Benzina din România este mai scumpă decât în Germania şi Franţa

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 22.09.2010
Reprezentanţii companiilor petroliere justifică preţul mare al carburanţilor din ţara noastră înainte de taxe prin productivitatea scăzută a rafinăriilor româneşti.

Un litru de benzină produs în România costă mai mult decât un litru de benzină fabricat în Europa de Vest. Aceeaşi afirmaţie este valabilă şi pentru motorina produsă la noi în ţară, transformând România într-o ţară cu preţuri anormal de mari ale carburanţilor. O comparaţie făcută de colegii de la Gândul a relevat faptul că preţul unui litru de benzină fără plumb cu CO95 costă 0.523 euro în România, în timp ce francezii şi germanii plătesc mai puţin. Mai exact, un litru de benzină CO95 costă 0.503 euro în Franţa fără taxe, în timp ce acelaşi sortiment costă 0.512 euro în Germania sau 0,514 euro în Austria, tot fără taxe.

BENZINA E MAI IEFTINĂ ÎN ANGLIA, BULGARIA, POLONIA ŞI ALTE ŢĂRI

Polonezii şi bulgarii plătesc şi ei mai puţin pentru un litru de benzină fără taxe, acesta costând 0.515 euro în Bulgaria şi 0.513 euro în Polonia. Dacă vă pregăteaţi să argumentaţi că benzina este mai ieftină pentru că ţările respective nu ar fi la fel de dezvoltate ca România, vă spunem că un litru de benzină costă 0.485 euro în Marea Britanie.

Dacă ne poate consola cu ceva, există benzină mai scumpă în alte ţări din Europa. Una dintre acestea ar fi Italia, unde un litru de benzină de 95 costă 0.568 euro fără taxe. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Spania, Cipru, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Irlanda şi Grecia – fiecare ţară având valori diferite, dar nu mai mici de 0.524 şi nu mai mari de 0.550 euro pe litru fără taxe.

COMPANIILE PETROLIERE DAU VINA PE PRODUCTIVITATEA SCĂZUTĂ DIN ROMÂNIA

Întrebaţi de ce este mai scumpă benzina în România, oficialii companiilor petroliere au dat vina pe productivitatea scăzută. Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil, a declarat într-un interviu pentru Gândul că toate costurile de producţie ale carburanţilor în România sunt mai mari aici decât în Occident pentru că toate elementele necesare sunt mai scumpe în România, fie că vorbim de costurile de procesare sau de energia utilizată la procesarea ţiţeiului.

Totodată, taxele din România sunt de două sau de trei ori mai mari decât în alte ţări, iar exemplu utilizat a fost al operatorului Oil Terminal din Constanţa, care aplică tarife de aproape trei ori mai mari decât un operator din Rotterdam.

Echipele de prelucrare a ţiţeiului din România sunt de cinci ori mai numeroase în ţara noastră, spune Constantin Tampiza. Într-o rafinărie ca Petrotel lucreză 600 de persoane în producţie, în timp ce străinii se descurcă cu doar 100. Oficialul Lukoil nu a dat o justificare clară a motivului pentru care au nevoie de un personal atât de numeros în comparaţie cu vecinii de la Vest, dar putem bănui că lipsa robotizării este un factor important.

Via | Gândul 
Foto | CiprianMihai

Comentarii (28)

  • Normal
    Pentru ca sectorul petrolier este un fel de monopol , statul a dat orice pargie de control din mana , de asta se ajunge la aberatii de genul asta .

    Felicitari guvernelor de pana acum .
    20 2
  • Nu fac politica, dar ne meritam soarta. Azi cand unii ies in strada, sunt criticati.
    19 2
  • Fuck romania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
    17 5
  • BOICOT
    Daca era un lucru pentru care merita iesit in strada era pretul la benzina si taxele auto.

    Turma raspunde: BHHHEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
    17 1
  • andrei
    fara taxe
    acum nu zic ca nu e rau. dar asta arata, intr-adevar, productivitate scazut. si competitie lipsa, deci sistem capitalist foarte schiop. dar, pe de alta parte, noi nu platit benzina si motorina fara taxe. deci ne intereseaza pretul la pompa. care e un pic altul si, oricum,, un pic altfel in comparatie cu ce e in alte state.
    8 0
  • ....
    Am o bicicleta in garaj......... Tot imi zambeste de ceva vreme incoace si imi spune:"Las'ca pun eu mana pe tine!!!" Tind sa ii dau dreptate.....


    E chiar ridicol, strigator la cer!!!!
    20 0
  • @ Automarket
    Breaking News ! Daimler AG ofera 9 miliarde euro pentru FIAT Industrial !
    Presa germana si italiana au anuntat azi ca germanii de la Daimler AG sunt interesati sa cumpere FIAT Industrial pentru care ar plati 9 miliarde euro . In lunile trecute aparusera zvonuri in presa germana ca si VW Group ar fi interesat sa cumpere IVECO . In aceasta luna conducerea FIAT a hotarat separarea diviziei auto de cea comerciala ( FIAT Industrial ), incepand cu 1 Ianuarie 2011 FIAT Industrial urmand sa fie tranzactionat la bursa . Daca Daimler sau VW vor cumpara FIAT Industrial, FIAT nu va mai avea nicio datorie si se va putea concentra asupra aliantei cu Chrysler . Mai multe detalii despre stirea aparuta azi in presa germana si italiana in urmatoarele linkuri : http://www.repubblica.it/economia/2010/09/22/news/fiat_industrial_interessa_a_daimler_ci_sarebbe_una_pre-offerta_di_9_miliardi-7307092/ si http://www.manager-magazin.de/unternehmen/automobil/0,2828,718837,00.html
    3 3
  • ..
    Gasesti locatii cu benzina/motorina mai ieftina decat la noi ; de ex, in Germania , daca alimentezi de la statiile din oraselele mici de pe langa autostrada , gasesti preturi super bune ( motorina 1.08 euro/ litru , in jur de 4.6 lei )
    5 2
  • e scumpa pentru ca e mult mai proasta ca afara..... huh?! stai... ceva nu suna bine.... :p
    12 2
  • pai in franta oricum e aproape cea mai ieftina benzina
    3 3
  • @dl. Toma
    Iar un titlu care nu e corect. Chiar aseara vorbeam cu un prieten din Germania si pretul benzinei e mult mai mare acolo fata de Romania. Asta desi pretul fara taxe e mai mare la noi.
    Dvs. spuneti ca MOMENTAN. Lucrati in guvern? Aveti vreo sursa?
    Sunteti ca o soacra care se baga in cearta dintre sot si sotie. Faceti doar manipulare negativa si bagati ura in romanii care sunt si asa cum sunt.
    Am inteles ca traiti din senzational, dvs. stiristii, dar ar trebui ca macar titlul sa fie corect. Nu ma mai chinuiam sa dau click si sa vad o alta stire care nu ma interesa.
    Era greu daca titlul incepea cu "Benzina fara taxe..."?
    11 2
  • Merc driver
    Chiar nu vede nimeni?
    Fratilor, pe noi ne doare pretul la pompa (cu toate taxele) si raportat la puterea de cumparare a romanului. Degeaba facem comparatii de pret cu alte tari unde salariu minim este 1500 euro si mediu peste 2000.
    14 1
  • Benzina intr-adevar ieftina gasesti in Luxemburg, sau Elvetia daca luam in considerare si tara non-UE.

    Altfel cum am observat, cel putin anul trecut, cum vii mai spre Vest preturile la carburanti cresc...RO, HU, AT, DE, NL, fiecare are preturi mai mari decat precedentul. Dar asta e.

    Cel putin in Germania (partea cu NL) unde in weekend pretul e undeva pe la 1.35 (cu mici variatii in functie de firma) la pompa e afisat ca din pretul total taxele sunt in jur de 0.85, EURO desigur.
    6 0
  • Gheorghe
    Da
    Mi se pare corect sa fie benzina mai scumpa ca in vest doar si drumurile sant mai bune!
    9 0
  • ultimull
    Nervi macinati degeaba
    Pana la urma tot dorinta guvernului de kkt din romania e aplicata si in cazul de fatza, adica , lasa-i pe prosti sa se certe intre ei, ca ne vedem noi de ale noastre , adica exact ce faceti voi acum aici.

    Felicitari!

    Cat despre pretul carburantilor, or sa creasca atat de mult pe cat vor dori ei, ca daca nu , ce am putea face ??

    Am lasa noi masina acasa?

    si 10 lei daca s-ar fi facut un l de benzina garantez ca tot coada va fi peste tot , intr-adevar nu ar convenii nimanui, dar tot o veti face, si u , si eu , si toti, pt ca am ajuns intr-un loc unde comoditatea si suferinta oamenilor de ei insasi e mult peste cotele normal in tara asta, iar intr-o tara unde se merge pe ideea " ce-a facut ala maaa??? bagami-as sa faca sa dreaga" si nervi si toate cele!

    In primul rand la noi in tara ar trebui sa schimbam mentalitatea oamenilor nu lucrurile care n-i se ofera, fie ele mai scumpe sau mai ieftine.

    Back to topic: ati fost toti martori la "super oferta" Petrom care alerga romanii precum cainii peste tot pe unde doreau ei , ca era benzina mai ieftina :| BRAVOOOOO pai daca pentru o zi , 2 ,3, 15 puteti ieftinii beniza, de ce nu o faceti constant?

    PENTRU CA SUNTETI ULTIMII C.... DE OAMENI!

    De aceea nu o sa vedeti prea curand schimbari pe plaiurile noastre!
    9 1
  • Gerula
    Din ce in ce mai scumpa
    Am urmarit evolutia pretului benzinei CO95 la una din statiile unei anume retea de distributie a carburantilor. Aceste este modificat zilnic in asa fel incat, pe nesimtite, in doua saptamani a crescut de la 4.52 la 4.77 !!!!

    De ce oare? De ce se invoca pretul titeiului crud pe piata mondiala cand inj urma cu patru-cinci ani era dublu decat acum ?

    Ce justificari mincinoase cand de fapt suntem storsi pana la ultimele resurse pentru a carpi rahatul de buget si mizeria in care ne-a adus gasca asta de neghiobi ce ne conduc.
    9 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    Si ar fi si mai scumpa, daca ar fi si de calitate
    6 1
  • nemtalau
    pret umflat artificial
    ar fi interesant cit cistiga echipa "manageriala" si cit cistiga muncitorimea. daca aflam o sa ne dam seama de ce e scump carburantul (la fel si in alte tari, ca d'aia e capitalism=economie de piata=specula).
    0 0
  • crysti09
    Combustibilul e mai ieftin in Austria decat in Germania pentru ca in Germania acciza taxei de drum este inclusa in acest pret.

    La noi, avem Ro Vinieta, avem acciza de drum in pretul combustibilului si mai avem taxa de pod "marita" la Fetesti.

    Ce oameni suntem? In baza carei legi suntem jefuiti? Constitutia permite?
    6 1
  • Hunter
    Wow....oare chiar asa sa fie ?!
    Mama ce comentarii pe aici, ce intrebari retorice...in baza carei legi suntem jefuiti ?! :)) Buna comedia asta la romani...pentur toti intrebaciosii astia mirati.....SUNTEM FURATI IN BAZA PROSTIEI SI TOLERANTEI NOASTRE !!!! La orice capitol, in orice domeniu, aia destepti profita de aia multi si prosti !!! Asa este in toata lumea, si mai ales in tara asta de cacao....daca dupa 20 de ani de bataie de joc mai sunt destui care se intreaba: "AAAA, oare de ce e dracu asa negru in tara asta ?! Oare in baza carei legi ne-o furam ?! Care articol al Constitutiei prevede tzepele ?!" ne meritam soarta si faptul ca suferim toti....de la ai mai prosti la ai mai....prosti....ca pana la urma la asta se reduce totul....prostia noastra.....sa si mancam "gogosi", ne stau in gat dar nici nu le scuipam afara....suferim ca asta ne este natia, asa-i soiul, de neam prost.
    7 1
  • Poi la noi e tara lui papura voda, toti muis..... din guvern au furat cat au putut si pe langa ei ceilalti care au facut afaceri cu statul si alte combinatii si acum noi oamenii de rand sa suportam toate kkturile lor de jegosi, imputiti, infecti.N-au nici o frica de Dumnezeu oamenii astia, ar trb spanzurati sau arsi pe rug.
    Romania este o tara nu frumoasa ci superba pacat ca e locuita de astfel de lichele de oameni, noi suntem aia prosti ca suportam atatea.I-am dat jos pe comunisti in 89 cica ca sa ne fie mai bine, ne este oare mai bine?
    5 0
  • Octavian
    banuiesc ca a fost o gluma faptul ca s-ar putea argumenta ca Romania este mai dezvoltata ca si Polonia.
    2 0
  • :)
    cine-i prostu?
    ala care da sau ala care cere?
    noi tiganii nu o sa iesim niciodata in strada si nu o sa facem nimica pana nu ne omoara astia pe noi care platim taxe.
    asa ca simtiti ca traiti in tigania si ca i-ati votat.
    4 0
  • de ce sunt mai scumpi la noi carburanti???, ati enumerat toate taxele, dar atiiiiiiii uitat ceva, apa din combustibili,
    APA COSTA
    6 0
  • rinduri..rinduri de fraieri
    ha ha aici se fac banii adevarati...america e kk pe linga noi....cind era prosteala cu imobiliarele vedeam lume(pe care eu o consideram normala la cap)cum se agitau ei sa cumpere orice maghernita pe averi colosale deoarece miine se va dubla pretu'..daca le spuneam ceva cum ca ''ba nu te gindesti ca-ti amanetezi viata si traiul(eram convins ca preturile se vor prabusi ca la caritas,dar adevarul e ca nu-mi imaginam ca se va ajunge aici) se uitau la mine ca la un martian prost....daca un individ asa ''mai galonat '' ii spune o timpenie unui roman ,romanul o ''rostogoleste mai departe ..si mai baga si de la el.....si uite asa se manipuleaza piata...eu am invatat demult chestia asta si pot sa va zic ca aduce bani frumosi...un asa popor de prosti e pacat sa nu-i dai teapa...si el va vrea si mai multe tepe...
    3 0
  • ````````
    si mai proasta ca la ei
    1 0
  • etanol ...
    in State se foloseste etanolul ( un ulei obtinut din porumb ) la masinile pe benzina putin modificate ( nu stiu cat costa acum , dar pe viitor sigur va fi mai ieftin ca benzina )
    stiti cumva daca exista si in vestul Europei ?
    0 0
  • guvern de cacat
    Ar trebui sa iesim in strada sa fie razboi civil nu sa rabdam tot ceea ce face guvernul mafiot
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru