Copertinele auto, protecţie inedită şi uşoară pentru maşina ta

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 07.01.2011
Ai un loc de parcare asigurat şi nu vrei sau nu poţi să construieşti un garaj? Americanii au găsit deja o soluţie - copertinele auto.

Vopseaua automobilelor se degradează foarte uşor. Soarele, insectele şi găinaţul sunt principalii atacatori, iar pagubele realizate de aceştia sunt costisitoare. De asemenea, zăpada, ploaia şi frunzele sunt şi ele periculoase pentru autoturismul tău. Dacă ai un loc loc de parcare lângă un copac, sunt şanse mari să fii "victima" păsărilor, pe când parcarea într-un spaţiu deschis va supune maşina ta la toate intemperiile.

CE SOLUŢII DE PROTECŢIE EXISTĂ?


Din păcate, nu sunt foarte multe soluţii de protecţie. Pe de o parte, avem prelatele, cele mai rudimentare soluţii ed protecţie. În celălalt capăt avem garajele. Prelatele care se strâng pe automobile lasă însă, de obicei, un strat gros de murdărie, zgârie caroseria în unele situaţii şi sunt prea subţiri pentru forţa naturii. Garajele sunt costisitoare şi depăşesc, în multe cazuri, valoarea maşinii din cauza preţului ridicat al terenului. În plus, apare şi problema disponibilităţii unui garaj de închiriat sau cumpărat în preajma locuinţei.

Americanii au descoperit o soluţie eficientă şi ieftină la această problemă: copertina auto. Aceste copertine au un preţ redus (existând opţiuni şi la 70 de dolari) şi oferă un nivel de protecţie superior faţă de o simplă prelată, dar nu la fel de bun ca în cazul unui garaj.

Există atât copertine metalice, cât şi copertine care pot fi desfăcute şi pliate după fiecare utilizare. Copertinele metalice sunt mai rezistente şi suportă situaţii precum un viscol sau căderi de zăpadă fără a risca avarierea automobilului pe care îl protejează. Dacă alegeţi un asemenea mijloc de protecţie al automobilului în România, aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie şi de un proiect realizat de un arhitect sau un inginer pentru a preveni problemele enunţate mai sus. Dacă discutăm însă despre copertinele pliabile, această problemă nu există, sau cel puţin poate fi "remediată" pe loc prin demontare. În schimb, vă expuneţi unui set de riscuri  pe care le veţi afla la următoarele capitole capitol.

DE CE AI NEVOIE PENTRU A OBŢINE O COPERTINĂ AUTO?


În primul rând, trebuie să stabileşti pentru ce aplicaţie doreşti să foloseşti copertina respectivă. Dacă intenţionezi să o foloseşti în curtea casei, eşti liber să alegi orice tip de copetină consideri că este potrivită, dar vei avea nevoie în continuare de o autorizaţie de construcţie. În cazul locurilor de parcare închiriate, s-ar putea să aveţi probleme cu administraţia domeniului public, care ar putea interzice asemenea construcţii deoarece ar putea "degenera" în construcţia unui garaj. 

A doua problemă ar fi legată de obţinerea propriu-zisă respectivei copertine. Din moment ce nu sunt disponibile prea multe opţiuni în România pentru această problemă, sunteţi nevoiţi fie să adaptaţi un cort special de camping, fie să apelaţi la un constructor independent pentru a fabrica respectiva copertină.

Există şi posibilitatea unei comenzi din Statele Unite ale Americii, dar costurile de transport ar putea să le depăşească pe cele de achiziţie, moment în care o sumă de 300 de dolari pentru o copertină care poate dispărea în orice moment nu este o investitie pe care o va face oricine cu zâmbetul pe buze.

AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE UNEI COPERTINE AUTO


Principalul avantaj reprezintă protectia de razele solare, care mătuiesc vopseaua. În cazul în care automobilul este parcat în preajma unui arbore, acesta va fi protejat atât de frunze, cât şi în cazul secreţiilor uleioase ale arborilor şi de păsările pe care aceştia le găzduiesc. Iarna, automobilul va fi protejat, într-o oarecare măsură, de zăpadă, dar există riscul ca o copertină din pânză să fie avariată de zăpadă dacă are o structură foarte fragilă sau un acoperiş cu o înclinaţie prea mică.

Dezavantajul principal al unei copertine este reprezentat de riscul de furt. În cazul unei copertine care se poate demonta uşor, sunt şanse mari ca aceasta să devină prada hoţilor. Există şi riscul ca un eventual hoţ să poată umbla liniştit la automobilul dumneavoastră în timp ce se adăposteşte de ploaie şi privile indiscrete ale vecinilor, dar acest risc există oricum, indiferent de prezenta copertinei. De menţionat faptul că prelata este supusă aceluiaşi risc de furt, în timp ce garajele pot fi şi ele prădate de hoţi dacă ascund ceva suficient de "atrăgător".

CE SĂ VERIFICI PENTRU A ALEGE O COPERTINĂ BUNĂ


Cel mai important lucru este ca noua copertină să ofere suficient loc pentru automobilul dumneavoastră. Apoi, copertina trebuie să aibă loc pe toate cele trei dimensiunile în spaţiul în care parcaţi de obicei. Nu uitaţi să măsuraţi dacă aveţi loc să deschideţi portbagajul, capota şi portierele odată garat automobilul sub copertină. Materialul care formează acoperişul copertinei trebuie să fie impermeabil şi rezistent, iar culoarea trebuie să fie deschisă, pentru a reduce absorbţia luminii.

Trebuie să ne gândim şi la buget, deoarece ar putea fi mai ieftină închirierea unui garaj în apropiere decât achiziţia unei copertine şi montajul acesteia (dacă este nevoie de montaj specializat). Pe de altă parte, nu uitaţi să luaţi în calcul şi pagubele pe care le vor cauza elementele dăunătoare menţionate mai sus asupra automobilului dumneavoastră. În cel mai rău caz, utilizaţi o prelată pentru protecţia automobilului, deşi aceasta sporeşte riscul de apariţie al ruginei sub maşină prin creşterea umidităţii în zonele supuse acestui risc.

Iată câteva exemple de copertine auto din SUA:

- cea mai ieftină copertină disponibilă - 69 de dolari fără transport

- copertină simplă, destinată protecţiei de razele UV şi ploaie - 140 de dolari

- copertină înaltă din pânză cu cadru din plastic (poate fi pliată) - 128 de dolari

- copertină din pânză, cu cadrum metalic, care oferă posibilitatea de a acoperi maşina pe toate părţile - 289 de dolari

Comentarii (16)

  • BaditzaEx
    interesant
    din pacat nu prea ii vad aplicabilitatea in romania, intre si dupa blocurile grei , oricum Felicitari Autormarket pt stirile din ce in ce mai interesante si mai complexe
    21 3
  • BrillClubKIA.ro
    Anchete cand?
    De pretul benzinei nu se intereseaza nimeni?

    Creste pe zi ce trece si cred ca o publicatie ca Automarket are voie si accese o gramada sa puna niste intrebari si sa porneasca o ancheta despre aceasta explozie a pretului benzinei.

    Scuze de off topic
    36 5
  • Marius
    Saracia te invata.....la orice prostii
    E cam o tiganie. Astea denota improvizatii si saracie.
    Daca stai la bloc si ai un garaj in apropiere - foarte bine. Daca nu ai - mai putin bine. Asta e.
    Daca stai la casa, iti faci un garaj elegant langa casa, sa stea matoiul in coada la soare, dimineata, cand pleci cu masina. :P
    16 4
  • :)
    eu cred ca si ei is mana in mana cu cei care ridica preturile si de aia nu comenteaza nimica, sau le iese si lor ceva, apoi in rest domnu cu mila, scapa cine poate.
    8 3
  • @BrillClubKIA.ro
    Ca să nu zici că nu am menţionat niciodată subiectul - verifică data de aici şi ce am scris : http://www.automarket.ro/blog/toma/diverse/protest-inedit-in-piata-victoriei/
    7 2
  • BrillClubKIA.ro
    @sebaa
    Da intr-adevar este ceva pe un blog acolo... dar din pacate nu am primit in newsletter aceasta stire...
    Pacat ca nu se trimit astfel de stiri in newsletter. Am verificat si mail ca am salvate toate mail-urile de la voi de cind m-am inscris...
    9 0
  • Opinii...
    Foarte interesant! Copertina de 69 de dolari e fara stative si legaturi. Cu totul e 166,42. De luat in calcul sau macar de exemplu.

    Cat despre benzina, lucrurile sunt mult mai complexe. In pretul benzinei cea mai mare parte e data de accize. Plus ca noi am vandut cea mai mare parte a resurselor naturale. Daca scazi accizele trebuie sa dai afara cateva zeci - sute de mii de bugetari, dar asa vom putea spera sa scada si preturile la celelalte produse. Oricum, preturile la combustibili nu pot scadea peste noapte cu valori semnificative.
    4 1
  • mmmda
    nu pot spune k nu ii o chestie practica...dar ce te faci cand este vijelie afara?k tio ddarama d numa si plus k iti mai zgarie si masina.. :|
    4 0
  • Florentin
    Nu puneti prelata !
    1.Eu mi-am pus mintea cu prelata auto si am patit-o urat de tot: au venit cainii maidanezi si au incercat sa muste o pisica refugiata sub masina, mi-au facut prelata varza si mi-au zgariat masina (capota fata, bara fata, aripi fata, faruri), am polisat la ea pana mi-au sarit dintii, iar o aripa am revopsit-o si nu mi-a mai iesit nuanta.
    2.Hotii nu mai fura asa ceva, poate doar din distractie.
    3.Teoria cu zgariatul nu e valabila ca doar nu punem prelata pe masina uda sau murdara.
    4.Si mai e ceva: am luat prelata cauciucata si absolut impermeabila, captusita cu plus pe interior sa nu zgarie, insa in 2 ani oricum se crapase fiindca s-a copt la soare si de ploi a intrat la apa, abia mai incapea pe masina.

    Prelata e o varianta de evitat, nu va sfatuiesc, uitati de ea !
    10 1
  • Florentin
    Copertinele - ilegale in spatiu public
    Copertinele nu sunt legale nici la apartamente de bloc,desi au mai toti, nu se elibereaza autorizatie pt. asa ceva.
    Cea mai tupeista, dar absolut legala varianta de garaj pe domeniul public e o platforma auto (care se tracteaza la depanari, prevazuta cu ratrape sau rampe mobile de acces), inmatriculata si acoperita, pe care sa-ti tii masina. Costa sub 1000 euro. Doar ca trebuie amplasata langa intrarea intr-o parcare, astfel incat cine te blocheaza sa blocheze toata parcarea (sanse minime). E aiurea ca tot urci si cobori, asta e...
    6 2
  • copertine
    Am vazut prin Italia sute de copertine si metalice si din prelate
    E o solutie buna .
    2 2
  • @Florentin
    Varianta cu platforma e ok, insa are un mare dezavantaj: e ca si cum le-ai pune pe tava masina hotilor :)
    6 0
  • kumite
    !!!!!!!!
    De cand dateaza articolul original?Copertinele astea sunt folosite de peste 10 anisori.Si din ce am vazut eu,mai sunt si demontabile.Asa ca daca vine furtuna........
    1 0
  • prelata e cea mai buna recomandare daca nu stai intr-o zona prea ... si nu sunt caini care sa o zgarie ; copertina , in functie de model , nu o acopera complet si nu e greu de furat ; iar fara platesti o gramada pe revizii
    0 0
  • daniel
    copertine
    ne mai luam mult dupa americanii aia? la prima vijelie aia zboara la fel ca si casele lor facute din placi...americanii nu au minte, nu va mai luati dupa ei
    4 2
  • comanda
    Daca doresc sa comand ,,copertină din pânză, cu cadru metalic, care oferă posibilitatea de a acoperi maşina pe toate părţile - 289 de dolari"
    cum trebuie sa procedez; la cine sa ma adresez ?
    Contact : pammro@yahoo.com
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru