Jaguar lucreaza la un viitor XJ electric

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 04.02.2010
Jaguar lucreaza in prezent la dezvoltarea unui altfel de hibrid, bazat pe limuzina XJ. Propulsia ar urma sa fie asigurata doar de un motor electric de 194 de cai, alimentat de baterii litiu ion, incarcate la randul lor de o unitate pe benzina de 1.2 litri.

Jaguar continua eforturile sale in domeniul tehnologiei hibride si incearca sa dea nastere unei versiuni mai aproape de productie a conceptului Jaguar XJ Limo Green, prezentat in toamna la Frankfurt. Britanicii isi doresc un model capabil sa functioneze in marile orase doar in mod electric, fara a face compromisuri in materie de autonomie.

In acest moment exista speculatii potrivit carora viitorul hibrid bazat pe XJ va fi propulsat de un motor electric, capabil sa dezvolte 194 de cai si un cuplu motor de 400 Nm. De alimentare se va ocupa un set de baterii litiu-ion, care va fi la randul lui tinut in viata de o unitate conventionala marca Lotus, de 1.2 litri, cu trei cilindri, capabila sa dezvolte pana la 47 de cai putere.

In aceste conditii, autonomia va ajunge pana la 600 de kilometri, consumul de combustibil fiind estimat la numai 4.15 litri/100 km. Nici emisiile nu vor depasi 120 de g/km. In materie de performante, XJ nu va excela, promitand insa o viteza maxima de 180 de km/h.

Surse neoficiale sustin ca manevrabilitatea masinii se va imbunatati simtitor, inginerii urmand sa scape de greutate atunci cand vor inlocui trenul de rulare conventional cu cel hibrid.

Tehnologia ar urma sa fie folosita si de fratele Land Rover, care ar putea prelua ideea pe SUV-urile sale.

Momentan procesul de dezvoltare si cercetare este sustinut de Ministerul de Siinta si de guvernul britanic.

via | autocar

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru