325.3 km/h pentru Skoda Octavia RS la Bonneville

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 16.08.2011
Skoda ne demonstrează că unele îmbunătăţiri tehnice şi aerodinamice pot face minuni: o Octavia RS de 500 de cai a atins o viteză record pe lacul sărat de la Bonneville.

Esential

325.3 km/h este viteza atinsă de versiunea Octavia RS pregătită special de Skoda pentru Bonneville Speed Week.

SUA începe să devină un loc de pelerinaj pentru mărci care nu sunt cunoscute pe tărâm american. Astfel, în exerciţii de marketing extrem de interesante, Dacia şi Skoda au ajuns să performeze la competiţii, întreceri sau evenimente care au loc în Statele Unite cu prototipuri extrem de performante pentru a-şi face imagine şi pentru a stârni admiraţia unui public deloc familiarizat cu aceste maşini.

După ce Dacia a atacat faimoasa urcare de pe Pikes Peak cu Duster No Limit, un prototip de 700 de cai putere care a făcut vâlvă în lumea auto mondială, Skoda a dus pe lacul sărat de la Bonneville, un loc căutat de împătimiţii vitezei, o versiune specială de 500 de cai putere a lui Octavia RS. De altfel, Automarket vă anunţa acum două luni despre intenţiile Skoda, constructorul ceh dorind să intre cu Octavia în categoria maşinilor care au depăşit bariera de 200 de mile pe oră (322 km/h) pentru a celebra 10 ani de existenţă a diviziei RS.

Ei bine, fanii Skoda au motive de bucurie, deoarece veştile care vin dinspre Bonneville sunt foarte bune.

Exemplarul Octavia RS pregătit special de inginerii Skoda şi pilotat de britanicul Richard Meaden a reuşit să atingă 202.15 mile pe oră (325.3 km/h) la a şasea încercare în cadrul Bonneville Speed Week, cifra fiind atinsă cu patru zile înainte de data planificată.

Astfel, cu încă cinci zile rămase până la finalul evenimentului de la Bonneville, Skoda va încerca să doboare recordul absolut de viteză pentru maşini de producţie cu motoare de 2.0 litri, versiunea de 500 de cai a modelului ceh având la bază aceeaşi unitate cu patru cilindri de pe varianta de stradă a lui Octavia RS. Viteza la care ţintesc inginerii Skoda este de 347.6 km/h.

OCTAVIA RS DE LA BONNEVILLE

Prototipul Octavia RS pe care Skoda l-a dus la Bonneville are la bază versiunea de serie a modelului ceh, dar vine cu modificări substanţiale la capitolele aerodinamic şi tehnic pentru a se obţine performanţe îmbunătăţite. Astfel, motorul TSI de 2.0 litri are turbina schimbată cu o unitate Garrett de dimensiuni mari, iar benzina utilizată are o cifră octanică foarte ridicată.

Maşina are jante şi panouri speciale pe caroserie, un roll-cage ranforsat, paraşută ataşată şi are garda la sol coborâtă cu 8 centimetri faţă de versiunea standard octavia RS.

Comentarii (4)

  • O realizare mare.
    12 9
  • orezul
    sa vezi acum cum se umfla orezul in posesorul de skoda
    11 5
  • andrei
    sincer ma mir ca a ajuns la viteza asta cu numai 500 cai, se stie ca pe lac de sare se ajunge mult mai greu la viteze mari, dar o fi asa cum zic
    5 1
  • marius
    subiecy:))
    nu se umfla dudule orezu pt ca versiunea rs nomala are 170 respectiv 240 cp si nu prinde decat 250;)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru