BRAZILIA: Maşinile ar putea fi construite din ananas şi banane

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 28.03.2011
Maşinile ecologice ale viitorului ar putea avea o amprentă de carbon mult mai mică graţie plasticului ecologic. Noul tip de plastic ar putea debuta peste doi ani şi este realizat din frunze de ananas şi fibre obţinute din banane.

Oamenii de ştiinţă din Brazilia promit o nouă soluţie pentru dezvoltarea de mase plastice. Potrivit lui Alcides Leao, fibrele din banane, ananas şi alte plante pot fi utilizate pentru dezvoltarea unei noi generaţii de mase plastice. Acestea sunt ecologice, mai rezistente şi chiar mai uşoare decât plasticul convenţional. Fibrele respective au fost supranumite ”fibre din nanoceluloză”, iar unele dintre acestea sunt aproape la fel de rezistente precum Kevlar-ul. Pentru cei care nu ştiau, Kevlar-ul este materialul utilizat de armurieri pentru a realiza vestele antiglonţ şi alte materiale de acest gen.

Spre deosebire de plasticul convenţional şi de Kevlar, noile fibre din nanoceluloză nu sunt făcute din petrol sau gaze naturale, acestea fiind obţinute din surse regenerabile. În plus, noile materiale se bucură de o serie de avantaje în faţa plasticelor convenţionale – rezistenţă sporită la avariile cauzate de căldură, rezistenţă la carburantul vărsat pe acestea, la apă şi la intemperii.

Mai mulţi producători de automobile testează aceste tehnologii, iar oamenii de ştiinţă brazilieni se aşteaptă să vadă aceste fibre din nanoceluloză în producţia de serie în termen de doi ani.

În primă fază, noile materiale vor fi utilizate pentru înlocuirea pieselor flexibile din plastic, acestea urmând să înlocuiască ulterior şi elemente mai rezistente. Pentru a pregăti aceste materiale, oamenii de ştiinţă trebuie să introducă frunzele de al ananas sau alte plante într-un dispozitiv similar cu o oală de gătit sub presiune. Apoi, plantele primesc o serie de substanţe chimice, după care sunt reîncălzite în mai multe cicluri. Materialul rezultat se aseamănă cu pudra de talc, iar procesul este destul de costisitor. Cu doar 0.45 kilograme de fibre de nanoceluloză, oamenii de ştiinţă pot crea peste 45 de kilograme de plastic.

Via | PureGreenCars.com

Comentarii (7)

  • Ivanoff
    Degeaba ca n-ai cu cine...
    Si aici ma refer inclusiv la "super redactorii copy/paste" care inainte de a mentiona ca multe elemente ce compun interiorul si plansa de bord a multor autoturisme cu pregadere japoneze sunt realizate din materiale reciclate si/sau reciclabile,se arunca in tot felul de catalogari de genul "plastic ieftin" etc...
    So,n-ai cu cine...
    Nu mai vine mai ziceti ceva de VAG ?... :))
    6 1
  • plastic ecologic
    cum dracu sa fie ecologic daca in procesul tehnologic se aduga substante chimice,puteti pune in titlu plastic din ananas,banane si chimicale dar nu ecologic sau facut altfel decat cel obtinut din petrol
    4 0
  • VladyF
    @Ivanoff Daca plasticul este reciclat nu trebuie sa fie si prost, "ieftin" la atingere! Si Mercedes foloseste plastic reciclat pentru interior si nu am auzit nici un "jurnalist copy/paste" sa se planga de calitatea acestuia.

    app de VAG, esti suparat ca ai fost depasit int-o masina 1.4 benzina de un tractor diesel cu motor de 2 litri care consuma mai putin? sau ce ? lol
    3 5
  • VladyF
    Pana una-alta ma duc sa iau o banana inainte sa cresca preturile datorita cererii din industria auto =D
    4 1
  • Ivanoff
    @VladyF
    Prietene,nu te grabi ca treci pe ulei,ti-o dau pe a mea,moca! :))
    4 0
  • Opinie
    Cine spunea ca resursele lumii sunt pe duca? Viitorul e deschis, nelimitat, adio Armaghedon.
    3 0
  • opinie
    Hmm...poate mai bine asteptam sa apara masini ecologice si reciclabile(sic) facute exclusiv din PET-uri ! sa vina toti constructorii auto la noi ca vor gasi materie prima pe toate drumurile ;).
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru