STUDIU: Generatiile tinere nu sunt interesate de masini

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 13.10.2009
Un studiu JD Power a dezvaluit faptul ca generatia care are intre 12 si 29 de ani nu manifesta un interes deosebit pentru automobile. Cercetatorii anunta ca internetul este de vina pentru aceasta scadere a interesului pentru automobile.

Un studiu efectuat de cei de la J.D. Power a relevat faptul ca generatia tanara de azi nu este la fel de interesata de masini precum erau generatiile precedente. Studiul a fost efectuat prin analizarea a sute de mii de postari de pe site-uri precum Autoblog, bloguri personale, si retele de socializare precum Facebook si Twitter. Cercetatorii au studiat generatia nascuta intre 1980 si 1990, pe care i-au impartit doua categorii: adolescenti(12-18 ani) si carieristi ( 22-29 ani).

Potrivit cercetatorilor, perceptia tinerilor s-a schimbat in privinta necesitatii de a avea o masina si a dorintei de a avea un automobil. Astfel, adolecentii si tinerii adulti din America nu isi mai doresc o masina la fel de mult precum isi doreau cei din generatia precedenta. Cei de la J.D. Power considera ca motivul pentru acest lucru poate fi economic, deoarece americanii trec prin cea mai grea recesiune din ultimii 80 de ani.

Totodata, nevoia tinerilor de a se intalni fizic a scazut odata cu avantul tehnologiei moderne de comunicare.

Nevoia unui mod de transport personal scade pe masura ce tinerii se intalnesc din ce in ce mai rar, deoarece acestia comunica prin intermediul internetului si al telefoniei mobile. Acest fenomen a fost deja intalnit in Japonia, care este prima tara dezvoltata industrial in care s-a observat un declin al numarului de persoane care detin un atuomobil. Fenomenul a fost intalnit cu precadere in Tokyo si este specific zonelor urbane aglomerate.

Tendinta renuntarii la automobile este un mare pericol pentru industria auto, iar aceasta ramura a industriei din Japonia a fost deja afectata de acest fenomen. Numeroase afaceri care sunt dependente de automobile, cum ar fi restaurante si magazine, au fost deja afectate. Aceasta veste este cu atat mai trista pentru industria auto daca luam in vedere faptul ca aceasta generatie are cea mai mare putere de cumparare din istorie.

Singura piata care prezinta o tendinta contradictorie rezultatului acestui studiu este China, unde cererea pentru automobile este situata la acelasi nivel ca anul trecut, si chiar a inregistrat cresteri pe unele segmente. Tocmai de aceea, producatorii de automobile se indreapta spre China pentru a vinde mai multe automobile, in ciuda faptului ca industria din China dezvolta propriile sale modele.

Via | LaTimes

Taguri: China, Japonia, vanzari

Comentarii (8)

  • ultimull.wordpress.com
    mai bine
    Cu atat mai bine, asa poate or sa dispara de tot si ramanem doar la masini si masinarii electrice. Asta ca sa nu ne mai omoram atat ca ultimii ratati ce suntem!
    7 7
  • Alex Radoi
    Nu e cazul la noi..
    Din pacate suntem un popor mult prea ignorant ca sa ne dam seama ca ne mancam zilele, sanatatea si nervii din cauza masinii. In Berlin de exemplu, doar una din doua familii detine o masina, cu toate ca Germania este un fel de patrie a masinilor in Europa. Sistemul de transport in comun este atat de avansat si de complex, incat multi nu mai simt nevoia unei masini. Pe langa pistele de biciclete pe care le poti folosi cu adevarat, nu ca la noi, poti lua bicicleta chiar si la metrou, cu liftul.
    Deranjant nu este numai faptul ca pierdem aproape un sfert de viata in trafic, ci si ceea ce respiram.
    Un exemplu: am mers trei zile prin Bucuresti doar cu bicicleta, purtand pe fata o masca antipoluare speciala pt. ciclisti (in Londra e la mare cautare, e un oras destul de poluat). Ei bine, dupa aproximativ 150km parcursi, in zona de absorbtie a aerului este deja depus un strat negru de smog, incepand sa arate ca filtrul de aer al masinii. Se vede foarte clar ca nu este numai praf, sunt niste particule foarte negre, care sigur sunt hidrocarburi. Ganditi-va ca aceste particule (care sunt FOARTE cancerigene, nocive, iritante etc.) odata intrate in plamani, nu mai ies. DELOC! Practic pt. locuitorii unui oras precum Bucurestiul, a suferi sau nu de o boala grava precum cancerul este un fel de loterie. Reziduurile alea sunt in noi toti, indiferent ca mergem cu S-Klasse, Logan, autobuzul sau bicicleta.
    17 2
  • Rezon
    @Alex: dar daca mergi cu Bentley sau Veyron sau SPP? ;)
    In Vestul indepartat, dincolo de balta, la 8USD ora de parcare, nu-ti mai vine sa iesi cu masina la servici decat daca ai neaparat nevoie sau intarzii.
    4 0
  • george
    SAORMARII AU MAI FACUT UN STUDIU
    La fel de prost ca multe altele...

    Interesul e garla...nu prea e paraua...

    La cum este vazuta masina in ziua de azi, la cate gadget-uri au pe ele masinile astea moderne si la cat de "dastepte" sunt, astia tineri, in marea majoritate, sunt in limba dupa ele. Si nu vorbesc doar de Romania...

    Daca saormarii astia s-ar fi dus la un salon auto mare, ar fi vazut si ei cat baleste pustimea la masini si la motociclete. Daca si-ar permite, mai mult de 90 % dintre ei si-ar lua pe loc o masina, sau o motocicleta, indiferent cat de "stift" ar fi...

    @ Alex Radoi

    In principiu, ai dreptate cu cateva chestii. Dar faci si multe confuzii grave.

    In primul rand, nu tot poporul roman e mult prea ignorant. Urasc din rarunchi generalizarile iar asta este o generalizare absolut gretoasa. Daca spuneai ca o parte (mai mica sau mai mare) a poporului roman e mult prea ignoranta, te mai credeam. Apropo, te-ai inclus si pe tine in acea multime denumita "popor roman"?

    Omiti un element extrem de important desi nu poti sa spui ca nu stii despre ce e vorba. Infrastructura. Daca ai un serviciu la dracu-n praznic sau diverse treburi in diverse locuri, te-ai ars. Sa zicem ca stai in Colentina si lucrezi in Drumul Taberei. Cu ce mergi si cat faci pana acolo?. Cu masina pierzi un sfert din viata, fara masina pierzi o jumatate...Simplu de tot calculul...

    Fritii din Berlin despre care spui tu ca nu mai simt nevoia unei masini au alta viziune. De masina are nevoie aproape oricine, intr-o masura mai mica sau mai mare. Este vorba aici de alt calcul la fel de simplu: “RATB-ul” berlinez e mai ieftin si mai rapid pentru majoritatea deplasarilor...

    Daca ai S-Klasse sau oricare alta masina cu filtru de aer la ventilatie, mare parte din reziduurile alea nu ajung in tine...
    7 1
  • trafic
    daca ar fi infrastructura dezvoltata si as ajunge cu un mijloc de transport in comun mai repede decat cu masina, as merge cu cea mai mare placere cu ele. din pacate uneori, tre sa folosesc masina pentru anumite curse, desi as iesi mult mai ieftin cu transportul in comun. pacat ca nu se baga bani in dezvoltare, tot noi am castiga.
    0 1
  • Loganul nu are filtru de habitaclu...
    Evident ca Merdeces-urile au filtrul respectiv.
    Dar Loganul nu are filtru de habitaclu...:) cel putin nu din fabrica (poate poate la ultimele modele, am auzit un zvon) - dar la toate Loganurile se poate adauga after-market relativ usor.
    1 0
  • gigi_contra
    si de cand...
    r8'ul este masina de familie sau masina de expus la scoala sa se observe interesul breloacelor fata de masini, cand ei nu stiu sa deosebeasca rosul de verde...hmm

    Tind sa fiu de acord cu studiul "shaormarilor", eu personal sunt un mare fan al oricarei bucati de tabla pusa in miscare de motor dar nu am, nu imi permit momentan sa am si pun pariu ca sunt multi care comenteaza pe site'ul asta si se dau posesori de elicoptere cand de fapt...ideea e ca majoritatea baietilor cel putin, vor, multi au si n'ar trebui sa aiba dar si mai multi stau prost cu loveaua.

    Puneti botul la studiile JD power ca alea britanice s'au terminat, o sa ma apuc si eu sa realizez asa ceva poate'mi iau carutza din banii castigati :D
    2 0
  • anonimous
    pacat k nu e si la noi asa
    la noi e cam altfel, tinerii is interesati, mai ales baietii.
    intre 12 si 18 ani oricum e cam greu sa fi cine stie cat de pasionat, evantual de masini de jucarie sau din jocuri. si pana la urma e bine asa, pacat k la noi toti tre sa aiba masina si dak nu ai esti un loser, traficul e tot mai greoi si mai tampit, pt orice e nevoie de masina, si pana la colt e nevoie de masina. in unele orase dak mergi la ora de varf p strada o ora e cum ai fuma un paket de tigari.
    nu ai unde sa o ti, sau sa o parkezi da iti iei masina, indiferent dak ai nevoie sau nu.
    masina e buna pt vreme rea, pt carat sau pt distante lungi sau concedii/excursii (uneori e mai lejer sau mai simplu cu trenul sau alte mijloace de transport) la noi e k in china, acu se pot cumpara de oricare si oricate si acu toti tre sa aiba, no matter what.
    mai incercati sa renuntati cate o zi sau 2 p saptamana la masina si deplasativa p jos sau cu bicicleta sau cu tramvaiul, e mai sanatos si mai eftin, k nu e buna dependenta de masina
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru