Fiat şi Mazda vor construi un roadster împreună

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 23.05.2012
Fiat şi Mazda pregătesc un parteneriat. Primul lor proiect, confirmat deja de oficialii Fiat, este un roadster care va fi succesorul lui Mazda MX-5.

Fiat şi Mazda au anunţat că vor construi un roadster împreună. Modelul va fi succesorul lui MX-5 şi reprezintă primul proiect Fiat-Mazda semnat vreodată. Cei de la Fiat Group vor comercializa respectivul model cu sigla Alfa Romeo, iar această versiune a roasterului Fiat-Mazda se va diferenţia de cea japoneză prin gama de motorizări oferită şi prin elemente estetice. Platforma tehnică va fi comună, iar ambele versiuni vor fi construite la uzina Mazda din Hiroshima, Japonia.

Detaliile parteneriatului Fiat-Mazda vor fi finalizate în cea de-a doua parte a anului 2012, spun oficialii Fiat. Inginerii Fiat lucrează cot la cot cu cei de la Mazda pentru a dezvolta un model care să devină iconic, dar cu identităţi diferite pentru ambele mărci. Roadsterul Fiat-Mazda va fi uşor şi motorul său va angrena roţile din spate, fiind bazat pe arhitectura lui MX-5. Cei de la Mazda au avut parteneriate cu mai mulţi constructori, cel mai important fiind cel semant cu Ford. În prezent, Ford Motor Company deţine două procente din acţiunile Mazda.

Noii parteneri ai japonezilor deţin compania Chrysler, un rival vechi al celor de la Ford.

"Acest acord demonstrează convingerea noastră de a continua să dezvoltăm marca Alfa Romeo şi intenţia clară de a o transforma într-un success global. Colaborarea cu Mazda înseamnă un parteneriat cu liderul pieţei auto în domeniul tracţiunii spate pentru a produce un roadster pur, în spiritul tradiţional Alfa Romeo…" a declarat Sergio Marchionne, CEO Fiat.

Oficialii Mazda îşi căutau un partener încă din luna februarie, cu planul de a-şi reduce costurile de producţie din Japonia şi de a-şi mări productivitatea. Mazda are deja un parteneriat cu Toyota Motor Corporation pentru dezvoltarea unui tren de propulsie hibrid, în timp ce conaţionalii lor de la Nissan primesc o versiune proprie a lui Mazda5 pe care o comercializează doar pe piaţa din Japonia.

Via | Fiat

Comentarii (4)

  • daniel
    calitate
    mazda si fiat joaca in alta liga din punctul de vedere al calitatii.. pacat pentru mazda.
    10 15
  • Si cu Alfa 4C care era anuntata pt 2013 cum ramane? Pt ca ar avea motor central dupa cum a fost prezentata ca si concept, iar roadsterul comun cu Mazda va avea motor fata daca se va baza pe arhitectura lui MX5, deci ori se va renunta la 4C ori il vor face separat
    4 6
  • Alfa Romeo construita la uzina Mazda (Hiroshima)
    In sfarsit, vom vedea si o prima Alfa fiabila, ca frumoase au fost cam toate pana acum :)
    9 9
  • @dan_grc
    Alfa 4C este un proiect separat, cu o arhitectura complet diferita. Componentele din fibra de carbon se afla deja in faza de pre productie la fabrica din Pratola Serra. Productia de serie a modelului 4C va incepe in 2013 in fabrica Maserati din Modena. Probabil singurele componete comune impartite de 4C si Spider vor fi propulsoarele. Alfa Romeo a anuntat deja de anul trecut un nou propulsor de 1.8 Turbo Benzina de 300 CP, care va dota si o versiune GTA a modelului 4C.

    Cat despre Spider dezvoltat pe platforma comuna cu MX5, este un zvon care circula de la sfarsitul anului trecut. Initial se discuta despre utilizarea unor platforme Chrysler insa acestea ar fi dus la un model cu o masa prea mare. Este foarte posibil, ca aceasta noua platforma Alfa/Mazda sa ajunga in final si pe modele americane ale marcilor Chrysler si Dodge.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru