FOTO: Cum ar fi putut arăta Dacia Duster?

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 27.07.2011
Printre variantele pe care designerii Renault şi Dacia le-au gândit pentru forma finală a lui Duster s-au numărat implicit câteva configuraţii care seamănă mai degrabă a SUV Coupe decât a SUV compact al cărui avantaj este spaţiul.

V-aţi întrebat vreodată care sunt variantele de design pe care oamenii din birourile de creaţie Renault şi Dacia le-au respins până să ajungă la versiunea finală a unuia dintre modelele Dacia? Vorbim, probabil, de una dintre cele mai mari curiozităţi ale fanilor mărcii, iar faptul că din când în când putem să analizăm cu desenele în faţă versiunile "aruncate" la gunoi până să ajungă la varianta finală reprezintă o "pradă" interesantă atât pentru jurnalişti, cât şi pentru public.

Unul dintre forumurile dedicate mărcii Dacia a publicat ieri o serie de fotografii care înfăţişează diversele faze prin care a trecut Duster înainte de a primi forma pe care o ştim cu toţii. Desenele au fost prezentate de unul dintre oamenii care s-au ocupat de designul SUV-ului românesc, Erde Tungaa, în cadrul unei prezentări care a avut loc în Rusia.

Este foarte interesant faptul că SUV-ul românesc a avut foarte multe variante de lucru pentru faţă şi spate, designerii marşând însă, în toate cazurile, pe un profil care seamănă cu cel final (cauza este legată, probabil, de uşile laterale, care au fost preluate de la modele anterioare pe filiera costurilor scăzute).

De altfel, singurele versiuni în care profilul este diferit sunt cele în care Duster se apropie mai degrabă de un SUV Coupe decât de unul spaţios, aşa cum cerea publicul, astfel că cel puţin două variante de design seamănă mai degrabă cu profilul lui X6 decât cel al unui SUV compact. La fel de interesante sunt soluţiile analizate pentru partea posterioară a modelului, acestea mergând de la stopuri şi o linie care seamănă cu cea a lui Smart Forfour şi până la un Duster ceva mai agresiv decât cel pe care-l cunoaştem azi.

via | Dacia-forum.org

Comentarii (16)

  • Modelul actual e cel mai reusit din toate schitele alea. Au ales bine in opinia mea.
    46 4
  • Intr-adevar modelul lansat arata mai bine decat schitele alea, dar tot oribil. Au ales cel mai putin urat design... Parca intentionat au facut-o sa nu arate atat pe bine pe cat se putea... sa-ti reaminteasca de fiecare data cand te uiti la ea ca e Dacia si nu Renault.
    16 40
  • un cititor
    imi place Dusterul
    Duster arata exact cum ar trebui sa arate o masina de clasa ei: solida, robusta, dar moderna. Daca te uiti la ea n-ai zice ca-i o masina de 13.000 euro dpdv al designului. Poti spune ca-i o masina mult mai scumpa
    43 20
  • cristy
    mai bine
    arata foarte bine dupa parerea mea
    e o masina foarte reusita facuta pt orcine
    18 4
  • Duster
    Sincer, actuala fata a Dusterului e mortala, chiar arata bestial, dar in schimb spatele e cam de .... In fine pentru 15k de euro si din ce am citit pana acum din testele voastre chiar e o masina fiabila, si cea mai ieftina din clasa ei. Cei de la Dacia-Renault chiar au nimerit un produs design/calitate/pret foarte optim.

    P.S. Cred ca si-ar fi marit cu cel putin 10% vanzarile la acest model, daca nu chiar la toate, daca ar fi oferit un optional ca trapa sau plafonul panoramic. Ma rog daca ar fi mers pe ideea ca ei vand masini ieftine si apoi ar fi oferit enshpee mii de optionale, sa poti sa iti transformi masina intr-una mai de lux chiar ar fi fost tari !
    7 4
  • Frumos
    Din cate se vede in schite, principala sursa de inspiratie a fost dacia 1310 (in special in partea din fata). E un gest frumos din partea lor sa tina cont de istoria si de identitatea marcii dacia, desi nu este una foarte bogata.
    10 0
  • Cocalaru Sef
    Pentru BBR91
    Pentru cei care nu stiu ce insemana linie de fabricatie, matrite, materiale, etc. (toate astea implicand costuri) si care leaga, implicit, partea estetica de solutiile adoptate (cu estetica mai mult sau mai putin reusita) am urmatoarele doua intrebari:
    1. Voi conduceti masine de pe dinafara sau de pe dinauntru? Vad ca
    nu va place masina pe dinafara, desi la condus stati pe dinauntru
    2. Cine isi ia masina isi ia sa il admire cocalarii de pe strada sau sa
    se foloseasca de ea? Daca vreti sa fiti admirat, luativa un Porsche
    Cayenne sa moara toto dusmanii vostrii de necaz
    Ceea ce este important la aceasta masinuta (lucru care ar trebui urmarit de baietii de la AUTOMARKET): fiabilitatea! Aici nu avem nici un raspuns, nici o analiza, nici o informatie.
    8 4
  • mda..
    sincer se putea ceva mai bine dar nu arata rau nici asa...este o masina destul de frumoasa!interiorul este destul de simplu
    4 3
  • @ Cocalaru Sef
    Sper ca nu vrei sa spui ca masina nu este mai frumoasa, pentru a fi ieftin de fabricat. Nu prea are sens, chiar daca dureaza 2 sec in plus pentru un robot sa taie o tabla cu o alta forma. Sa-ti raspund la intrebari:
    1. Sunt complet de acord ca interiorul conteaza foarte mult desi si acesta lasa mult de dorit la Duster, dar asta pare sa fie ceva specific Renault (in special la Clio)
    2. Nu isi ia nimeni Dacia ca sa fie admirat de cocalari, dar se putea sa arate mai bine masina si sa fie tot ieftina
    Intr-adevar din fata arata ok masina, dar in rest nu-mi place deloc. N-am nimic impotriva Duster, doar nu-mi place cum arata nici inauntru nici la exterior, dar daca se va dovedi ca este si fiabila, nu numai ieftina, tot respectul.
    5 9
  • hidos. bine ca nu a ramas asa designul in față. la spate a cam dat chix la actualul, arata oribil.
    2 12
  • chiar ma bucur ca Duster nu-i o masina pentru toti toti gay-ii din Romania!
    aviz "personalitatilor" ca angelo86
    10 3
  • ****
    Dacia nu va avea niciodata design peste Renault pentru ca nu se poate ...eu zic ca arata mai bine decat fratiorul sau mai mare si mai scump " BROSCOIUL KOLEOS "
    11 2
  • @dap da bine ca esti tu destept, gay-ule.
    1 2
  • In general prima idee .. primul gand .. primul model .. este cel mai pur si cel mai reusit ..
    1 1
  • @Valy
    inspiratia a venit de la Renault 4. E primul lucru pe care l-am remarcat ca dupa aia sa vad scris mare in coltul stanga sus:"....Renault 4..."

    Dacia 1300 (mai precis R12) nu a avut nici un rol aici
    1 1
  • ha ha ha
    ha ha ha
    Hai ca m-am distrat cu voi, ha ha h a ...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru