Analistii germani: "O alianta Opel-Fiat e putin probabila"

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 24.04.2009
Desi discutiile dintre Fiat si Opel au fost confirmate, analistii auto germani sunt sceptici cu privire la o viitoarealianta intre cele doua marci europene.

Desi informatiile publicate ieri de o parte din presa germana anuntau ca Fiat si Opel pregatesc o colaborare si se afla in negocieri intense in acest sens, analistii germani sustin ca ipoteza cumpararii Opel de catre Fiat Group este una putin posibila. Specialistii se declara sceptici cu privire la incheierea unor discutii la acest nivel, desi negocierile au fost confirmate de liderii sindicatelor si de politicienii germani.

"Fiat si Magna Steyr se afla printre posibilii viitori parteneri. Deocamdata nu exista insa nicio decizie preliminara in acest sens", a declarat Roland Koch, premierul landului Hesse, acolo unde se afla birourile centrale Opel. De cealalta parte, declaratiile sefului Fiat, Sergio Marchionne, nu exclud o colaborare cu Opel, aceasta urmand sa aiba loc insa doar daca negocierile cu americanii de la Chrysler vor cadea.

In tot acest context, unii analisti ai pietei auto din Germania considera ca ipotezele unei colaborari sunt putin probabil sa se adevereasca. "O alianta intre cei doi constructori ar insemna ca vor disparea intre 5000 si 8000 de locuri de munca, Este adevarat, insa, ca alte 20.000 de posturi vor fi salvate.

Scenariul unei astfel de colaborari reprezinta cea mai buna solutie pentru Opel, deoarece compania germana ar avea nevoie de un partener pentru a deveni indeajuns de mare si pentru a putea sa treaca peste probleme. Ar fi posibila si o impartire a costurilor, insa Opel nu ar avansa printr-o alianta cu Fiat, deoarece ambele marci concureaza pe aceleasi piete in Europa. Avand in vedere faptul ca Fiat si Opel au colaborat anterior intre 2000 si 2005, insa contractul s-a incheiat prost pentru GM, acestia fiind nevoiti sa plateasca 1.5 milioane de euro pentru ruperea unilaterala a contractului, sunt sceptic in privinta unei aliante actuale Fiat-Opel", spune Juergen Pieper, analist Matzler Bank.

Compania Opel face parte din grupul GM de 80 de ani, fiind vazuta ca un simbol al industriei germane de automobile. Numarul angajatilor Opel din Germania ajunge la 26.000.

via | AFP

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru