Farurile inteligente

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 10.04.2007
Cea mai noua inventie din lumea auto sunt farurile inteligente. Acestea calculeaza intensitatea luminii in functie de participantii la trafic.

Un grup de cercetatori au pus la punct un sistem de iluminare inteligent. Acesta foloseste o camera integrata pentru a detecta pietonii sau vehiculele de pe sensul opus. Informatia culeasa duce la ajustarea unghiului fasciculului luminos pentru a nu orbi participantii la trafic.

Camera scaneaza drumul pe o distanta de 800 de metri si atunci cand detecteaza un vehicul venind din sens opus, orienteaza lumina farurilor spre carosabil pentru a reduce efectul de orbire si pentru a scurta raza de actiune. In prezent pe piata exista asemenea sisteme de detectare a participantilor la trafic dar aceasta noua camera a dovedit o acuratete mai mare in colectarea informatiilor.

Potrivit celor care l-au dezvoltat, sistemul ofera o vizibilitate sporita si pe drumurile inclinate, fasciculul luminos ramanand lipit de sosea.

Comentarii (1)

  • prudentul
    faruri orientate in jos
    Ei si? Din pacate nu se poate rezolva compromisul dintre iluminarea pe distanta mare(specifica fazei lungi) si necesitatea de a nu jena pe cei ce vin din sens opus. Orientarea farurilor in jos nu m-ar ajuta prea mult, ca nu mai v[d ce e in fata. Intr-o tara civilizata n-ar fi o problema, dar cum la noi seara incep sa iasa la promenada inconstientii de carutasi si de biciclisti nesemnalizati....
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru