Volvo: "Masinile se vor putea conduce singure din anul 2015"

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 22.10.2009
Uniunea Europeana si Volvo dezvolta un proiect in urma caruia masinile vor putea sa circule pe autostrada in timp ce soferul citeste ziarul sau urmareste un meci la TV.

Unele zone europene ar putea gazdui, incepand cu 2015, flote de masini personale care se conduc singure. Este vorba de rezultatele unui proiect de mare amploare dezvoltat de Uniunea Europeana si cu cateva mari companii de pe batranul Continent prin care se incearca dezvoltarea unor masini care nu au nevoie de sofer pe autostrada.

Proiectul a fost botezat oficial SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) si implica sapte companii mari europene: Volvo Car Corporation, Volvo Technology si SP Technical Research Institute (toate din Suedia), Ricardo UK Ltd (Marea Britanie), Idiada si Robotiker-Tecnalia (Spania) si Institut fur Kraftfahrwesen - IKA (Germania). Conform cercetatorilor, tehnologiile pe care se va baza noul program vor imbunatati traficul si timpii de calatorie, le vor oferi un confort ridicat soferilor, vor reduce la maximum accidentele si vor cobori nivelul de emisii de CO2.

Imaginati-va ca plecati dimineata de acasa si, dupa ce ati intrat pe autostrada, va lipiti de alte masini care circula la viteza normala intr-un convoi compact.

Dupa cateva minute, puteti lasa din maini volanul si puteti citi ziarul, puteti vorbi la telefon sau urmari emisiunea de dimineata de la televizor. Pentru ca masina se conduce singura 100% sigur si consuma minimum de carburant, se arata in comunicatul Volvo.

Primele masini de test vor aparea in Europa in 2011, acestea urmand sa fie testate pe circuite speciale dezvoltate pentru acest proiect. Fiecare masina va fi echipata cu sistem de navigatie si cu o statie de emisie/receptie care comunica cu vehiculul aflat in fata convoiului. Marele avantaj al acestui sistem este faptul ca el este construit in fiecare masina in parte, nefiind nevoie astfel de interventii speciale la nivelul infrastructurii.

Pionul pricipal in toata aceasta ecuatie este masina care conduce convoiul, aceasta fiind una cu sofer uman. "Masina din fata poate fi condusa de un sofer experimentat pe respectiva ruta sau poate fi un taxi, un autobuz sau un camion. Fiecare 'tren' de vehicule va fi format din sase-opt masini", spun cei care dezvolta proiectul.

via | Volvo

Comentarii (29)

  • ati vrea voi
    pana sa se conduca singure cred ca mai trec cel putin 20 de ani.
    nu de altfel da deocamdata nu aveti numa 2-3 masini pe strazi care doar franeaza singure..........
    pana sa circule 5000 de masini complet singure intrun oras in fiecare zi fara ambuteiaje cred ca mai trec cel putin.......20 de ani
    4 9
  • O prostie
    Sincer totul mi se pare o absurditate... chair daca exista deja masini care parcheaza singure sau franeaza in mers pt a evita obstacole, mai avem un pas foarte mare de facut pana la a ajunge la acele masini pe care le vedem in filmele SF. In primul rand trebuie sa ne gandim ca un procesor nu poate sa functioneze ca un om, sa se autoaapteze la diferitele situatii de pe strazi, iar in al doilea rand vrea cineva sa "scape" de placerea condusului?!?!?! chiar si in conditiile de stres de pe strazile bucurestiului la ore de varf... eu cred k un adevarat sofer nu ar opta pt o astfel de masina
    4 9
  • mda
    Nu ai inteles mare lucru. E vorba de autostrada si de drumuri lungi. Se vede ca nu ai vazut ce inseamna sa fii 2 zile pe drumuri. E o idee buna.
    13 0
  • Stefan
    Diverse
    Din cate inteleg sistemul nu este pentru oras. Nu stiu de unde tot scoateti orasul in fata. E vorba de autostrada unde condusul nu este chiar asa de palpitant. Adica mai bine ai face un sex :) Oricum sistemul pare usor de pus in practica si o sa fie tare peste 20 de ani bine inteles !
    8 1
  • Ripper
    Interesant, dar daca...
    ... masina din fata cu sofer exeprimentat face o eroare umana, adoarme, sau poate are o problema medicala etc. ce se intampla cu cele 6-8 masini din spate? Cred ca e mai bine ca toate sa fie conduse prin GPS sau ceva asemantor...
    2 2
  • cititi inainte de a comenta
    astia care au nick de bmw abereaza din ce in ce mai tare , concluzie , bmw-ul dauneaza grav neuronilor :))))
    9 15
  • LauCalin
    Sunt eu fan Volvo, dar sincer nu cred ca e posibil, cel putin nu asa de curand. Ma ganesc acum la altceva: pentru a se diminua posibilele accidente cat mai mult, masinile vor circula (mult) mai incet. Pe autostrada nu este tocmai ok, pentru ca tocmai asta e ideea unei autostrazi,sa ajungi la destinatie mai repede.. Una e sa ajungi la destinatie in 2 ore si sa mergi cu 140-160 km/h de exemplu si alta e sa ajungi 4 si sa mergi cu 80 km/h. Nu iti mai "arde" nici de ziar, nici de cafea, nici de emisiunea preferata ca te apuca toti nervii "tarandu-te" pe sosea.
    7 4
  • scuze
    Imi cer scuze pentru titlul care l-am pus la subiecul anterior :)))
    0 1
  • Imposibil
    Este o utopie sa te lasi pe mana unui alt sofer (care este om, la urma urmei...) care va avea responsabilitatea de a conduce convoiul si sa citesti linistit ziarul pana ajungi la serviciu. Decat sa risti sa mori pe mana acestui sofer, mai bine conduci personal masina propie. Nu cred ca soferii ar accepta ideea unei "oaie" cu clopotel.
    3 4
  • sursă
    https://www.media.volvocars.com/global/enhanced/en-gb/Media/Preview.aspx?mediaid=30934
    0 1
  • sa mai faca si o linie pe care sa circule....mai bine sa faca autobuse de care oamenii sa fie atrasi sa circule cu ele....mai ales ca nu au chef sa conduca.
    idiotenie. dupa ce sa umple drumurile....masini care se conduc singure? care ar fi ideea? si asa citesc oamenii destule ziare si vizioneaza filme in aglomeratii si ambuscade.
    asa ca cine vrea sa conduca sa conduca iar cine vrea sa citeasca ziarul si sa se scobeasca in nas, sa mearga cu autobusul sau tramvaiul.
    1 2
  • ambuscada..:P blocaje in trafic..in fine
    0 1
  • prostie
    Asa ceva a fost experimental inca din anii '90. cautati mai bine. SI intr-adevar nu e o idee buna cu sofer uman ca si conducator. Intervine eroarea umana. Mai bine se implementeaza un sistem cu totul automat !
    3 1
  • inca ceva...
    la sfarsit se exemplifica : soferi cu experienta: taximetristi WTF?! Un traximetrist daca il scoti pe autostrada/drum lung e un om mort, la fel si un tip care conduce TIR si face curse itnernationale, daca il bagi in oras il omori. Sunt din categorii diferite, obsinuiti sa conduca in sau inafara orasulu; daca le schimbi "obiceiul" e aproape la fel de vulnerabil ca un sofer faar experienta... poate chair mai vulenrabil, in fata accidentelor, pentru ca e obisnuit sa reactioneze in alt fel !
    0 3
  • stefan
    intrebare
    si daca primul sofer (cel care conduce practic convoiul) da in balarii??? toate masinile se vor duce dupa el probabil
    3 1
  • Romania
    "Uniunea Europeana si Volvo dezvolta un proiect in urma caruia masinile vor putea sa circule pe autostrada in timp ce soferul citeste ziarul sau urmareste un meci la TV."

    In Romania, multumita celor ce inca ne conduc ( spre declin si regres) este posibil deja acest lucru. Azi conduceam intamplator prin Bucuresti.. si cum mergeam eu ..bara la bara.. cum altfel observ langa mine un BMW X6 cu numere de BV. Privind impresionat spre masina observ ca soferul:
    a) citea ziarul
    b) se uita la televizorul din bord
    c) vorbea la telefon

    dece as cheltui mai multi bani pe un sistem care deja exista si e mai ieftin ;)
    3 2
  • ha ha ha
    ha ha h a
    IDEEA E BUNA DE PLECARE,DAR PUNEREA EI IN PRACTICA NU POATE FI REALIZATA IN FELUL ACESTA.IN PRIMUL RAND DACA PRIMUL SOFER CONDUCE SI CONDUCE PROST,DE CE SA-MI FACA SI MIE PRAF MASINA?SI DACA ARE SI EL CHEF DE ZIAR?SI CUM SA FACI O MASINA CU ATITEA DOTARI SI CARE SA MEARGA CU VITEZA LEGALA SI SA CONSUME PUTIN?POATE PESTE 6 ANI LA EI SI PESTE 60 DE ANI LA NOI DA.DAR ACUM NU...IN NICI UN CAZ,DUPA CUM EVOLUEAZA TREBURILE LA NOI....
    1 2
  • Dr Felix
    NU-MI PREA PLACE
    SI ATUNCI CARE E FARMECUL DE A SOFA?!?!?
    1 3
  • hahaha....
    Imi trimit masina la piata sa-mi aduca o legatura de ceapa:))
    2 1
  • Macelaru de Serviciu
    vreau si eu sa comentez
    Ma bag si eu aici aiurea in seama. Nu o sa imi cumpar un volvo in viitorul apropiat, ca voi.
    2 4
  • ok!
    ce sa mai zici?! super tare!
    2 1
  • Bogdan
    pe care autostrazi? :D
    Nu mi se pare o scena desprinsa din filmele SF, dar pana sa fie in " standard" va mai dura ceva .Bine incepe fraza din anunt "Imaginati-va ca plecati dinmineata de acasa si, dupa ce ati intrat pe autostrada, va..... intrebarea logica, care autostrada? :D
    3 1
  • sa nu uitam
    in primul rand e vorba de volvo , si din experinta se stie ca ei nu spun prostii , si un sistem asha l-as dori pe masina mea , cel mai logic e sa apelezi la el doar in caz de nevoie , cand ai de mers vreo 6 ore pana la plaja normal ca ti-ai dori vreo 2-3 ore ca sa te odihnesti putin , sa te relaxezi , si cine zice ca in caz de primul sofer greseste toti trebuie sa faca accident? , pai da cine credeti ca face sistemul asta , badea gheorghe si vasile la un pahar de votka , astia sunt ingineri care trebuie sa prevada tot tipul de situatii pe sosea, mii si mii de teste , mult de munca , nu stat pe internet toata ziua pentru a comenta la automarket :)))
    2 2
  • cristi
    sunteti culmeeaa
    stau si citesc comentariile ..si rad de nebun singur.....cum ma..ala de mai sus cica am sa stau acasa si imi trimit masina sa imi aduca o legatura de ceapaaaa ..:)))))))))))))))) imi imaginez romanii cum stau cu mana pe geam si mandri trec unul pe langa altul facand cu ochiull...si buf deodata intra in ala din fata....care terminase ziarul de citit
    :))))
    1 1
  • nu mai pot
    off topic : Sunteti amuzanti rau de tot :))))) Rad cu lacrimi :))) Scoateti numai prostii pe gura :)))) Pardon, prin tastatura :)))
    @ all : nu sunteti normali :)))) Va felicit pt. comentarii :)
    on topic : Este o idee buna in conditiile rularii pe autostrada pt. o lunga perioada de timp, ai ocazia sa te odihnesti, fara a trebui sa mai opresti. Sunt sigur ca sistemul va fi testat "la sange" pana cand va ajunge sa fie implementat, deci nu cred ca daca prima masina, condusa de un sofer UMAN, o va lua pe aratura, in balarii, ceilalti vor merge dupa ea :)))))
    Numai bine !
    3 2
  • telefonul
    Da, dar sa nu uite sa modifice si legile, sa nu te opreasca astia daca vorbesti la telefon cand ai o masina de asta.
    0 1
  • Care 20 de ani?
    Peste 20 de ani? In Romania? poate peste 220 de ani. in vest da..e posibil...abia peste 20 ani romanii vor pune mai mult de 2 airbag pe masina, peste inca 20 ani vor pune si xenon si vor zice ca e o noutate, peste alti 50 vor introduce si ESP, dupa aceea isi aduc aminte ca tot n-au drumuri si incep iar sa faca autostrazi, mai achizitioneaza cate un logan cu sirena la 100.000 euro.... sunt roman, insa cand vezi ce se intampla in jur te apuca rasu.plansu.... scuze de off topic...
    1 1
  • ...
    Mie nu prea mi-ar place sa se conduca singure. Daca am o masina vreau sa o conduc eu.
    0 0
  • Diavolo666
    Lumea.
    alinutzu...dak ai sti mai bine istoria..., Lumea se poate dezvolta in 20 de ani..., cum vrezi tu in filme , in romania circulam toti cu daci...vedeai 99% daci pe drum , si dupa 3 ani au aparut si la romania...audi bmw opel etc...oricum stai linistit chiar dak vor fi asa ceva, 1 cei cu bani cacalau vor avea primi masinile...dupa...celelalte tzari...si ULTIMA , desigur ROmania...ca suntem o tzara foarte unita...sa stiti asta...si basescu ne fute cu taxe de mama...mama , tinetio tot asa ca sigur vom aveam iara salari mici si ne vom permite 100% masini care se conduc singur sau doamne iarta-ma zburatoare si tot felu de tigani.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru