Femeile saudite protestează împotriva interdicţiei dreptului de a şofa

De Cornel Șocariciu
Publicat Sambata, 18.06.2011
Femeile din Arabia Saudită au început un protest prin care îşi cer dreptul de a şofa. Acestea au organizat o campanie on-line care le invită pe toate femeile care deţin permise de conducere să se urce la volan.

Este cunoscut faptul că femeile din Arabia Saudită nu au voie să se urce la volan şi sunt mereu dependente de bărbaţii din familie pentru a merge în locurile unde au treabă. Interdicţia de a şofa nu este impusă prin lege, ci reprezintă o tradiţie religioasă adoptată de clericii musulmani.

La finele lunii trecute, Manal al-Shariff, o femeie în vârstă de 32 de ani a fost arestată pentru că a publicat pe pagina personală de Facebook şi pe Youtube un film care o arăta conducând o maşină. Mai mult decât atât, ea este şi organizatoarea campaniei Women2Drive, eveniment care la invita pe femeile saudite să protesteze începând cu 17 iunie împotriva intedicţiei de a şofa.

Ideea femeii a prins viaţă şi o mulţime de grupuri din întreaga lume s-au unit pentru a promova această campanie. Până acum, o serie de filme şi rapoarte sugerează faptul că femeile saudite şi-au luat inima în dinţi şi s-au urcat la volan. Majoritatea celor care au avut destul curaj să şofeze au declarat că nu au fost hărţuite sau oprite de Poliţie.

Există însă un caz în care femeia a fost oprită de autorităţi şi amendată pentru conducerea pe drumurile publice fără carnet în ciuda faptului că aceasta avea două permise internaţionale.

Via | Jalopnik

Comentarii (7)

  • Foarte tare!
    3 1
  • WTF
    ICE AGE
    5 0
  • attila
    frectie la picior de lemn
    femeile nu au ce cauta la volan, nu sunt facute pentru asa ceva, cred ca doar 5% din soferite chiar stiu sa conduca, in rest... sunt praf
    9 4
  • Tema de studiu...
    Daca tot domnul presedinte nu mai are idei de reforme, ii putem sugera sa incerce si el sa implementeze un astfel de "ordin". S-ar atrage mai multi sustinatori decat opozanti, deci va face un bine tarii... :)

    Lasand gluma, cunosc cateva femei care pot da ceata oricand multor barbati increzuti, dar cele mai multe...n-au nici o treaba cu sofatul :(( Sa ne spuna instructorii, ca stiu mai bine...

    Cand am dat examenul pentru permis, din intamplare a trebuit sa fim, eu si cu unca un prieten, martori la o pretendenta de permis... Hai cu tata... asa usurel... A plecat de pe loc, dar pana nu i-a zis politistul "a douaaa", n-a schimbat (si cu a 2a a mers pana la capat)... si nici nu s-a putut abtine saracul sa nu-i puna mana pe volan la o faza... Si astea toate pe o distanta de 300-400 de metri, cam atat a durat proba... Si a trecut? Da, pentru ca si banii ei erau buni...
    Si astfel de personaje (feminine in mare parte) sunt tovarasii nostri de trafic pe urma...

    Nu vreau sa fiu "rasist" (vb de rasa feminina :) ) dar pur si simplu cele mai multe nu sunt facute pentru a sofa... Unele inteleg si se tem sa se apuce de scoala de soferi, dar altele se ambitioneaza, "ce, numai barbatii poate?"...
    5 3
  • tomita
    de-ar fi si la noi legea asta ne-as scape de muuuuulte batai de cap. femeile nu sunt construite sa faca fata la ritmul alert si deciizile necesare intr-un trafic de oras, ca sa nu mai zic extra urban (unde depasirile la viteza mare sunt pt ele o adevarata aventura)
    ah, ca mai sunt cateva care au mai mult testosteron in ele si pot face treburi barbatesti, da, e perfect valabil, dar pt acele cateva, nu ar trebui sa ne confruntam cu toate pitiponcele in spatele unor suv-uri care sa intre peste ceilalti participanti la trafic ca si cum n-ar exista
    3 2
  • Preot Teodor
    Cu adevărat femeia în Islam este foarte discriminată. Am scris mai multe articole în acestă privință și vă îndemn să le citiți și dvs.
    http://crestinism-islam.com/2011/04/10/femeia-in-opinia-lui-mohamed-si-islam/

    http://crestinism-islam.com/2011/01/08/cum-e-sa-fii-femeie-in-islam/

    http://crestinism-islam.com/2011/04/26/ce-crede-un-invatat-musulman-despre-femeie/
    2 0
  • @
    Dar sa nu imi ziceti ca nu va place , cand vedeti bunaciuni in SLK, Seria-3 :))
    Cunosc femeie care munceste pe T.I.R si face transport international.
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru