Banca Chinei intră pe fir în discuţiile pentru preluarea Saab
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Telenovela Saab vine cu episoade noi în fiecare săptămână. După ce a fost aproape de faliment de câteva ori în ultimele patru luni şi după ce două companii chineze - Pang Da şi Youngman - s-au oferit să cumpere o mare parte dintre acţiunile Saab pentru a salva brandul suedez, pe fir intră acum alte nume care au potenţialul de a cumpăra Saab.
Swedish Automobile (fost Spyker), proprietarul Saab, a anunţat azi că în discuţiile legate de salvarea companiei suedeze a intrat Banca Chinei, a patra bancă ca mărime în China. Youngman a rămas pe fir în vederea stabilirii unei tranzacţii, în timp ce Pang Da pare că se depărtează de un succes în încercarea de a cumpăra participaţii în Saab.
"Discuţiile includ găsirea unei soluţii pe termen scurt care ne-ar da posibilitatea de a plăti salariile angajaţilor pe luna noiembrie şi de a continua reorganizarea. Finalul discuţiilor este însă încă nesigur", spune comunicatul oficial Swedish Automotive.
În cazul în care tranzaţia ar fi oficializată, Banca Chinei va primi 29.9% din Saab, Youngman ar ajunge la 19.9%, în timp ce majoritatea acţiunilor vor fi deţinute în continuare de Swedish Automobile (circa 50.1%). General Motors nu ar mai avea, astfel, motive de a bloca trazacţia.
GM anunţase că va bloca orice schimbare de acţionariat în cazul în care Pang Da şi Youngman vor cumpăra majoritatea acţiunilor la Saab din cauza faptului că tehnologia proprie - GM este încă furnizorul soluţiilor tehnologice pentru modelele mărcii - ar ajunge în mâinile unor concurenţi pe piaţa chineză.Saab se află în continuarea sub protecţia unei curţi judecătoreşti din Suedia, compania suedeză fiind retsantă cu plata salariilor angajaţilor pe ultimele patru luni. Fabrica Saab din Trollhattan nu a mai produs maşini din aprilie.
via | Automotive News (înreg.)
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Industrie
-
Potrivit celor mai recente informații, industria auto ar putea intra din nou în impas din cauza rezervelor scăzute de spumă folosită la confecționarea scaunelor. Producția de automobile ar avea de suferit în următoarele săptămâni. (06.03)
-
Škoda a atins borna de 15 milioane de mașini produse la uzina principală din Mlada Boleslav, după 116 ani de activitate. (06.03)
-
Constructorul suedez de automobile intenționează să lanseze mai puține modele sedan sau break, în contextul în care vânzările de SUV-uri sunt în continuă creștere. Anunțul a fost făcut chiar de șeful companiei, Hakan Samuelsson. (06.03)
-
OFICIAL: Hyundai Bayon debutează ca rival pentru Ford Puma și Nissan Juke
-
VIDEO: Hongqi H9 este răspunsul chinezilor la BMW Seria 7 și Mercedes-Benz Clasa S
-
Hyundai Ioniq 5: cele 3.000 de exemplare ale ediției de lansare au fost vândute în mai puțin 24 de ore
-
Toyota Yaris este Mașina Anului 2021 în Europa. Podiumul, completat de Fiat 500 și Cupra Formentor
-
Noul Opel Zafira Life Crosscamp este o autorulotă: are chicinetă la bord și trei paturi
Comentarii (4)