Vehicule GM pe baza de celule de hidrogen in 2012

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 17.05.2007
GM a stabilit recordul pentru vehiculele pe baza de celule de hidrogen: 482 de kilometri cu un singur rezervor

Dupa ce Honda a anuntat saptamana trecuta ca noua generatie a modelului FCX, va functiona pe celule de hidrogen si va avea o autonomie de 434 kilometri, este randul GM sa vina cu o replica. Americanii au anuntat ca vor oferi o gama de modele pe baza de celule de hidrogen pana in 2012. Anuntul a fost facut de Larry Burns, directorul departamentului de cercetare si dezvoltare GM, care a declarat: "Nu stim inca cate vehicule de acest gen vom produce in viitorul apropiat dar cu siguranta la inceputul deceniului urmator, in 2011 sau 2012, le veti putea gasi in showroom-uri".

Cea mai noua performanta obtinuta de GM in acest domeniu este testul de autonomie al vehiculului Sequel. Vehiculul pe baza de celule de hidrogen a parcurs 482 de kilometri de drum public cu un singur rezervor de benzina; de la Centrul de Cercetare GM din New York pana in Tarrytown, un orasel de la marginea metropolei americane. Constructorul american a afirmat ca Sequel a stabilit astfel recordul de autonomie pentru un model care functioneaza pe baza de celule de hidrogen.

Masina ecologica este echipata cu un propulsor de 167 de cai putere care actioneaza toate cele patru roti prin patru motorase individuale. Vehiculul concept indeplineste toate regulile de circulatie si a functionat pe toata durata testului cu energie produsa de cascada Niagara.

Pana la lansarea acestui concept pe piata, GM isi indreapta atentia asupra versiunii de productie a hibridului Chevrolet Volt, la sfarsitul anului 2009. Constructorul american a inceput astfel sa se axeze pe dezvoltarea unor baterii litiu-ion mai putin costisitoare si a unei infrastructuri potrivite pentru celulele cu hidrogen.

Comentarii (3)

  • alex_capruciu
    Ceva e putred aici ...
    daca e alimentata cu hidrogen cum oare ???? "a parcurs 482 de km de drum public cu un singur rezervor de benzina" ???? apoi cum de este "echipata cu un propulsor de 167 de cai putere care actioneaza toate cele patru roti prin patru motorase individuale" si pe langa toate astea " a functionat pe toata durata testului cu energie produsa de cascada Niagara" Eu cred ca e ogreseala mare de tot aici!!!!
    0 0
  • zuzu_adn
    test
    vrajeala de .....hidrogen.4x4 niagara?
    0 0
  • AndreiRN
    Fuel Cell
    Technologia exista din ani '70 pt vehiculele spatiale. Hidrogenul curge pe langa o membrana speciala si "apare" curent electric si vapori de apa. Curentul il folosesti si apa se evapora. Eficienta este fff ridicata. Am vazut circuland Honda cu aceasta motorizare si .... nu se aude motorul. Problema ar fi sursa de hidrogen, rezervorul si alimentarea. Sursa poate fi rezolvata. Carbune, soare, electricitate, metan. Rezervorul este un fel de termos plin cu un "burete" care absoarbe hidrogen lichid.
    Unde faci plinul deocamdata este o problema.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru