Un nevăzător a făcut un tur al circuitului Daytona fără asistenţă

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 01.02.2011
Un nevăzător a reuşit să conducă un automobil pe circuitul de la Daytona şi să evite atât obstacolele staţionare, cât şi obstacolele dinamice care i-au fost aruncate în cale cu ajutorul unei tehnologii speciale.

Cu ajutorul tehnologiilor dezvoltate de Virginia Tech, un nevăzător a putut să conducă un automobil pe circuitul de la Daytona fără să fie asistat în niciun fel de un alt om. În cadrul demonstraţiei, Mark Anthony Riccobono a condus un Ford Escape Hybrid şi a reuşit să evite atât obstacolele staţionare, cât şi obstacolele care erau aruncate în calea sa dinspre un vehicul aflat în mişcare. Totul a putut fi realizat cu ajutorul unui computer şi a unui set de senzori cu laser, care au construit o hartă virtuală a circuitului în timp real.

În urma informaţiilor primite, programul trimitea instrucţiuni mânuşilor speciale pe care le purta şoferul. În funcţie de impulsurile generate de mânuşile care vibrau, şoferul a ştiut cât de mult trebuie să vireze, iar o bandă cu vibraţii amplasată pe scaunul şoferului i-a transmis acestuia când să oprească, să încetinească sau să accelereze. Graţie acestor tehnologii, specialiştii de la Virginia Tech ar putea dezvolta echipamente care să le confere persoanelor cu dizabilităţi de vedere posibilitatea de a se orienta în siguranţă în mediul înconjurător.

Studenţii şi cercetătorii de la Virginia Tech au colaborat la acest proiectă alături de Federaţia Naţională a Nevăzătorilor din Statele Unite ale Americii. Respectiva federaţie este singura fundaţie care caută soluţii pentru ajutarea nevăzătorilor condusă de un alt nevăzător.

În cadrul proiectului Blind Driver Challenge, cercetătorii vroiau să îi ofere unui nevăzător o maşină pe care să o poată controla, măcar în condiţii speciale, fără ajutorul nimănui.

Via | Autoblog

Comentarii (2)

  • Fara asistenta unui om poate...
    4 0
  • nea caisa
    Plm
    asta ne mai trebuie .Dupa ce suntmi de accidente din cauza distrusilor ne trebe si orbetzi
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru