Aceasta este prima masina zburatoare din lume!

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 19.03.2009
Cinci absolventi ai Massachussets Institute of Technology au creat prima masina zburatoare din lume, botezata Terrafugia Transition.

Cinci absolventi ai prestigioasei facultati Massachussets Institute of Technology din Statele Unite ale Americii au transformat ideea de masina zburatoare in realitate. Acestia au botezat noul vehicul "Terrafugia Transition", zborul inaugural incheindu-se cu succes la New York.

Transition este o aeronava cu doua locuri, care este proiectata sa decoleze de pe aeroporturi de dimensiuni mici si sa poata fi condusa la viteze de croaziera pe autostrazi. Transformarea de la avion la automobil dureaza doar 30 de secunde. Autonomia lui Terrafugia Transition este de 720 km, pe care ii poate parcurge la o viteza de peste 190 km/h. Aceasta aeronava poate fi pilotata cu o licenta de pilot amator.

Terrafugia Transition foloseste o elice amplasata in partea posterioara pentru zbor si tractiune fata pentru circularea pe drumurile publice. Vehiculul are doua motoare care sunt alimentate cu benzina fara plumb.Desi modelul nu va fi produs in serie in vederea comercializarii, acesta demonstreaza existenta potentialului si a tehnologiei necesare realizarii unei asemenea inventii.

Primul zbor de test - Camera A

Primul zbor de test - Camera B

Interviu cu pilotul de teste care a pilotat Terrafugia Transition in decursul primului zbor

Animatie Digitala care surprinde aterizarea lui Terrafugia Transition

Parcarea lui Terrafugia Transition intr-un garaj obisnuit

Via | GlobalMotors

Comentarii (28)

  • Super!
    Acum n-o sa fie aglomeratie doar pre strazi ci si pe cer..si din cand in cand mai pica cate una, vorba poetului: A inceput de ieri sa cada / cate o masina / acum...a stat / ce s-a intamplat? / a ramas fara benzina

    Serios vorbind acum, mi se pare super tare idea. Daca ar face-o sa decoleze vertical, ar fi cea mai mare inventie a secolului
    0 0
  • Daniel
    Primul, prima si ceilalti
    N-as zice ca este chiar prima:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_car_(aircraft)
    0 0
  • jmeeecher
    gata nu imi mai iau duster :))) lol
    mashina zburatoare
    da cred ca se poate proiecta o mashian mai finutza
    care sa mai arate a masina.cu aripi retractante.dar are sa mai treaca apa pe dunare.. asteptam sau inventam noi? pacat c anu sunt fonduri
    0 0
  • renato
    nu e prima masina zburatoare
    nu e prima masina zburatoare... mai uitativa si voi pe Discovery si pe National Geographic
    0 0
  • @renato
    Spre deosebire de exponatele prezentate pe postul Discovery, aceasta aeronava poate fi folosita in trafic la fel ca un vehicul obisnuit - datorita dimensiunilor, evident.

    Multumesc pentru atentie.
    0 0
  • URAGANU
    porcarie
    Profundorul ala din fata e inutil. Daca-i ducea putin capul la aerodinamica ii puneau 2 aripioare stereo in fata.

    In fine, oricum e o porcarie.

    Vorba cuiva mai sus dupa autor "a-nceput de ieri sa cada" :))

    O sa se bage permisele de conducere tip Z si vom face scoala pe Dacii modificate cu aripi care se ridica de la sol numai daca sar toti pasagerii in acelasi timp :)))

    Uraaaaaaaaat
    0 0
  • anonim
    re:porcarie
    URAGANE lumea ii plina de cei ca tine... lasa niste referinte sa ne holbam si noi la ce ai construit tu sau ce ai lasat dupa tine.
    0 0
  • exponate
    D-le Sebastian Toma, se pare ca nu prea stiti sa puneti titluri si mai dati si raspunsuri pline de "E-uri" personale, "evident".
    Titlul suna: "Aceasta este prima masina zburatoare din lume!". Ei bine, e gresit.
    Daniel si renato au avut dreptate. Daca vreti sa nu informati gresit, schimbati titlul. Si nu e primul cu care o dati in bara.
    Cum stam cu fragmentarea?
    Din dorinta de a oferi cititorilor ceva in premiera, exagerati. Incercati sa va detasati de restul ziaristior (a se vedea orice jurnal de stiri).
    O zi buna d-le Toma!
    0 0
  • Florin
    .....
    http://www.moller.com/skycar.htm
    0 0
  • @URAGANU
    ce legatura are profundoru' frontal cu cele doua aripioare stereo? Si la ce te-ai gandit cand ai zis ca mai bine ar inlocui suprafata in discutie? In prima poza profundorul ala frontal bracat pare sa joace rol de suprafata portanta suplimentara la viteze mici. Parerea mea.
    0 0
  • naspa
    daca asta mai e masina s-o conduca ei,nu-i nici avion nici elicopter dar nici masina,sa mi-o dea gratis si nu as conduce-o,parerea mea...
    0 0
  • hehehe
    he
    ce mult seamana a masina ....
    0 0
  • @TOMA
    mestere vezi ca a mai exista o masina zburatoare functionala, care putea merge in trafic. s-au produs doar cateva exemplare si apoi a fost uitata. imi scapa acum numele.
    0 0
  • spiritu
    amercanii-s devina:|
    Amercanii au facut rahatu asta,ei sa-l manance...pana la urma o sa zburam aiurea si o sa murim ca prostii ca in aer nu prea ai frana,mai ales daca ai ragalia din reportaj.prefer sa am o masina pe care nu trebuie sa o conduc, sa se conduca singura, sau sa faca orice altceva decat sa zboare.asta e ideea de masina,sa stea la sol,nu sa zboare.

    Mi se pare complet deplasata ideea de masina cu elice.vad ca majoritatea ati inghitit galusca,dar daca intra in practica,ceea ce nu vreau,o sa manancam la coliva de o sa ni se aplece....

    In caz ca va inlocui avionul personal ar fi altceva,dar sincer nu as vedea-o pe pitzi la volanul unei chestii ca asta.
    Scuzati plictiseala provocata,sanatate
    0 0
  • AndreiRN
    Pt Spiritu
    Stai in autobuz si gata.
    Cata frustrare si invidie.
    0 0
  • @spiritu'
    ...il ai liber dar minte ti-e blocata. Ce vezi aici e o struto-camila care face doua lucruri in acelasi timp. Evident nu face bine nici una nici alta: nu o conduci ca pe un Carrera dar nici F-22 nu-i. E o idee aplicabila americanilor, australienilor, africanilor (daca au cu ce). Aici foarte putin probabil sa vezi asa ceva. Asa ca pune-ti pofta in cui, coliva nu vei manca!
    0 0
  • Publispace
    Hai fie...
    Bine mai, hai fie. Nu e masina, nu e avion, nu e... dar totusi ceva e.
    Intrebarea mea (pentru ca restul subiectelor le-ati dezbatut voi mai sus) : - Cat consuma o "chestie" de asta? Apuc sa zbor din pompa in pompa macar? Si asta tinand cont ca cel putin la noi benzinariile sunt din 200 - 200 de metri cel mult.. - in orase, si destul de departate in exterior.
    Ce fac daca raman fara? Imi dau drumu la vale pe "ultita" si sper din suflet sa prind suficienta viteza cat sa apuc sa desfac aripioarele si sa mai zbor 300-400 de metri?
    0 0
  • un consum de 7-12L/h ar fi destul de "corect". Avioanele de genu' asta consuma (de obicei) mai putin decat o sportiva
    0 0
  • titlul
    titlul corect era ''aceasta este ULTIMA masina zburatoare''
    0 0
  • @Publispace
    Daca ramai fara...te-ai ars! Ai impresia ca orice creatura care are permis auto de conducere poate fi si pilot?
    0 0
  • imi permiti o adaugire?
    Ai impresia ca orice creatura care are permis auto de conducere poate fi si...sofer?
    0 0
  • ...
    Haideti sa nu mai vorbim de parca am fi experti ,iar cei care au creat-o ar fi niste incompetenti...voi ati fost in stare sa o creati? ...totusi nu e un simplu desen cu superman al unui copil de 5 ani, ci un obiect real la care studentii aceia au muncit destul de mult ca sa o vada in forma finala.
    In primul rand masina aceasta, chiar daca s-ar produce in serie, nu ar ajunge intr-un viitor apropiat in Romania , iar in momentul cand ar ajunge , nu orice sofer ar fi si in stare sa o piloteze.
    In al doilea rand, nu e nici masina nici avion, ok~ duh asta era si ideea!!! ca daca era masina sau avion nou nu le vedeati la un reportaj de genul asta ..
    0 0
  • ...
    Intrebarea ar fi nu daca ramai fara benzina ce te faci (ca doar nu esti asa de idiot sa o pilotezi prin aer pana ramane fara combustibil...) ci ...daca ramai fara creier ce te faci? te arunci din avion si cazi in masina..
    1 0
  • HA!
    Eu mi-as lua una. Si pentru simplul fapt ca-mi place sa zbor. Numa' ca n-am cu ce.
    0 0
  • mda.. un avion cu 4 roti in loc de 3...
    0 0
  • AOldDog
    Spirit slab de observatie !?
    FRATZILOR !!! nu a vazut nimeni ca trebuie sa decolezi si sa aterizezi de pe un aeroport ? Pai acesta ar fi primu' si ultimu' argument sa te faca sa NU o cumperi ... Imaginatziva cozi la intrare si iesire de pe aeroport .... si cit tre sa asteptzi pin' primeshti autorizatia de decolare ...
    Spunea cineva mai sus ca daca decola vertical ... pai daca decola ca harrieru' s-ar reduce populatia lumii instantaneu .... LoL
    Daca ar fi un fel de elicopter ar mai fi ceva ... da atunci s-ar pune intrebarea de ce sa nu itzi iei un Kit deala' Do-It-Yourself de elicopter ?
    0 0
  • Andrei.
    hmmm
    http://www.moller.com/skycar.htm e frumos :). SI decolarea verticala e ceea ce trebuie ! Te urci in masina decolezi si gata. Problema este alta: la cati tampiti conduc pe sosele, unde ai posibilitatea sa mergi inainte inapoi stanga si dreapta deci doar 4 directii dinc are te asiguri, imaginati-va ce haos ar fi in aer cand trebuie sa te asiguri DIN TOATE unghiurile, stanga dreapta, sus, jos, inainte, spate, pe diagonale(si sunt o gramada de diagonale).E frumos, dar acolo sepr ca nu or sa se dea brevetele de pilotaj ca la pitesti ^_^. Eu unul visez de mult la o asemenea masina, si cand o sa apara o sa mi-o cumpar .
    1 0
  • Andrei.
    ba e bine
    @AOldDog: Daca vrei sa pleci cu masina ca sa nu mai inchiriezi de acolo una sau sa iei taxiuri pana ramai fara bani, sa zicemc a vrei sa pleci in Anglia din ROmania, eu zic ca merita sa astepti si 3 ore pana poti decola, decat sa fac x zile pe drum cu masina, nu crezi ?;) SI daca se pune in practica decolarea verticala... ar fi super dxar trebuie sa fii foarte atent sa nu vina vre-un idiot sa te izbesti de el :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru