57 milioane de euro, costul unui km de autostrada

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 31.01.2008
Tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov (58 km) va deveni cel mai scump drum construit vreodata.

Esential

58 de km are tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov.
57 de milioane de euro costa un km de autostrada pe acest tronson.

Anul trecut va anuntam ca englezii vor construit cea mai scumpa autostrada din lume, intre Birmingham si Manchester . Guvernul britanic anunta atunci ca autostrada lunga de 85 de km va avea costuri finale de circa 4.4 miliarde de euro. Acest lucru inseamna aproximativ 51 de milioane de euro pentru un kilometru de autostrada, considerat un record in intreaga lume.

Se pare ca acest record nu va mai fi valabil deoarece tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov, in lungime de 58 km, va costa statul roman circa 3.33 miliarde euro, ceea ce inseamna aproximativ 57 de milioane de euro pentru un kilometru.

In urma studiului efectuat de Atkins Limited, valoarea contractului, pe o perioada estimata de concesiune de 25 de ani, plus patru ani constructie, a fost evaluata la suma de aproximativ 2.8 miliarde euro, fara TVA sau alte taxe", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Comentarii (11)

  • Era de asteptat
    Avand in vedere prin ce rapa trebuie sa construiasca autostrada + ca "tre sa manance si gura lor ceva" din banii aia, cine stie cand o sa mergem pe autostrada asta.....
    0 0
  • Mai buna a noastra
    Va propun sa calculati cam la ce valoare va fi o minunatie de groapa luata la 100 km/h, tinind cont de densitatea groapa/mp de pe "autostrada" Buc-Pitesti.Pai se vor putea lauda englezii cu asemenea bijuterii de gropi?Si la assemenea pret?
    0 0
  • Estimare
    As dori sa vad si eu estimativul ala detaliat. Nu de alta dar presupun ca e vb. de 20% costuri, 20% spaga si 60% profit. E o portiune dificila dar sa fim seriosi nu e nici defileu ingust, nici greu accesibil, nici la mama dracu si nici in UK unde totul e scump.Si as mai dori sa stiu si cat a costat "studiul". Ca tare mi-e ca si asta bate recordul in materie de pret :)
    0 0
  • Melman
    Ce asfalt folosesc?!?
    E din aur? sau din noul asfalt produs de Paturiciu?Cred ca e mai ieftin sa construiesti un tunel.Si bineinteles garantie e de 2 ani ca la orice produs de 2 lei.O sa avem o recolta de gropi de o sa depasim norma.Cum dreacu nu-i omoara nimeni pe astia, pe stadion ca la chinezi.Ma duc sa iau un extraveral!
    0 0
  • HOTZI!
    si mama lu tariceanu striga "viol viol..sariti ma violeaza toti romanii"..ai drq hotzi, cum isi bat ei JOC de tot ce tine de romania! mafiotzi imbecili si kknari de 2 bani!
    0 0
  • cozappz
    veyron
    Si casuneanu din ce si-a luat veyron? din "drumurile noastre toate"! Procentele sunt de 40% spaga si 60% restu care nu mai conteaza. In Londra abonamentu pe o zi la metrou este 10 lire
    0 0
  • AUTOSTRADA frate
    Sunt ferm convins ca la aceasta autostra trebuie sa ajungi pe jos, ca acolo vei primi un porche, pt a o traversa,si o masa copioasa...la atata imvestitie cred ca raman bani si pt fleacu asta nu.
    0 0
  • Dar de ce nu?!
    Dar de ce nu?! Bine ca investim spun eu si asa alte probleme in tara nu mai sunt, acum ca suntem cea mai bogata tara din lume si mai toti au datorii la noi eu spun ca ne permitem si asemenea investitii, e timpul sa progresam... stai.. nu mah.. stai mah ca asta a fost visul de aseara.. ce vb aici?! ce draq e asta cu 57 de milioane de euro pe km?!?
    0 0
  • furaciuni
    Astia fura la greu....chiar inghititi gogoasa????Era 57.000.000 de euro km poate doar daca avea 4 benzi pe sens si banda de urgenta.Jos cu hotiiiii.....la puscarie cu ei.
    0 0
  • p..a
    SANTEM DE TOT RISUL...........
    0 0
  • ciprinel
    la groapa
    fratilor asa lupatator e romanu asta de inghite toate furaciunile pe fata fara nici o treaba.futu-le m mamii lor de nenorociti k astia se imbogatesc pe sparte iar batranii nu au ce mank.e plina tara de someri dar lasa sa faca ei autostrada de lux la mana a 2 a k poate or mai veni aia de la top gear sa nu ne mai facem de kkt.e trist.oare astia cand merg in "veyronanele" lor nu se uita la lume pe strada sa vada cat de necajiti is.nu au suflet.pt asta votez sa fie impuscati.cum plm auzi 57 de mil un kkt de km de autostrada..hooopa baaa nesatuilor..noroc all
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru