Un Bugatti ruginit in lac timp de 73 de ani va fi scos la licitatie

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 30.11.2009
Un exemplar Bugatti Brescia Type 23 care a stat 73 de ani pe fundul Lacului Maggiore va fi vandut la licitatie de casa londoneza Bonhams.

Licitatiile care au ca subiect modelele auto de colectie bat recorduri nu doar in ceea ce priveste sumele pe care unii sunt dispusi sa le investeasca pentru a-si cumpara o masina de epoca, ci si recorduri care vizeaza starea masinilor vandute cu sume astronomice.

Astfel, dupa ce o casa de licitatii din Marea Britanie a vandut anul trecut cu 3.380.000 de euro un Bugatti Atalante Type 57S care a zacut uitat intr-un garaj timp de 50 de ani, casa Bonhams anunta o licitatie ciudata din toate punctele de vedere. Concret, Bonhams scoate la licitatie un Bugatti Brescia din 1925 care timp de 73 de ani a zacut pe fundul lacului italian Maggiore.

Desi starea masinii nu este una care sa imbie neaparat eventualii cumparatori, povestea care sta in spatele exemplarului Bugatti este una fabuloasa. Masina in cauza a fost cumparat la Nancy in 11 aprilie 1925 de Marco Schmuklerski, un tanar arhitect italian. Plecat din Ascona la Zurich intr-o calatorie de afaceri, acesta nu a platit vama la trecerea in Elvetia, iar vamesii au inceput sa caute masina pentru a-i da acestuia o amenda foarte mare pentru acea vreme.

prima idee care i-a venit italianului a fost sa lege masina de un lant si sa o ascunda in lac, deoarece legea elvetiana permitea distrugerea masinilor straine care nu au platit vama la trecerea granitei. Lantul s-a rupt din cauza coroziunii, iar masina a ajuns in anii '60 un punct de interes turistic in zona, fotografiile cu masina inecata in namolul de pe fundul lacului, la 52 de metri adancime, fiind la mare pret in Franta, Italia si Elvetia. Masina a fost recuperata in 12 iulie 2009, cand o echipa de scafandri din Ascona a scos la suprafata ramasitele acesteia.

Desi rugine a "mancat" o mare parte din partea aflata in apa, zona care s-a aflatin noroi a ramas conservata bine, cei 73 de ani nereusind sa stearga nuanta vopselei si tablitele de indentitate ale masinii. Mai mult, grila clasica Bugatti si cauciucul pneurilor au ramas intacte, rotile fiind inca umflate in momentul scoaterii masinii din apa.

Suma de plecare a licitatiei este de 500.000 de euro, insa pretul final va fi mult mai mare in conditiile in care interesul pentru modelul Bugatti scos din lac este unul enorm in zona Italia-Elvetia-Franta. Toate incasarile vor fi donate Fundatiei Damiano Tamagni, o asociatie italiana care lupta impotriva violentei asupra copiilor.

Comentarii (17)

  • .......n`am cuv
    enorm de mult pt o ruginitura... fie ea cu o super poveste in spate... risipa de bani
    11 12
  • marius
    Intr`adevar ...extraordinara povestea din spatele masinii...
    15 3
  • bai da nu vi se pare ca sunt cam multe coincidente pe aici... a stat 73 de ani pe fundul unui lac la 73 de m adancime...lasa'ti'o dracu de treaba, daca nu aveti date exacte scrieti si voi pe fundul lacului, ca astea prea bat la ochi...
    4 17
  • nu e risipa
    Nu mi se pare o risipa de bani tinand cont de unde pleaca si unde ajung acesti bani.
    Numai bine.
    18 3
  • cutarescu
    licitatie
    eu nu stiu de ce scot la licitatie o asemenea "rabla"
    ce mai face cu ea, o pune pe perete ca tablou?
    3 14
  • cccp
    Sigur nu e masina lui ILIESCU ?
    10 3
  • bugatti
    Nu stiu sigur daca este bugatti original sau replica pentru ca in poza cu ceasurile de bord litera L nu isi are rostul . un singur lucru e cert..tare des mai faceau curat in lac:)
    0 7
  • sal
    scrie la 52 de metri adancime nu la 73
    8 0
  • mio buga
    iote ce-i f grija pe unii.... e treaba me ce fac cu fieru, da??? hai mai bine la bere pe 1 dec!!!
    1 5
  • Bugatti Brescia Type 23
    Un articol foarte interesant, felicitari !
    6 1
  • realistul
    Interesant dar nu prea inteleg de ce, daca masina nu a fost accidentata, are farurile sparte, cauciucul din dreapta fata si motorul lipsa? In mod normal, farurile nu aveau de ce sa nu aiba geamul de sticla intact iar despre motor...

    LOL cred ca au venit romanasii nostrii si au dezmembrat-o sub apa :))
    2 2
  • acolo unde ti se pare k scrie L defapt scrie EB(ettore bugatti)...salut si vb celui de mai sus, motoru si lampile unde sunt ????
    1 0
  • Cristi
    Dacie
    Am o Dacie din 1972 vrea cineva sa o cumpere daca e cazu o tin in lac vreo 6 luni sa aiba vechime :P
    2 0
  • Au inceput sa caute prin balti diverse vechituri,ligheane...sa-i fie tarana usoara...
    1 0
  • interesant
    52 de metri adancime? si e rugina nu rugine ;)
    0 0
  • glomnicu
    traducere
    chiar nu aveti un traducator din engleza in romana?? de ce folositi programe de pe net??
    0 0
  • @Automarket
    Dupa licitatie sa ne anuntati cu cat s-a vandut daca se poate :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru