celor 3 crai de la apus isi pot varsa balele si spumele de fericire.

    Succesuri nebanuituri - iata un devizuri pentru Automarket
    7 10

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru