Citroen aniversează 50 de ani de la lansarea lui Ami6

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 20.04.2011
Citroen sărbătoreşte 50 de ani de la debutul modelului Ami 6 printr-un tur de 2.600 de kilometri. Turul are 14 etape şi porneşte de la fabrica Rennes-La-Janais, unde a debutat acest model.

Esential

22 CP dezvolta motorul cu doi cilindri al lui Citroen Ami 6. Acesta era răcit cu aer şi avea o cilindree de 602 cmc.
1.039.384 exemplare Citroen Ami 6 au fost vândute în total, incluzând versiunea Break.

În urmă cu cinci decenii, Citroen lansa modelul Ami 6 pe piaţă. Modelul era destinat formării unui segment între 2CV şi gama DS, iar designul său a fost conceput de stilistul Flaminio Bertoni. Celebrul stilist a creat şi modelele Traction Avant, 2 CV şi DS, aşa că Ami 6 s-a integrat de minune în gama constructorului francez. Berlina în trei volume se bucura de un element de design inimitabil, o lunetă inversată.

Citroen Ami 6 este bazat pe platforma lui 2 CV şi este echipat cu un motor cu doi cilindri, răcit cu aer, care dezvoltă 22 CP. Motorul are o capacitate cilindrică de 602 centimetri cubi, iar propulsorul a ajuns să dezvolte 35 CP la finalul carierei. Ami 6 avea o transmisie manuală cu patru rapoarte, putea să atingă o viteză maximă de 105 km/h şi avea un consum de 6 litri la sută. Publicul ţintă era femeia modernă, iar catalogul produsului titra "Pour vous Madame" (n.r. "Pentru dumneavoastră, doamnă"). Între timp, Citroen Ami 6 a cunoscut succesul pe piaţă, acesta fiind vândut în 1.039.384 de exemplare, cu tot cu versiunea break. În 1966, Citroen Ami 6 a fost cel mai bine vândut autovehicul de pe piaţa din Franţa.

Lansarea modelului Citroen Ami 6 a marcat şi debuturile producţiei uzinei Rennes-La-Janais, ce urma sa devina una dintre facilităţile de producţie majore ale mărcii. Această uzină a fost martoră creaţiei următoarelor modele celebre: Ami 6, Ami 8, GS/GSA, Visa, Bx, Xm, Xantia, Xsara, C5 şi C6. Pentru celebrarea aniversării a 50 de ani de la lansarea modelului l’Ami 6, uzina va fi pe 8 iulie punctul de start al unui Tur al Franţei organizat de Amiclub France.

Regrupând posesorii modelelor Citroen Ami 6, Ami 8, Ami Super şi M35, clubul va sărbatori cei 50 de ani de existenţă a Ami 6 printr-un tur de 2.600 de km ce vor fi parcurşi în 14 etape.

Via | Citroen

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru