Seful Tesla despre un editorialist NY Times: "E un idiot!"

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 14.04.2009
SUA se confunta cu un duel de opinii legate de un imprumut pe care Tesla l-a cerut din partea statului. Opiniile divergente au dus la reactii adverse extrem de dure din partea partilor.

Esential

400 de milioane de dolari este imprumutul pe care Tesla il cere din partea guvernului SUA.

Dupa ce marii constructori din Detroit au trecut prin fata senatului SUA pentru a le fi aprobate imprumuturi de miliarde sau, in unele cazuri, zeci de miliarde de dolari, constructorul de modele electrice Tesla si-a incercat si el norocul la vistieria americana. Spre deosebire de Chrysler si GM, Tesla a inaintat o cerere clara pentru 400 de milioane de dolari, bani pe care constructorul ii va primi pentru dezvoltarea lui Model S, al doilea model al sau dupa Roadster. Suma face parte din cele 25 de miliarde pe care statul american le-a anunta ca fiind disponibile pentru industria auto de peste Ocean.

Cererea Tesla nu a fost insa insa bine primita de toti reprezentantii opiniei publice din SUA. Intr-un editorial aparut la sfarsitul anului trecut in New York Times, Randall Stross, profesor de business la San Jose State University, afirma ca un constructor care produce masini foarte scumpe cu tehnologie inca neevoluata si care sunt destinate oamenilor cu foarte multi bani nu ar trebui sa primeasca imprumuturi din vistieria SUA si implicit din partea platitorilor americani de taxe.

"Programul este facut pentru a incuraja producatorii sa creeze modele eficiente din punctul de vedere al consumului si emisiilor, insa credeti ca banii ar trebui folositi pentru ajutorarea celor foarte-foarte bogati care au investit in Tesla Motors? Puteti sa concepeti un mod mai riscant de a imprumuta bani decat unei companii care nu are garantii si care se adreseaza unui segment extrem de redus al clientilor?", scrie Stross in editorialul sau, afirmand ulterior ca "Tesla produce circa 15 masini pe saptamana si a livrat pana acum (n.r.

decembrie 08) doar 80 de masini, majoritatea catre milionarii care au investit in companie la crearea acesteia."

Elon Musk, directorul executiv al celor de la Tesla nu a intarziat sa vina cu o replica extrem de acida, afirmand acum doua zile, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Yahoo, nici mai mult, nici mai putin decat faptul ca "Stross este un idiot".

Pentru a-si argumenta declaratia, Elon Musk arata ca suma de care a avut nevoie Tesla pentru a dezvolta doua modelele electrice se ridica la 200 de milioane de dolari, cu mult mai putin decat miliardul pe care GM l-a investit acum multi ani in dezvoltarea proiectului EV1, modelul protagonist al celebrei productii "Who killed the electric car?". Acest lucru arata ca tehnologia evolueaza si ca ea este din ce in ce mai abordabila.

"De ce ataca o companie care face masini electrice? De ce sa lovesti in cel mic care incearca sa faca bine cand vezi ca se cheltuie enorm, la nivelul zecilor de miliarde, cu producatorii de la Detroit?" spune Musk. Mai mult, acesta afirma ca suma pe care o cere Tesla reprezinta un procent de 1.5% din totalul banilor pregatiti de stat pentru producatorii auto.

"Suma pe care o vom primi va reprezenta bani bine cheltuiti din fondurile platitorilor de taxe si impozite", isi incheie Musk pledoaria, acesta sustinand ca este "aproape 100% sigur" ca Tesla va primi impurmutul solicitat de la guvernul american.

via | NYTimes | Yahoo

Comentarii (6)

  • Elon Musk, esti un idiot!
    Randall Stross chiar are dreptate, masinile lu' matale chiar pentru indivizii cu bani sunt destinate. In afara de a baga sub o carosica neshte motoare electrice, cel mai probabil facute in Vitenam si cu batericile din China comunista nu s-a facut nimic. Pardon s-a desenat o caroserie frumoasa. Dar cu asta nu se salveaza planeta. Si btw, tinand cont de proportiile companiilor cele 400 de b(u)lioane cred ca "e" mai mult decat b(i)lioanele celorlalti. Cat despre ceilalti, graul pentru coliva e pregatit. Obama aduce bomboanele....
    0 0
  • ioioi ce de cacao is uniii
    ioio TU ESTI MAI MULT DECAT UN IDIOT
    mah io zic ca ar putea sa il lase pe Randall sa isi faca masinile... si sa i se dea fonduri... Mie mi se pare normal ca primele versiuni de masini sa fie mai scumpe... ce vrea tesla este ca sa produca masini eftine pentru omul de rand, si le va produce. ca sa fie ieftine ar trebui sa aibe si o productie mare. nu vi se pare interesant ca decate ori apare vreo tehnologie noua, sunt foarte multi ipocriti care habar nu au de acea tehnologie dar ei is buni sa ii critice pe cei care lucreaza la dezvoltarea ei...
    0 0
  • te-am intrebat ceva?
    tehnologia este de zeci de ani "prietene". Companii cu state vechi incearca sa faca accesibila tehnologia electrica sau tu vezi lucrurile de pe Luna? In alta ordine de idei "prietene" reactia unuia ca Musk este a unui IDIOT nu ca unui om de afaceri care isi cunoaste domeniul in care activeaza. Dar am un feeling ca nea ala, Randall Stross, e un nume cu greutate si IDIOT-ul de Musk isi vede viziunea ecologista putin luata la pumni si cerseala aia de 400 de milioane se dovedeste o simpla CERSEALA. Hai pa!
    0 0
  • Pt. bizonul de ioio
    Ioio tu esti un model perfect de bizon, idei fixe si ochelari de cal.
    Urmatorul proiect al Tesla ar fi o limuzina de 40 mii de S barati adica la un pret mai mult decat modest pt. o limuzuna electrica.
    Dar e mai bine sa ajutam monstrii din Detroit cu caminetele lor V8 si alte zeci de modele terminate. Nici cu subventii nu o sa o duca bine industria Americana de masini atata timp cat ei nu dezvolta mai nimic ci au inceput sa importe tehnologie din Europa. Asta e, s-au dus japonezii peste ei si au lesinat fraierii si cand apar niste americani destepti (Tesla) incep sa le dea la capatana ca de ailalti ai bagat de zeci de ori cat ei si nu au facut nici pe jumatate.
    0 0
  • R...
    ...de la Retard? oricum, plimba ursu' ca ocupi zona inutil....
    0 0
  • Andrei
    ioio
    Cand iti zice o singura persoana ca esti idiot nu e nici o problema... Cand deja iti spun mai multi deja incepi sa te intrebi daca nu ai o problema... Daca ii dai dreptate atat de mult lui Stross de ce crezi ca a fost singurul care a ripostat asa cand Tesla a anunta ca vrea sa ceara imprumuturi de la stat. Daca ai studia putin piata americana ai vedea ca marii constructori Ford si Gm nu mai au mult de trait. Acestia s-au axat prea mult pe piata americana si acum cand cererea este mult mai mica decat ofeta acestia nu mai au cum sa isi acopere costurile. Tu le-ai da mai multi bani celor de la Gm care au dezvoltat Chevrolet Volt care nu este o masina 100% electrica si care costa aproape 60% din pretul viitorului model Tesla.
    In ultimul tau poste se vede clar ca habar n-ai despre ce vorbesti... Iti dau un sfat du-te la oi ca netul e prea avansat pentru tine! :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru