E oficial: Volkswagen cumpara Porsche

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 14.08.2009
Porsche va deveni cel de-al zecelea brand al Volkswagen Auto Group in urma unei mutari considerate de sefii sindicali VW "o borna industriala istorica".

Volkswagen Auto Group (VAG) va cumpara 42% din actiunile companiei Porsche AG, acesta fiind primul pas pentru dezvoltarea unui grup auto care va include Porsche intre marcile actuale ale VAG. Hotararea definitiva a fost luata in cursul zilei de ieri, in urma unei intalniri a Consiliilor de Administratie ale celor doua companii. Volkswagen va plati in prima faza 3.3 miliarde de euro pentru pachetul de actiuni, urmand ca noul grup auto sa fie realizat pana la sfarsitul anului 2011.

Chiar daca Porsche isi va conserva independenta in productie, grupul va fi condus de Volkswagen. Una dintre consecintele acestei decizii este nominalizarea lui Martin Winterkorn, presedintele VAG, in fruntea Porsche SE, mutarea avand loc chiar ieri. "Venirea Porsche reprezinta o imbunatatire clara a portofoliului nostru", a declarat Winterkorn in urma intalnirii de ieri.

Mutarea vine dupa cateva luni in care Porsche s-a lovit de probleme financiare majore, acestea culminand cu plecarea presedintelui Wendelin Wiedeking, cel care a condus destinele companiei timp de 18 ani si care a readus-o pe profit.

Preluarea companiei de catre Volkswagen este considerata de presa economica internationala o victorie a sefilor VAG, Winterkorn si Piech, cei care au orchestrat intreaga afacere.

via | Automotive News (inreg)

Comentarii (26)

  • Sa inteleg ca o sa vedem motoare TDI pe modelele Porsche ? :)). Sper sa devina nr 1 in lume grupul VAG. Succes.
    10 11
  • george
    EXISTA DEJA
    @ ALX CT

    Un model Porsche cu motor TDI. Iar la capitolul profit cred ca e deja #1...
    14 5
  • Stelian_Opincariu
    Le urez succes pe locul 2! Pe primul loc sa lase la uni producator cu experienta ca GM sau Ford!
    5 44
  • VW-Porsche
    Pe langa Porsche AG, VW va cumpara si Porsche Holding GmbH Salzburg care este distribuitorul exclusiv al marcilor grupului VW plus Porsche in 18 tari din Europa, suma totala pa care VW o va plati pentru Porsche AG si Porsche Holding GmbH fiind de 12.4 miliarde euro . Cei mai castigati in acesta afacere sunt familiile Porsche si Piech care vor detine 51 % din concernul VW-Porsche avand toate datoriile platite odata cu vanzarea catre VW a Porsche AG si Porsche Holding GmbH . Ferdinand Piech are cale libera pentru integrarea totala a MAN SE (VW detine deja 29.99 % din actiuni) si pentru materializarea aliantei cu Suzuki Motor care se va realiza in viitorul apropiat .
    26 3
  • Porsche si VW...
    ... sunt detinute de cam aceiasi oameni - acel domn Piech este un personaj foarte important in grup...poate cel mai important si probabil cel mai influent .

    Aceata "mutare" a "grupului" mi se pare a fi doar o optimizare interna a modului in care se desfasoara comercializarea produselor grupului. Nu ar fi exclus sa vedem Porsche , in totalitatea sa, in grupul VW - o vor face in momentul in care rezultatele financiare ale grupului ar putea fi imbunatatie de aceasta miscare.
    15 0
  • motoare TDI
    nu ar fi exclus in viitor sa vedem o masina sport cu un motor bazat pe experienta celor de la Audi - nu uitati ca Audi a dominat cursele de anduranta cu masini diesel -- deci ar fi frumos sa incetam cu glumele de genu' : "porsche cu motor de 1.9TDI de pe passat"
    14 0
  • Propunere
    Pe mine ma surprinde baiatu asta Vlad cate cunostinte are!Cred ca ar trebuit angajat part-time la automarket!
    16 0
  • mircea
    @Vlad
    Merci de info si completari. Intotdeauna binevenite, ca de obicei :)
    18 2
  • @ Automarket
    Multumesc ! Placerea este de partea mea . Faceti o treaba excelenta, dovada fiind cei care va citesc si care sunt de departe cel mai important ''asset'' al lui Automarket.ro ,fiind net superiori in materie de cunostinte auto in comparatie cu cititorii concurentei de pe plan local .
    18 4
  • Avem deja Porsche diesel
    Pentru cine nu stie, deja avem Porsche cu motor Diesel de la VW. E vorba de Cayenne Diesel. Deci nu va fi o noutate atat de mare. Daca pun diesel pe 911 o sa piarda tot respectul meu.
    5 0
  • mda
    vlade nici nu te-au angajat s iai inceput sa?:)) ce fac angajatii sefului? f tari volkswagen
    0 17
  • @ Cri
    Lucrez in domeniul bursier, prin urmare zilnic citesc toata presa economica din Europa si din SUA, de aici si cunostiintele mele din industria auto. Nu am intentionat sa periez pe nimeni, pur si simplu mi-am exprimat o parere referitor la Automarket vs concurenta, eu personal renuntand sa-mi mai pierd timpul citind alte site-uri autohtone din domeniul auto .
    14 0
  • Cayenne
    Cayenne are si platforma VW nu numai motor diesel si mai are si o motorizare pe benzina VW.
    0 1
  • Marius_New
    Ups!
    1.Simplitatea, eleganta, conservatorismul, fiabilitatea si personalitatea masinilor VW..........iata cheia succesului VW, brand european. Multe alte marci auto ar trebui sa invete de la ei.

    2.Uite dom'le ce parsiva e viata asta.......ca si economia sau afacerile. Smecherii de la Porsche au incercat sa puna mana pe "modesta" companie VW.......iar acum stau cuminti si-si asteapta frumos locul la rand, devenind al 10-lea brand din corporatia VW. :))). Asta e.

    3.Apropo de tehnologii........secolul al 21-lea, in materie de masini, va apartine americanilor si asiaticilor. S-a dus moda "mecanicii pe paine". Acum o sa avem caroserii, baterii litiu-ion, electronica la greu si niste accesorii. Iar americanii si asiaticii ne dau lectii.
    Desi sunt optimist de fel, nu prea ne vad bine (despre europeni vorbind). Ne vor domina cu siguranta. Au tehnologii prea bune.
    2 13
  • george
    GM = MASTER OF BANKRUPTCY
    @ Stelian_Opincariu

    Pe primul loc a fost GM pana acum un an. Care astazi n-ar mai fi fost deloc daca nu inghitea pe nemestecate vreo 80 de miliarde de dolari din banii platitorilor de taxe americani.

    @ Marius_New

    La punctul 3 nu sunt de acord cu ce ai spus. Asiaticii sunt OK. Dar americanii nu prea mai au nici un viitor in auto. Au dormit pe ei 50 de ani si acu` s-au trezit ca in mijlocul unei cirezi de bizoni speriati. They`re doomed.

    Daca poti sa spui ca americanii ne dau lectii, inseamna ca nu prea ai legatura cu lumea care ne inconjoara...
    12 1
  • @Stelian Opincariu
    Prietene iar ai dat cu batu in balta!
    8 1
  • skoda 1.9 TDI cu carcasa noua ...
    daca porsche (911) ar fi echipat cu alte motoare , s-ar numi ... cum se numeste producatorul motorului, nici un shmeker care are bani sa ia un porsche 911 nu o sa ia un 1.9 tdi,va fi un... skoda cu alt design.un brand porsche care se lauda cu suta de kilo la 4 secunde se bate cu lamborghini, cu calutzul cabrat, nu cu ... altfel diesel ...rulz, la kkt cu performantza ... shi ma gandeam foarte serios la un caiman... kah... o sa aiba un 1.9 TDI? si o sa prinda suta peste 10 secunde ??? mai bine logan , reclama aia la logan cu hitler prevestea ce lovitura urma sa primeasca unul dintre protejatii sai ...
    0 8
  • re:
    model Porsche cu motor 3.0 TDI deja e la vanzare
    0 0
  • Porsche Romania
    Ce gasim pe saitu Porsche Romania:

    "Porsche Romania este o companie romaneasca ce apartine Holdingului Porsche din Austria. Acţionarii Holdingului Porsche sunt familiile Porsche si Piech.

    Porsche Romania este importatorul general in Romania pentru marcile Volkswagen, Volkswagen Autovehicule Comerciale, Audi, Bentley, SEAT, Skoda şi Porsche."
    Din noiembrie 1997.
    0 0
  • AndreiRN
    Trist
    A ajuns si Porsche sa fie firma de guvern. De fapt daca privesti atent socialismul este in crestere.
    0 9
  • BREAKING NEWS ! Statul Qatar este actionar la VW-Porsche
    Statul Qatar a cumparat azi 10 % din actiunile Porsche Automobil Holding SE plus optiuni VW ce vor insemna 17 % din actiunile grupului VW cand vor fi exercitate . Pana ieri, Porsche Automobil Holding SE detinea 51 % din grupul VW si 100 % din Porsche AG, fiind detinut de familiile Porsche si Piech in proportie de 100 % . In anul 2011 este prevazut ca fuziunea dintre grupul VW si Porsche Automobil Holding SE sa se finalizeze, atunci stiindu-se exact procentajul exact detinut de cei 3 actionari principali ai noului grup VW-Porsche, respectiv familiile Porsche-Piech, landul Saxonia Inferioara si statul Qatar .
    10 2
  • Marius_New
    Afara cu ciorile!!!!!!!!! (obiectiv vorbind)
    Inca ceva.......pentru unii critici de-ai mei........nu ma supar deloc....numai ca voi nu aveti viziune baieti. Provocarile si viziunile futuriste au modelat aceasta lume.

    Cat despre arabi.......imi par o mult prea mare provocare. Aceste ciori, dupa ce ca au castigat pe tot parcursul secolului 20 de pe urma petrolului..........si-au dat seama in sec. 21 ca rezervele vor fi epuizabile.........si au inceput sa investeasca in companii premium din intreaga lume. De fapt, arabii, chinezii si indienii. Mie imi par o mult prea mare provocare acesti tigani primitivi. Tocmai de aceea am afirmat ca daca nu-i dominam acum........ne vor domina ei. Offfffffff.........va trce multa apa pe garla pana cand tampitii sa inteleaga ca .......lucrul amestecat e manjit cu ceva (desi intentia nu ar fi rea)
    2 5
  • Cu riscul de a fii numit rasist sunt 100% de acord cu Marius_new.Si eu urasc cand vad acesti "tiganii primitivi" (arabii) cum pun stapanire usor peste mari companii si singurul lucru bun pe care i'l au arabii e PETROLUL in rest.........
    Scuzati marele OFF-TOPIC. Nu putem lasa o sub-specie sa ne conduca doar ca mama natura le-a oferit cateva rezerve uriase de petrol....daca nu ar fii avut norocul asta acuma ar fii fost in aceeasi supa cu africanii..mureau de foame. Vai cat rasism in vorbele mele...cui nu-i place sa imi dea un vot negativ ! VAG sa ramana in mainile nemtiilor ca asa e mai bine.
    5 0
  • excelent :)
    VAG sucks FOREVER!
    0 12
  • Volvo Cars cumparat de VW ?
    Fiind constiente ca rezervele de petrol se vor termina, tarile arabe isi asigura viitorul, ceea ce oricine in locul lor ar fi facut la fel . Pentru mine nu este o surpriza ca au investit in toate sectoarele economiei, fiind actionari in marile banci,concerne electronice (ex.Sony), industria auto (VW,Daimler,FIAT), in industria energetica, in firmele de telecomunicatii, industria alimentara etc . Revenind in industria auto, in cursa pentru Volvo Cars a intrat un anume consortiu Jakob AB care s-a inregistrat la Registrul Comertului din Suedia in iulie 2009 . La prima vedere pare un consortiu format din oameni de afaceri suedezi dornici sa salveze Volvo si care nu doresc ca firma suedeza sa fie cumparata de Geely sau alt constructor din China . Pe mine nu m-ar mira ca in spatele acestui consortiu sa se afle grupul VW, stiindu-se relatiile de prietenie dintre Ferdinand Piech si familia Wallenberg, care este cea mai bogata familie din Suedia si care prin firma lor de investitii Investor AB detin o multime de companii din Europa si nu numai . VW a cumparat Scania de la Investor AB si deci nu ar fi o surpriza ca firma suedeza sa joace rolul de intermediar pentru VW in achizitia Volvo Cars . Sa nu uitam ca in 1999 in cursa pentru Volvo s-au luptat pana in final Ford si VW, atunci Ford fiind prea puternic si si-a permis sa pluseseze mult peste valoarea reala astfel ca Ferdinand Piech a trebuit sa se recunoasca invins . In prezent lucrurile s-au schimbat iar pretul estimat de 1.5 - 2 miliarde euro nu pare exagerat tinand cont de valoarea brandului Volvo . Pana la finalul acestui an cred ca vom afla noul proprietar al Volvo Cars .
    10 0
  • unualtu
    :)
    o sa fie passaturi cu motoare boxer? :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru