Biocombustibilii afecteaza OPEC

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 10.05.2007
OPEC intentioneaza sa-si schimbe planurile economice din cauza cresterii vanzarilor la biocombustibili.

Cresterea gradului de utilizare a biocombustibililor si adoptarea altor masuri pentru reducerea consumului de petrol ar putea determina modificarea planurilor de investitii ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat un oficial al cartelului, transmite Mediafax.

UE si alte state agreeaza utilizarea biocombustibililor, produsi din materii vegetale si animale, pentru cresterea sigurantei energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si deschiderea de noi piete pentru fermieri.

"Suntem foarte ingrijorati in privinta politicilor care discrimineaza petrolul. Avem motive legitime sa ne revizuim planurile de investitii", a afirmat, la o conferinta organizata la Bruxelles, Fuad Siala, analist la OPEC si specialist in domeniul surselor alternative de energie.

Biocombustibilii nu reprezinta, in mod obligatoriu, un concurent important pentru titei, dar OPEC este ingrijorata de posibilitatea ca acestia sa inlocuiasca un procent semnificativ din productia petroliera prognozata pentru anii urmatori.

Cererea pentru petrolul produs de OPEC se va plasa la 49 milioane de barili pe zi, in anul 2030, potrivit estimarilor cartelului.

"Pana la momentul respectiv, daca livrarile de biocombustibili vor atinge cinci milioane echivalent petrol pe zi, vor reprezenta 10% din cota de petrol a OPEC, ceea ce este semnificativ", a mai spus Siala.

Autoritatile europene urmaresc ca biocombustibilii sa reprezinte 10% din nivelul total de combustiblii destinati vehiculelor, pana in 2020.

Comentarii (5)

  • marius
    foarte bine......
    sa nu mai stam la mana lor ! sa nu mai jongleze ei cu pretul petrolului cum vor! ( si sa nu-i mai hartuiasca americanii :))) )
    0 0
  • asa o sa mai reduca pretul
    eu abia stept sa bag ulei de rapita sau floarea soarelui (sau amestec) in masina.. (2lei fata de 3lei pe litru se simte...)
    0 0
  • Bio
    Cautati pe net despre GM Ev1 o masina complet electrica, care a fost eradicata pentru ca mafia petrolului nu era de acord cu ea.
    0 0
  • F bine
    Aplaud aparitia BIOCOMBUSTIBILULUI pe piatza , prea au facut ce au vrut marile compani petroliere, acum cand a aparut concurenta ,se vad ingraditi si sunt speriati de faptul ca nu mai pot mari cum vreau ei pretul petrolului.
    0 0
  • AndreiRN
    Biodiesel
    De 5 ani adaug 30% ulei vegetal la motorina si in mai am si pe gratis. Il filtrez si rafinez singur in garaj si astfel ma costa doar $1.80 gallonul (3.8l) Asfel pot sa conduc cat imi doresc fara sa ma afecteze la buzunar.
    Daca asteptati sa va face alti "binele" o sa muriti asteptand. Curand sper sa termin si modificarile centralei termice pt a arde ulei vegetal. Apa calda o sa fie tot anul pt ami umple si piscina.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru