Taxa de prima inmatriculare

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 04.01.2007
De la 1 ianuarie a intrat in vigoare taxa de prima inmatriculare, aplicata masinilor noi si second-hand importate din UE. Valoarea taxei depinde de gradul de poluare.
1 ianuarie 2007 a adus odata cu intrarea in Uniunea Europeana si implementarea noului Cod Fiscal. In domeniul auto, noutatea o reprezinta taxa primei inmatriculari, a carui scop este limitarea importului masiv de masini second-hand din tarile Uniunii Europene.

Taxa primei inmatriculari se aplica atat pentru automobilele second-hand cat si pentru cele noi, iar valoarea ei nu este fixa. Taxa inlocuieste accizele vamale care erau valabile si pentru masinile produse in Comunitatea Europeana.

Valoarea taxei de prima inmatriculare va fi stabilita in functie de gradul de poluare al vehiculului introdus in tara. Taxa nu se aplica pentru modelele hibride. Valoarea taxei va fi destul de mica pentru masinile care respecta normele de poluare impuse de UE, si foarte mare pentru modelele care nu respecta aceste norme. Prin aceasta taxa, Guvernul a intentionat sa previna importul masiv de masini de pe piata second-hand germana, masini care ar costa pana la 1000 de euro si ar polua foarte mult.

Comentarii (52)

  • ... un lucru bun
    poate asa se mai tine in frau importul de fiare vechi
    0 1
  • MARIAN
    INPORTUL DIN TARILE NON EU.
    DACA STIE CINEVA DACA MAI ESTE VALABILA REPATRIEREA
    0 0
  • TAXA INMATRICULARE
    o sa se gaseasca tot felul de modalitati pt a se aduce auto vechi.problema este ce se intimpla cu cele inmatriculate deja? cit o sa le mai vedem pe strazi?
    1 2
  • florin_cars
    taxe mariiiiiiiiiiiiiiiiiiii
    poate voi aveti prea multi bani..dar exista masini non euro..care sunt bijuterii sau arata/merg mai bine decat altele ce indeplinesc diverse norme de poluare EURO...va ganditi si voi ca toti romanii sunt bogati...sau care e problema voastra? DA...se vor gasi diverse metode..si se vor aduce...pt ca doar noi suntem mai destepti..sa avem asemenea taxe ENORME..avem motz, mai stiti?
    1 0
  • biciclistul
    candva o sa fie bine ...dar CAND?
    sa ma lamuriti si pe mine ca eu sunt mai prost...dincolo aia din Europa circula cu masini fara euro ,ieftine si fara batai de cap la noi de ce nu se poate !!!! Si hai sa nu mai dam vina pe guvern sau mai stiu eu pe cine de exemplu jurnlistii ce fac ?
    0 0
  • liviu panait
    va salut
    masinile SH din UE sint de calitate mai buna decit cele noi de aceiasi marca din Romania comercializate in Romania.
    0 0
  • Abuz legal???
    Cumva Dacia produce masini care sa acopere toata piata auto???
    Rasp: NU
    Loganu o sa il faca cumva si utilitara,coupe,cabrio,4x4,roadster, etc???
    Rasp: NU
    Inca o taxa care sa "protejeze" produsul autohton si care descurajeaza concurenta egala.
    Si o mica comparatie:un Logan full option nu egaleaza un E30 fabricat acum 20 de ani la nici un capitol!!! si care costa de ~5 ori mai putin in Germania.Cel mai mare motor pus pe Logan era cel mai mic gasit pe E30.La capitolul noxe Dacia e inca in urma.
    0 0
  • bogdan
    taxe inmaticulare
    cei care au inpus aceste taxe ori sint nebuni ori sint nebui.ginditiva la salariile medii acesti oameni nu au dreptul sa aiva o masina?nemernici care au inpus o astfel de lege vor sa ramina singuri cu masinile lor scumpe pe sosele sa dea dumnezeu sa umple rezervele spitalelor de otopedie
    1 0
  • Mihailov
    un lucru rau
    Daca in UE nu este o astfel de taxa, de ce la noi ar trebui sa fie. Parerea mea ca aceasta taxa nu o sa reziste, au grija europenii...
    0 1
  • Aberatie
    Poate va veni o vreme cind pe acesti domni guvernanti va trebui sa ii votam si atunci tare se vor mira de ce primesc atit de putine voturi.
    Parerea mea este ca si jurnalistii au o parte din vina ptr.ca nu informeaza suficient populatia sau o dezinformeaza,unii dintre ei.
    1 0
  • cristi
    Furam cu acte inregula
    Oare vom scapa odata de BIROCRATIE...NU,suntem Romani si asta ne ocupa tot tinpul.Ar trebui sa ne uitam in ograda noastra si sa scapam de harburile noastre de DACII sau nu...?
    0 0
  • s.dumitru
    taxe = hotie
    Daca domnii guvernanti cred ca isi bat joc de cei care se chinuie sa-si cumpere o amarata de masina , se inseala. Am umblat ca nebunu sa-mi iau un golan si peste tot mi-sa dat peste nas.Am luat o masina de 15 ani ( mb 190 ) ,care se comporta bine pe sosea,are design si eleganta careda clasa la dacia golan.Asa ca le multumesc celor ce au votat legea si le transmit " sa traiti....DAR NU BINE "
    0 0
  • spania
    locuiesc in spania si aici exista o taxa de "prima matriculare" ca sa protejeze productia interna. Se calculeaza insa in functie de valoarea automobilului a capacitatii cilindrice si a tipului de comustibil utilizat
    Exista o tabla de valori ale tuturor vehiculelor noi carora li se aplica un procent(..%)de "devalorizare" ceea de da aproximativ valoarea fiecarei masini(in functie de marca si anul de fabricatie), un pret bazic ca sa zic asa, in care optiunile extra nu sunt valorate
    Din aceasta valoare obtinuta se plateste pentru o masina diesel cu motor pana la 2000 cm3 si un motor benzina pana la 1600 cm3 un procent de 7% restul de motorizari 2001cm3(diesel) si 1601cm3(benzina) platesc taxa de 12% din valoarea masinii
    In acest fel masinile vechi platesc foarte putin iar cele noi destul de mult.
    Trucul pentru a nu avea pe strazi tot felul de jafuri este insa la verificarea tehnica, la masinile mai noi se face o data la 2 ani si la cele vechi la fiecare 6 luni in plus sunt extrem extrem de exigenti si ca sa treci verificarea tehnica pentru a inmatricula o masina uzata importata trebuie sa treaca si un test de "gaze" si mai exigent
    Ex: un bmw 320D din 2003 valora cand era nou si fara optiuni extra in jur de 25000€ din aceasta valoare se aplica o devalorizare de 56% da o valoare de 14000 masinii cu o varsta de 3 ani din astia 14000( pret cu care se vinde in targ o masina asa) se calculeaza 7% procent care e valoarea taxei (980-€)
    0 0
  • comparatie cu SUA
    Bha fratilor am si eu o parere: suntem ca un gainatz pe varf de munte cu pretentii de civilizatie. Aflati ca in SUA nu sunt norme de poluare la masini, din contra, ii doare in pix pe americani de cat consuma masinile lor si cat polueaza; basca nu au nici ITP. De aceea vezi la tot pasul pe linga masini bengoase si o groaza de ruginituri pe strazi. Asta nu-i impiedica sa fi cea mai prospera natiune, iar cetatenii au cele mai multe drepturi. Revenind la gainatzul national, oare comunistii astia de la putere prin aceasta taxa, nu-mi ingradesc dreptul meu la libertate? = vreau sa am ce masina isi poate permite muschiul meu...
    0 0
  • iata unde sa reclamati la UE
    fratilor, scrieti la greu la adresa de mai jos. Am scris la UE o reclamatie la departamentul de taxe si mi-au raspuns in mai putin de 24 ore (va dau si textul intreg). Scrieti citi mai multi sa se vada ca nu sintem niste mamaligi. UE o sa dea oricum Romania in judecata pentru taxe contrare legilor europeene.

    TAXUD-INFO@ec.europa.eu wrote:
    Dear Sir,
    Thank you for your email regarding the car
    registration tax in Romania.

    In this respect, it must be noted that Article 90 of
    the EC Treaty, as interpreted by the European Court
    of Justice, does not preclude Member States from
    levying car registration taxes, however, such taxes
    may not burden vehicles originating from other
    Member States more heavily than similar used
    vehicles already registered within the territory of
    a respective Member State.
    The Commission is aware of the Romanian car
    registration tax introduced by the Fiscal Code and
    indeed has serious concerns regarding certain
    aspects of its calculation. The Commission has put
    all the efforts to make Romania bring its
    legislation into compliance with Community law
    before the accession to the EU. Despite certain
    improvements Romanian legislation remains in breach
    of Community law. Since Romania has become a member
    of the EU the Commission may take an action against
    Romania on the basis of Article 226 of the EC Treaty
    by opening an infringement procedure which may lead
    to bringing the proceedings before the European
    Court of Justice. The Commission will not hesitate
    to react in this way.
    In any event, I would like to draw you attention to
    the fact that the above-mentioned procedure is long
    and does not have a direct effect on a specific
    case. Only the Commission and a particular Member
    State are considered to be the parties in this
    procedure to the exclusion of a particular taxpayer.
    Therefore, in order to ensure that you rights are
    respected you are advised to have recourse to
    national remedies.
    Kind regards.
    1 0
  • adrese la UE
    puneti mina si scrieti la urmatoarele adrese. Nimeni nu o sa o faca in locul nostru.
    Din ceea ce s-a scris in forum si din Cotidianul, iata adresele unde deduc ca trebuie sa scriem si sa reclamam la UE (5 adrese/ institutii):
    1) Comisia Petitii a Parlamentului UE
    Parlement europeen Commission des petitions Secretariat, Rue Wiertz B-1047 BRUXELLES, e-mail: petitions@europarl.europa.eu
    2) Comisia Europeana
    Commission of the European Communities (Attn: Secretary-General), B-1049 Brussels, Belgium e-mail: SG-PLAINTES@ec.europa.eu.
    3) Comisarul pt Protectia Consumatorului, dna Kuneva, la Comisia europeana
    4) Comisarul pt taxe si vami, dl Laszlo Kovacs, la Comisia european, e-mail: Laszlo.Kovacs@ec.europa.eu
    5) Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene
    Palais de la Cour de Justice, Boulevard Konrad Adenauer Kirchberg L-2925 Luxembourg, tel.: (352) 4303.1,
    fax: (352) 4303.2600, Internet: http://curia.europa.eu/

    Scrieti in loc sa va lamentati la nesfirsit. Daca Ungaria a fost condamnata, inseamna ca exista jurisprudenta si hotii nostrii de la guvernare pot fi pusi la punct. Se poate scrie in limba romana si probabil si direct pe mail.
    0 0
  • tot Liviu
    pentru Paul - comparatie cu SUA
    nu ai auzit de "emissions test"? lasa ca auzi acum...
    0 0
  • taxele astea
    pt un CIELO nu aveti idee cam cat o sa platim,anul acesta,dar pt o dacie obisnuita.A era sa uit o sa dispara de pe piata daciile,acum ca am intrat in UE?
    0 0
  • DaVinci
    raspuns la cipi
    Dacia Lgan polueaza in conf cu normele Euro 3 si in viitor (daca nu deja) chiar si cu Euro 4. Daca mergeti la un service klumea si intrebati pe cei care fak verificari si teste de fum, o sa iti surprinsi de raspuns. Dacia Logan pana in 6 luni nu are emisii de CO2. PS: stiu ca nu va vine sa credeti, dar asta e. By the way, nu am Logan si chiar nu-mi place deloc.
    0 0
  • zgubus
    taxe
    Cap patrat asta de Tariceanu ar trebui dat afara din Romania. Numai prostii face!Vreau un BMW coupe din 97.Ala imi place mie. Am bani sa-mi iau unul de un an.Dar eu vreau de ala .Ma obliga mister Citroen sa- mi iau ce vrea el. Il dau in judecata. Si oricum carute de care vinde el n-o sa cumpar .Mai bine merg pe jos.
    0 0
  • taxa masini import sua
    daca in ue exista norme euro1-euro4..daca aduc o masina din sua si vreau sa o inmatriculez, in afara de taxele vamale ce taxe platesc la prima inmatriculare????stie cineva un site ..ceva???
    0 0
  • hai la meeting!
    sa organizeze A.C.R.ul o manifestatie impotriva acestei taxe ,ca vor veni f multi oameni.Numai noi suntem un grup de vreo 20 persoane!
    U.E.trebuie sa vada ca nu suntem un popor de resemnati care asteapta intotdeauna ajutor de la altii!Ati vazut cum au desfiintat taxele alea de la frontiere cand au protestat camionagii!Asa trebuie actionat impotriva nemernicului de tari si a mutantului ala de valmar!
    Cei care cunosc Jurnalisti,propuneti articole si emisiuni teltvizate pe subiectul asta,ca sa le tremure chilotii nemernicilor din guvern.
    Astept sa mi se comunice unde si cand !
    0 0
  • Addy O M
    Taxa Tariceanu
    este o mare porcarie.Pentru noi,cei cu venituri medii,care deabia ne putem lua o masina cat de cat acceptabila.Acum chiar ca ne-a blocat.Este bine ca in Romania sa fie o taxa de mediu dar sa fie acceptabila si pentru oamenii de rand.Sincer va spun,ca lucrez in dom. asta fiind inginer auto,dar e jale cu actuala TAXA TTS:Tariceanu,Tiriac,Dacia-Renault ca sa nu spun Stroe.Sper sa-i amendeze cat mai curand UE.Cand il vezi pe Tariceanu cum vorbeste despre noua taxa chiar iti vine sa-l crezi.Deci un timp va exista aceasta taxa vom vedea pe strada mai des:Dacii,Renault-uri,Citoen-uri,peugeot-uri.Parca am fi la Paris.Numai bine
    0 0
  • atat stiu ei
    Atat stiu ei sa creeze taxe si impozite pt cei pe care ii reprezinta in parlament. da sa gandeasca cum e sa triesti cu salariu mediu nu sunt in stare si stiti de ce: ca am ales in fruntea noastra niste handicapati
    0 0
  • ahamm
    va dati seama sa cumparati un Logan de doi lei vai shi amar, sa plateshti in rate 10000 euro pt ce ? cand cu bani astia iti iei o mashina din strainatate care are o gramada de asistari shi tot felul de optiuni , bine asta in cazul romanului care are 10000 euro dar mai este varianta de a se gasi mashini chiar cu 500 euro in stare buna shi nu poluante ca shi daciile noastre din 80 84 toate ruginite .... etc alea sunt bune nu sunt poloante . nu prea cred eu sa se scoata taxa asta ca va dati seama ca s-ar desfinta uzina dacia haha shi cata lume manca shi traeste pe spatele ei hotie shi bataie de joc , coruptie tot felul ROMANIA da asa ii zice e tara noastra in care nu iti mai poti permite nimica . Eu sper sa se scoata taxa asta
    0 0
  • JURJIU RADU
    TAXA PRIMA MATRICULARE
    ESTE FOARTE MARE IN FUNCTIE DE VENITURILE DIN ROMANIA AR TREBUII REDUSA
    0 0
  • SA VOTAM ACEST GUVERN LA VIITOARELE ALEGERI DUPA CUM MERITA.
    0 0
  • taxa
    taxa de prima inmatriculare este purtatoare de tva ?
    0 0
  • JUPANU
    TAXA
    ...TAXA E O PROSTIE MAI "MARE CA EII"DAR LA ASTA LE IESTE CASTIGUL..!!"CE SA FACI DACA PARLAMENTARII NOSTRII AU ACTZIUNI LA DACIA:)))!!LAS CA E MAI BUNA DACIA LUI ...ALA...DIN ANII 80'..:!!VREAU SA AFLU CAT VA FII TAXA LA UN EURO 3 ..SI DE CAND VA INTRA IN VIGOARE...SI ALTE INFORMATZII REFERITOARE LA TAXAA..!!
    0 0
  • grigore ion
    taxa de prima inmatriculare
    o hotie pe fata
    0 0
  • sita camelia
    taxa de prima inmatriculare
    in loc sa ajute omu astia mai mult il jecmanesc.
    Rabele romanesti nu palueaza?si nu ia nimeni nici o masura
    0 0
  • taxa de prima inmatriculare
    cum se poate ca bancile vand la 31000 de mii si taxa se calculeaza la 35500 de mii lei vechi , asta ce e nu o hotie si porcarie ce face guvernul.
    0 0
  • taxa
    nu stiu de ce nu se scoate taxa pentruca multi ar cumpara masini din afara
    0 0
  • olguta ro,
    taxa de prima inmatriculare
    nu vedeti dragi romini ca guvernu asta lüpta inpotriva rominilor-ne ia toate drepturile.pür si simplu vor sa ne tina iar cu botül pe labe si sa mincam ce vor ei si sa conducem masini care vor ei.asa cum facea ceausescu.stam iar cu capul plecat inca 40 de ani in timp ce ei cei ce conduc tara se inbogatesc in citva ani miliardari in dolari.nimeni nu vede nimeni nu aude.sint americani care de sute de ani fac afaceri si nu au milioane de dolari pe care le face cei de la putere.rominia trezestete ma rog la dumnezeu pen.asta.va iubesc romini-.-.
    0 0
  • marius
    taxa .......tariceanu........
    d-ule presedinte?sa traiti bine?..interveniti putin si pentru noi,va rog sa-i scoateti taxele din cap rivalului dvs. TARICEANU DATIL AFARA.....SA DEMISIONEZE,CAI DAU EU AJUTOR SOCIAL DE 120 LEI PE LUNA ,DIN SOMAJUL MEU ,FAC PARA PARA CU EL SA MOARA MAMA LUI FRANKFURT DE NU.....
    0 0
  • taxa de prima inmatriculare - liste
    exista vreo organizatie, firma, institutie in birocratia cumplita si prea stufoasa din romania care sa alcatuiasca o lista cu taxele astea spre stiinta publicului? ce criterii exista pentru stabilirea unei taxe sau a alteia? cum poate un cetatean roman, care-si numara banutii, sa opteze pentru o masina straina de o anume vechime, de o anume marca, cilindree etc si sa-si poata calcula exact cheltuiala ce urmeaza a fi facuta? cine acorda consultanta in acest domeniu?
    0 0
  • import mashina din sua
    daca cumva cine va stie cum pot sa aduc mashina din sua si cat coasta?si daca stie cineva cat este taxa de inmatriculare pt mashina model 2006 si 2006 cu motor de 1800 de cc!varog trimitet email pe adresa:mirfary@yahoo.com va multumesc
    0 0
  • portugalia
    ei stau bine mersi,noi ne roadem unghiile,nu le pasa de cetateni, tariii lor.Ei traiesc,an-tro alta lume a lor si doar la noi e ca la nimeni...Si eu mi-am luat o masina an portugalia nu stiu cat ma costa anscrisul an romania.aici nu s-a auzit de euro la masini,sau uitat la mine ca la felul 3,
    0 0
  • gigi muschi
    eroare
    ba frate as vrea sa stiu si eu si sa l anunt si pe tariceanu,cine dracu si permite sa si ia o masina noua sa zicem logan cand salariul meu nu a sarit de 5 milioane ,bani cu care sa hranesc si doi Opel Frontera 2.4l 5-t? Lang EUR 1.190

    D-53773 Hennef

    EZ: 4/1992, 206.500 km, 92
    copii si o nevasta de 100 de kile,
    pai imi permit eu o masina de 7-10 000 de euroi,un matiz sau un logan,in nici un caz
    poate o coaja de opel frontera din 1992,pe care as da salariul pe un an,dar cu care mi as duce si eu familia odata pe an la o plimbare la maxim 50 km ca mai multe econmomii nu pot face in 12 luni ca asta ar insemna sa moara copilasii de foame
    0 0
  • turturica tariceanu
    taxa auto
    nu-l omite-ti in discutia despre taxa de prima imatriculare pe stufosul de TIRIAC care s-a refugiat in romania sa faca afaceri pt ca era suspect de evaziune in Germania. a venit aici asa cum a fost si-n decembrie 89 sa-si bata joc de noi. din cauza lui e introdusa taxa de p.i. Ce mai faci tataie cu atatia bani. Mai lasa-i si pe amarati sa se bucure de viata. anuleaza taxa ca fitu a reusit sa scape de urmarirea aia. Base, de ce dracu te-am ales, sa-i lasi pastia sa-si bata joc de noi. Taricene nu-ti ajung bani pt neveste ? lasa dracului taxa ca citroenul si asa nu se vinde, e o masina de cacat
    0 0
  • loredana
    taxa prima inmatriculare
    am un camion din 2001 si trebuie inmatriculat,asi dori inf.despre acesta taxa,anul acesta a intrat in vigoare.
    0 0
  • de ras
    baietii..trebuie sa ne moara generatia asta de comunisti din tara,o sa moara cu ideolodia aia care le-a bagat-o ceasca fortat in cap,trebuie doar sa avem grija sa moara ideile odata cu ei,daca raman si la noi o sa mai chinuim o generatie ! Multumesc
    0 0
  • RODICA
    COSTUL UNEI TAXE
    STIE CINEVA CAT E TAXA PENTRU O MASINA DEN 2 TONE, SAU CUM POT SA AFLU?
    0 0
  • catalin
    mihai
    vreau sa stiu cat costa taxa de prima matriculare
    0 0
  • stancu
    ionela
    am luat un golf3 1.4 benzinar cat e taxa?
    a intrat in vigoare noua taxa se poate plati?
    0 0
  • dan adrian
    taxa auto 2008
    cum poti sa vezi ce euro are masina care o cuperi fara sa mergi la RAR,multi vanzatori zic ca ii euro3 dar cand ajungi la RAR Ii euro2
    0 0
  • taxa auto 2008
    daca cumperi o masina din germania cu verificarea pina in anul 2010 de ce nu e valabila verificareasi la nois-au ñoi avem aparatura mai performanta ca nemtii.da ca sa ia banii la saraci inca o data ca numa asase inbogatesc hotii peste noapte de devin miliardariin valuta. aceasta taxa r.a.r.sa platit o data in germania ca din cauza asta le gasesti mai scumpe cu r a r facut nu ca cele la care se expira dupa 2 luni.lasati verificarea pina cind se expira si pe urma o facem la noi.nu ne baga nimeni mina-n buzunar sa ne fure,da ne obliga.ala-i hot adevarat fura de la el si da la altii.
    0 0
  • taxa auto actuala
    Cat ar costa taxa auto actuala pentru un Volvo S40 model 1999 benzina motor de 1.8 litri ? macar aproximativ
    1 0
  • @pepe
    Te invit sa o calculezi singur folosind aplicatia implementata pe site-ul nostru.
    Pentru a calcula taxa auto in varianta "15 decembrie 2008", intra pe link-ul de mai jos :
    http://www.automarket.ro/masini-noi/taxa_auto_2008.php

    Cu stima, Sebastian Toma
    0 0
  • bogdan
    suntem condusi de debiliiiiii
    bai disperatilor. daca un cetatean roman locuieste in franta si cumpara un bmw 318i anul 1999 motor 2000cm3. atunci cand il inscrie pe numele lui nu plateste mai mult de 200 euro. atunci de ce daca vrea sa il inmatriculeze in romania trebuie sa plateasca vre-o 3000 de euro? cum a ajuns guvernul romaniei la concluzia ca o masina polueaza mai mult in romania decat in ue??? taxa si guvern debil
    0 0
  • norma de poluare
    care este norma dde poluare pentru un ford tranzit de 2004 ?
    euro 3 sau 4?
    0 0
  • george aus
    am vrut sa trimet o nisan navara 2011 in rominia aici $ 20000 in rominia taxa este de 16000euro asami sa spus nu stiu adevarul daca este asa inseamna ca guvernul vrea sa faca din tara otara de fiare vechi am plecat cind ne conducea cizmari acuma ne conduce tilhari cind se va termina cu hotiile acolo cind se va intoarce tepes atunci avem de asteptat multa vreme (niciodata) aveti grija de voi fratilor sa auzim numai de bine
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru