Sistemul ABS implineste 30 de ani

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 29.04.2008
In 2008 se implinesc 30 de ani de la prima folosire a sistemului ABS pe un model de serie: Mercedes S-Klasse.

Esential

30 de ani se implinesc de la prima folosire a sistemului ABS pe un model de serie.

Majoritatea modelelor produse astazi de marii constructori auto mondiali sunt echipate cu sistem de franare cu ABS, o tehnologie care sporeste siguranta paricipantilor la trafic si salveaza vieti. Sistemul de siguranta a implinit in aceasta luna 30 de ani de la prima implementare pe un vehicul de serie.

Primul model care s-a bucurat de avantajele ABS-ului a fost Mercedes S-Klasse, constructorul german folosind in premiera mondiala un asemenea sistem inca din 1978. Primul sistem folosit pe masinile de serie a fost botezat ABS 2 si a fost dezvoltat in colaborare de Mercedes si Bosch.

Sistemul initial ingloba o unitate de control electronica, un senzor de viteza pe fiecare roata si una sau mai multe valve hidraulice pe circuitul de franare. Tehnologia a fost imprumutata din industria aviatica, brevetata initial de constructorul de avioane francez Voisin in 1920.

ABS sau Antilock Breaking System imbunatateste controlul soferului asupra vehiculului si previne blocarea rotilor in momentul franarii bruste.

Implementarea acestui sistem pe mai toate modelele produse astazi a dus treptat si la o serie de alte sisteme de siguranta derivate cum sunt cel de control al stabilitatii si tractiunii (ESP si TCS). Sistemele actuale ABS pot aplica 20 de franari pe secunda, ajutand la o mai buna stabilitate si la reducerea distantei de franare.

via | MotorAuthority

Comentarii (2)

  • ABS
    Mercedes-Benz .. intotdeauna cu un pas inaintea tuturor
    0 0
  • cam asa
    Ca de obicei "surubasii" fura ! Sistemul ABS a fost inventat de francezi , acum aprox.100 de ani !!! si folosit la avioane !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru