OFICIAL: Acesta e noul Mazda3 hatchback!

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 03.12.2008
Mazda a prezentat astazi primele fotografii si informatii oficiale legate de noua generatie a compactei japoneze.

Dupa ce versiunea sedan a noii generatii Mazda3 isi facea debutul acum doua saptamani la Salonul de la Los Angeles, constructorul nipon a profitat din plin de Salonul de la Bologna, care isi deschide astazi portile pentru presa, pentru a publica fotografiile si informatiile oficiale legate de versiunea hatchback a compactei din gama sa.

Dupa o prima generatie cu 1.8 milioane de unitati vandute in intreaga lume, un record pentru modelele Mazda existente in acest moment pe piata, noul Mazda3 se lanseaza astazi cu promisiuni ridicate si pretentii mari, acestea datorandu-se mai ales designului sau dinamic si fluid, dar si performantei si confortului. Comunicatul oficial emis de japonezi emana mandrie prin toti porii atunci cand in discutie intra capitolul design. Responsabilul principal al formei exterioare a noului Mazda3, Kunihiko Kurisu, sustine ca noua linie a modelului "ramane fidela unei identitati mostenite de la modelel anterioare, insa evolueaza evident pentru o mai multa expresivitate".

EXTERIOR

Practic, Mazda3 preia liniile agresive si fluide ale conceptelor recente prezentate de niponi la marile saloane auto ale lumii, cu o grila schimbata si subliniata de bara fata proeminenta si cu linii care se converg spre centru si se concentreaza pe axul central al masinii. Designerii Mazda sustin ca au preluat intraga filosofie de design care a prins pe Mazda6, blocurile optice frontale si posterioare amintind de aceleasi forme si functii interesante.

Cresterea in dimensiuni este un termen valabil atat pentru versiunea hatcback, cat si pentru sedan, versiunea cu cinci usi crescand in lungime pana la 4460 de milimetri si urcand pana la 1470 de milimetri in inaltime.

INTERIOR

Principala schimbare legata de confort la interior este legata de faptul ca zgomotul la rulare a fost diminuat cu pana la 11% fata de generatia anterioara, la acest lucru implicandu-se noua forma aerodinamica exterioara (cu un coeficient de frecare de 0.30, unul dintre cele mai scazute din clasa sa), pozitionarea elementelor care induc vibratii si rigiditatea panourilor exterioare.

Conform comunicatului oficial, designerii Mazda au incercat sa combine elementul sportiv cu cel legat de confort la desenarea habitaclului noii generatii Mazda3. Le-a iesit o plansa de bord interesanta, orientata spre cel de la volan, cu schimbatorul foarte aproape de sofer si cu scaune sport cu memorie. Tot aici este inclus si un display de mari dimensiuni si un sistem audio Bose cu 10 speakere si pachetul handsfree pentru cei care utilizeaza telefonul atunci cand se afla in masina.

MOTOARE

Asa cum era de asteptat, noul Mazda3 primeste propulsorul turbodiesel de 2.2 litri MZR-CD, care indeplineste normele Euro 5 si ajunge la 185 CP/3500 rpm si 400 Nm in varianta maxima de putere. In versiunea standard, motorul Mazda trece la 150 de cai/3500 rpm si 360 Nm/1800 rpm, consumul ajungand la 5.4 litri/100 km.

Fanii diesel se vor putea baza, de asemenea, pe cunoscutul propulsor turbodiesel de 1.6 litri care ajunge la 109 CP/4000 rpm si la 240 Nm/1750 rpm, principala diferenta fata de generatia anterioara fiind faptul ca cifrele consumului au scazut simtitor, pana la 4.5 litri/100 km in ciclu mixt.

Motoarele pe benzina disponibile pe noua generatie Mazda 3 sunt MZR-ul de 2.0 litri si 150 CP si MZR-ul de 1.6 litri si 105 CP. Primul poate fi cuplat la o transmisie automata cu cinci trepte cu posibilitatea schimbarii manuale a treptelor, in timp ce al doilea reuseste un consum foarte bun, de 6.3 litri/100 km.

DOTARI

In ceea ce priveste siguranta, noul Mazda 3 iese in evidenta prin dotarile standard bogate, modelul nipon venind in standard, pe toate pietele, cu ABS, EBD, asistenta la franarea de urgenta, control al tractiunii si sase airbag-uri. Celelalte elemente interesante legate de partea tehnica sunt farurile bi-xenon adaptive, si sistemele Emergency Stop Signal (ESS), Rear Vehicle Monitoring (RVM) si pachetul de monitorizare a presiunii in pneuri.

Noul Mazda3 va fi disponibil pe pietele europene incepand cu primavara anului 2009, pretul sau nefiind inca disponibil.

Taguri: Mazda, Mazda3

Comentarii (5)

  • Ma asteptam la ceva mai spectaculos dupa ce am vazut schimbarea radicala pe care au facut-o cu Mazda 2. Oricum, masina e ok.
    0 0
  • eustake
    cool
    Fata de actualul hatchback de la mazda 3, a castigat mult la design. E foarte reusit. Ma batea un gand sa-mi iau mazda 3 sedan, dar cred ca mai astept varianta hatchback.
    0 0
  • Lorand
    concurenta
    cool!! concurenta buna la noul Megane si Golf :)
    0 0
  • Spoileru' si Turbo
    2 chestii..
    Apetisanta masinutza, nimic de zis. Fanii asiaticelor mai au un motiv de ...intors capul pe strada.
    2 chestii as adauga:
    1. ce e cu spoileru' spate ala...oarecum nefiresc de lat? imi aduce aminte de spoileru' fata de la neaosul Cielo. Cam nasol...
    2. fir-ar mama ei de filosofie a producatorului japonez...motoare turbo pe benzina nu tineti?
    Pacat...pacat de tot.

    Toate bune!
    0 0
  • Circotasul Auto
    Nu e rea
    Nu e rea de loc daca este la fel de fiabila ca Mazda 3 modelul vechi , unii vor avea o problema.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru