Jaguar aniversează 50 de ani de la debutul lui E-Type

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 25.01.2011
Jaguar va sărbători în mai multe rânduri aniversarea a 50 de ani de la debutul iconicului E-Type. Debutul pe piaţă al modelului a avut loc în 15 martie 1961.

Englezii de la Jaguar au anunţat că vor sărbători cinci decenii de la debutul lui E-Type în mai multe locuri în decursul acestui an. Mai precis, prima aniversare va avea loc la Salonul Auto de la Geneva, după care vor merge la Festivalul de la Goodwood, la Concursul de Eleganţă de la Pebble Beach şi la Nurburgring Old Timer Grand Prix. De asemenea, Jaguar va participa la o pleiadă de evenimente pentru clienţi şi dealeri la nivel mondial unde vor sărbători aniversarea modelului lor iconic.

Celebrul E-Type, lansat sub numele de XK-E, a apărut pe piaţă în 1961. Graţie proporţiilor sale ideale, modelul este un exponat la Muzeul de Artă Modernă din New York. La vremea sa, modelul era cunoscut pentru performanţele deosebite şi pentru preţul relativ accesibil în comparaţie cu oferta. Enzo Ferrari a declarat că E-Type este "cea mai frumoasă maşină din lume", iar fondatorul mărcii Ferrari nu a fost niciodată generos cu complimentele la adresa altor producători.

Printre proprietarii celebri de E-Type se numără Brigitte Bardot, George Best, Tony Curtis şi Steve McQueen.

Debutul lui E-Type în faţa presei a avut loc la restaurantul Parc des Eaux Vives din Geneva pe 15 martie 1961. Cererea pentru drivetest din partea jurnaliştilor a fost atât de mare încât Sir Willam Lyons i-a cerut şoferului de test senior, Norman Dewis, aducă peste noapte un E-Type din Coventry. La momentul lansării, E-Type era cea mai rapidă maşină de serie din lume. Modelul britanic a fost ţinut la vânzare 14 ani şi s-a vândut în peste 70.000 de exemplare, ceea ce l-a transformat pe E-Type în primul model sport vândut în volume mari din Europa.

Via | Auto-Media

Comentarii (6)

  • AllanHeron
    Pacat de ce a ajuns Jaguar in zilele noastre.O marca muribunda cumparata de niste indieni fara experienta in lumea auto.Ar fii fost fantastic daca BMW sau VW ar fii cumparat Jaguar.Ar fi avut alt destin.Pariez ca in cativa ani ce a ajuns Rover asa va devenii Jaguar.Adica fier vechi.
    1 4
  • @AllanHeron
    Vezi ca vorbesti prostii. Jaguar/Land Rover o duce foarte bine chiar mult mai bine decat in perioada dinainte de Tata. Sa stii ca indienii au mult respect pentru produsele englezesti de marca. Sincer nu cred ca exista cumparator mai bun pentru acesti doi producatori. Practic acum Jag_L.R. sunt mult mai englezesti decat erau inainte. Si au si profit.
    3 1
  • AllanHeron
    Draga @vlad ce profit?3-4 masini in plus pe an?
    1 2
  • @AllanHeron
    37.5 milioane de euro pe anul fiscal 2009. anul fiscal 2010 nu s-a terminat dar pana pe 10 august aveau un profit de 429 mil $ in conditiile in care producatorul este in largire de gama iar investitiile sunt numeroase. Profitul nu se calculeaza in numarul de masini vandute dar acesta este totusi cel mai important indicator al starii producatorului
    2 1
  • @allanHeron
    poate ai uitat ca india era colonie britanica. Se vorbeste engleza si multi traiesc sau studiaza in anglia. Putin probabil ca un deznodamant mai fericit pentru Jaguar sa fi avut loc in maini mai "straine"
    2 1
  • jag merge bine
    desi nu imi plac decat masinile germane, nu pot sa nu recunosc ca ultima generatie de jaguar arata foarte bine, calitatea a crescut, iar financiar sunt pe plus
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru